Hopp til innhold

En Spellemann betyr lite for salget

Lørdag er det Spellemannutdeling. Men prisen spiller liten rolle når det gjelder å selge plater. Å opptre på Skavlan betyr mer, hevder bransjen.

Ida Maria vant prisen som Årets nykommer på Spellemannprisen 2008.

Ida Maria vant prisen som Årets nykommer på Spellemannprisen 2008.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Hvert år feirer norsk musikkbransje seg selv. I år er bandet Datarock en av mange artister som kan motta det som har status som Norges fremste musikkpris. Men, en Spellemann på hylla betyr ikke særlig mye for platesalget.

Datarock på Storåsfestivalen 2009

Datarock

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK
Jon Olav Nilsen & Gjengen på bylarm 2009

Jon Olav Nilsen & Gjengen

Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK
Fredrik Skavlan
Foto: NRK/SVT

– Det er vanskelig å si om det betyr noen ting i det hele tatt, sier Frank Bakke i plateselskapet Bonnier Amigo.

Ingen langtidseffekt

Han får støtte fra en en rekke andre store plateselskap i Norge. Spellemann er mer en bransjefest enn en prisutdeling med kommersiell effekt.

– I tidligere år har vi sett at det har vært et lite blaff, men ingen langtidseffekt. Man blir ikke nummer 1 på VG-lista av å få Spellemannprisen, sier Bakke.

I helgen skal en rekke priser deles ut til norske artister. Men de som selger musikk forventer ikke noe særlig mer salg av de nominerte. Selv om det akkurat i år finnes unntak.

– Jon Olav Nilsen og gjengen er de jeg føler har størst potensiale i forhold til salg per i dag, sier produktsjef Morten Lund i Platekompaniet.

Spellemann er bakpå

Flere av plateselskapene NRK har snakket med, forklarer det manglende salgseffekten med at Spellemann er litt bakpå. I andre land deles prisene ut til ferske varer.

Brit Awards i Storbritannia opptrer artistene gjerne med sin neste singel på showet. Her hjemme er som oftest platene ferdig solgt og ute av VG-lista når Spellemannshowet går.

– Det er som regel ett år gamle skiver, og baseres på det som skjedde i fjor, sier Frank Bakke.

Å opptre på Skavlan betyr mer

Likevel finnes det flere eksempler på artister som har hatt effekt av å vinne Spellemannpris. Hos plateselskapet Smalltown Supersound har de merket seg at artisten Thom Hell har fått mye igjen for de prisene han har fått.

Joakim Haugland i Smalltown Supersound tror Spellemannprisen har en viss effekt på lang sikt.

– Jeg oppfatter at man får lettere innpass i media, derfor vil jeg si at Spellemannprisen betyr noe, sier han.

Men det som virkelig betyr noe for platesalget i Norge er gode anmeldelser, medieomtale og - ifølge Haugland - en opptreden på Skavlan.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.