Hopp til innhold

Spenn er alt som trengs

Hørt om The Rutles? Prefab Four? 60-tallets ikoner Dirk, Stig, Nasty og Barry? Ikke det? Det kan skyldes at bandet er et ektefødt barn av Python-medlem Eric Idles frodige fantasi.

The Rutles.

The Rutles.

Foto: rutles.org

The Rutles startet sin karriere som en serie sketsjer i Eric Idle’s Rutland Weekend Television tidlig på 70-tallet. Da Idle senere var gjest på det legendariske amerikanske satireprogrammet Saturday Night Live, ble en av Rutles-sketsjene vist.

Responsen ble så stor og uventet positiv at produsent Lorne Michaels syntes det vile være en god idé å klippe sketsjene sammen til en dokumentarfilm om bandets karriere – som i mangt og meget var tilnærmelseslik et annet britisk band...

 

The Rutles
Foto: Wikipedia

Fet gjesteliste

Eric Idle samlet sammen en imponerende rekke engelske og amerikanske komikere til prosjektet 'All You Need is Cash', og filmen er senere blitt stående som et av de aller første – og mest vellykkede – transatlantiske fellesløft.

Idle selv spiller Dirk McQuickly (Paul) mens hans kreative sparringpartner Ron Nasty (John) gestaltes av Python-gjengens faste huskomponist Neil Innes. (Som medlem i i det britiske komi-bandet Bonzo Dog Band, medvirket han faktisk i Beatles-filmen Magical Mystery Tour!).

Dessuten får vi oppleve både Michael Palin, John Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray – samt Ron Wood som Hells Angels-biker og George Harrison selv som TV-reporter. At Mick Jagger og Paul Simon kommenterer Rutles-fenomenet underveis, bidrar i høyeste grad til filmens autensitet.

Autentisk musikk

 

Coveret til filmen 'All You Need Is Cash'

Coveret til filmen 'All You Need Is Cash'.

Foto: rutlemania.org

Foruten alle de legendariske komikerne i filmen, er musikksporet verdt en hel hyllest i seg selv. Både tekster, lydbilde, akkordprogresjoner og sangstil er lagt så nært opp til det originale Beatles-soundet som det er mulig å komme uten å plagiere. (Skjønt låtene i ettertid ble dømt til å inkudere Beatles som opphavsmenn.)

Når man hører en Rutles-låt, er det vanskelig ikke å tro at de kunne ha vært store 60-tallshits - de er faktisk meget fengende i seg selv.

Rockumentar

Filmen er lagt opp som en mockumentar – kanskje den første i sitt slag – og gjennom arkivklipp og intervjuer med mennesker som sto bandet nær følger vi Rutles’ fantastiske opp- og nedturer. Eric Idle boltrer seg i rockens stereotypier, fra den blinde bluesmusikeren som hevder at Rutles stjal alle hans låter, via Rutles uhemmede te-bruk til John Belushis kompromissløse managertype.

På DVD-utgaven beskriver Eric Idle Beatles’ egne reaksjoner på filmen slik: George var oppmuntrende og støttet Idle underveis, Paul mislikte den først, men når han skjønte at Idle hadde vokst opp rett ved Liverpool, ble han mer positiv (noe Linda hadde vært hele tiden), Ringo likte den “fra 1968 av” og John og Yoko elsket den!

For oss vanlige dødelige er dette simpelthen en glad film om en glad tid – skrudd sammen på en totalt absurd og genial måte.

Les mer/kilder:

http://www.imdb.com/title/tt0077147/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rutles

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters