Slottet bekrefter kjole-sponsing

Slottet bekrefter for første gang at kronprinsesse Mette-Marit mottar kjolegaver.

Kronprinsesse Mette-Marit

Debatten rundt kronprinsesse Mette-Marit forbruk av luksuriøse kjoler har blusset opp etter at hun stilte opp i et intervju med Dagbladet Magasinet på lørdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dagbladet har fått bekreftet fra slottet at kronprinsessen mottar flere eksklusive designerplagg gratis.

– Noe kjøpes til full pris, noe er gaver, noe får hun med rabatt og mye kjøper hun på salg, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kongelige hoff til avisen.

Hagen sier det varierer hva kronprinsessen betaler for antrekkene.

Allerede i januar i år stilte den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard spørsmålstegn ved hvor Mette-Marits «Pucci, Gucci og Valentino-antrekk til opp mot en kvart million kroner stykket» kommer fra, i en kronikk på NRK Ytring.

LES OGSÅ: Monarkiet trenger kritisk bokettersyn

Debatten rundt kronprinsesse Mette-Marit forbruk av luksuriøse kjoler har blusset opp etter at hun stilte opp i et intervju med Dagbladet Magasinet på lørdag.

I intervjuet sa kronprinsessen blant annet at «når folk bare er opptatt av hvilke sko eller kjoler jeg har på meg, så er det noe fryktelig galt et sted».

LES OGSÅ: Dansk forfatter langer ut mot kronprinsesse Mette-Marit

Tidligere i år langet Høvsgaard ut mot kronprinsessen i boken «Det koster et kongelige», der han har dokumentert den danske kongefamiliens luksusliv.

– Det er et problem at kongefamiliene i både Danmark, Sverige og Norge lever et liv som er så fjernt fra vanlige folks liv, sa Høvsgaard til NRK den gangen.

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.