– Musikkens verden er større enn vi tror

Etter å ha intervjuet de fleste av pophistoriens største stjerner, følte NRKs Sigbjørn Nedland at han hadde hørt det meste før, og begynte å lete etter andre musikkformer.

Sigbjørn Nedland

Sigbjørn Nedland intervjuer Bonga fra Angola for Jungeltelegrafen i 2017.

Foto: Arne Berg/NRK

Sigbjørn Nedland har laget ti P2-programmer om sine møter med mange av verdens største artister. I det tiende og siste programmet oppsummerer han sine 20 år i radioprogrammet Jungeltelegrafen, der han har møtt musikere fra hele verden.

Programmene inneholder selvsagt mye musikk i tillegg til samtalene, og for spesielt interesserte har Nedland laget en spilleliste i Spotify til hvert program. Der ligger alle låtene i sin helhet.

Spillelista til program 10 finner du her:

Serien sendes i NRK P2 hver søndag kl. 16:03. Alle programmene så langt kan høres i nettspilleren NRK Radio.

Program 9 – Jungeltelegrafen

I NRK P2-programmet Jungeltelegrafen har Sigbjørn Nedland de siste 20 årene hatt fokus på det han selv har kalt «den andre musikken». Noen kaller det verdensmusikk, selv om det ikke er et dekkende begrep. Og ingen spesifikk sjanger heller. Kanskje kan det defineres som alt som ikke er vestlig musikk. Sammen med Arne Berg har han formidlet musikk vi neppe hadde hørt på radio andre steder.

Calypso Rose

DRONNINGEN AV CALYPSO: Calypso Rose

Foto: LOIC VENANCE / Afp

I dette siste programmet hører vi om calypsodronningen Calypso Rose, om sørafrikanske Brenda Fassie som måtte rømme hjemmefra for å bli artist, om den vietnamesiske musikeren som hadde sitt arbeidssted i skyttergravene under Vietnamkrigen og om unge musikktalenter i flyktningleirer i Kenya.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP
 • Konvensjonell og sympatisk

  Tuva Novotny følger opp suksessen med «Blindsone» i sin nye film om en husmor som kastes ut av sin tradisjonelle tilværelse i en alder av 60. En glede å se Pernilla August forsvinne inn i rollen som Britt-Marie, skriver Birger Vestmo og gir terningkast fire. Anmeldelsen av «Britt-Marie var her».

  Pernille August og Peter Haber fra filmen «Britt-Marie var her»
  Foto: josef persson / josef persson