Spenn er alt som trengs

Hørt om The Rutles? Prefab Four? 60-tallets ikoner Dirk, Stig, Nasty og Barry? Ikke det? Det kan skyldes at bandet er et ektefødt barn av Python-medlem Eric Idles frodige fantasi.

The Rutles.

The Rutles.

Foto: rutles.org

The Rutles startet sin karriere som en serie sketsjer i Eric Idle’s Rutland Weekend Television tidlig på 70-tallet. Da Idle senere var gjest på det legendariske amerikanske satireprogrammet Saturday Night Live, ble en av Rutles-sketsjene vist.

Responsen ble så stor og uventet positiv at produsent Lorne Michaels syntes det vile være en god idé å klippe sketsjene sammen til en dokumentarfilm om bandets karriere – som i mangt og meget var tilnærmelseslik et annet britisk band...

 

The Rutles
Foto: Wikipedia

Fet gjesteliste

Eric Idle samlet sammen en imponerende rekke engelske og amerikanske komikere til prosjektet 'All You Need is Cash', og filmen er senere blitt stående som et av de aller første – og mest vellykkede – transatlantiske fellesløft.

Idle selv spiller Dirk McQuickly (Paul) mens hans kreative sparringpartner Ron Nasty (John) gestaltes av Python-gjengens faste huskomponist Neil Innes. (Som medlem i i det britiske komi-bandet Bonzo Dog Band, medvirket han faktisk i Beatles-filmen Magical Mystery Tour!).

Dessuten får vi oppleve både Michael Palin, John Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray – samt Ron Wood som Hells Angels-biker og George Harrison selv som TV-reporter. At Mick Jagger og Paul Simon kommenterer Rutles-fenomenet underveis, bidrar i høyeste grad til filmens autensitet.

Autentisk musikk

 

Coveret til filmen 'All You Need Is Cash'

Coveret til filmen 'All You Need Is Cash'.

Foto: rutlemania.org

Foruten alle de legendariske komikerne i filmen, er musikksporet verdt en hel hyllest i seg selv. Både tekster, lydbilde, akkordprogresjoner og sangstil er lagt så nært opp til det originale Beatles-soundet som det er mulig å komme uten å plagiere. (Skjønt låtene i ettertid ble dømt til å inkudere Beatles som opphavsmenn.)

Når man hører en Rutles-låt, er det vanskelig ikke å tro at de kunne ha vært store 60-tallshits - de er faktisk meget fengende i seg selv.

Rockumentar

Filmen er lagt opp som en mockumentar – kanskje den første i sitt slag – og gjennom arkivklipp og intervjuer med mennesker som sto bandet nær følger vi Rutles’ fantastiske opp- og nedturer. Eric Idle boltrer seg i rockens stereotypier, fra den blinde bluesmusikeren som hevder at Rutles stjal alle hans låter, via Rutles uhemmede te-bruk til John Belushis kompromissløse managertype.

På DVD-utgaven beskriver Eric Idle Beatles’ egne reaksjoner på filmen slik: George var oppmuntrende og støttet Idle underveis, Paul mislikte den først, men når han skjønte at Idle hadde vokst opp rett ved Liverpool, ble han mer positiv (noe Linda hadde vært hele tiden), Ringo likte den “fra 1968 av” og John og Yoko elsket den!

For oss vanlige dødelige er dette simpelthen en glad film om en glad tid – skrudd sammen på en totalt absurd og genial måte.

Les mer/kilder:

http://www.imdb.com/title/tt0077147/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rutles

Kulturstrøm

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.

 • Bragepris-nominasjonene klare

  25. november deles den prestisjefylte Brageprisen ut til bøker i fire ulike kategorier.

  Dette er de nominerte i kategorien for skjønnlitteratur:

  * Jon Fosse: Eit nytt namn. Septologien VI-VII.

  * Hilde Susan Jægtnes: Jeg grunnla De forente stater.

  * Ingvild H. Rishøi: Stargate. En julefortelling.

  * Mattis Øybø: Den siste overlevende er død.

  Se alle de nominerte på Brageprisen sine hjemmesider.