NRK Meny
Normal

Slipp rynkene fri

Den danske designeren Karoline Kjeldtoft rokker ved de klassiske modellmålene og viser at også godt voksne kvinner kan bære den lille sorte.

Stroppeloes
Foto: Søren Rønholt

Vi er vant til å se dem tilkneppet og med rullekrage. Men snart kan du se bestemorgenerasjonen fra en ganske annen side - i utstillingen 86/77/96, som er målene for en gjennomsnittlig eldre kvinne. I disse dager tråler Norsk Form gymnastikksaler og eldresentre på jakt etter spreke gamle damer som kan tenke seg å være modeller i utstillingen som først ble vist i Danmark i 2004.

 

 

Perlekjole
Foto: Søren Rønholt

Lei av skjønnhetsidealet 

Kunstneren er lei av at alderen gjemmes bort, og i utstillingen skal kjolene på de aldrende modellene aller best vise frem de delene på en kvinnes kropp som eldes tydeligst. 

- Jeg er utdannet motedesigner og har arbeidet i motebransjen. Jeg blir hele tiden konfrontert med at vi skal være så veldig unge, så veldig slanke, og ha så veldig stram hud. Det ble jeg ganske lei av, så jeg fikk lyst til å kommentere dette idealet gjennom en utstilling, sier Kjeldtoft.

Modeller i åttiåra

Forestillingen består konkret av ni damer i åttiåra som poserer i motepositurer med svarte spesialdesignede kjoler på catwalken. På podiet står de og veksler mellom ulike stillinger. 

En av modellene er den pensjonerte dameskredderen Ella Pedersen. Hun har funnet seg godt til rette i kjolen med åpen rygg, kun dandert med perler som faller ned langs ryggraden.

- Jeg synes det er en lekker kjole å gå i selskap i, sier hun. Jeg kunne gjerne ha brukt den. 

 

 

Kunstdesigner Karoline Kjeldtoft

- Respekterer de som tør

Det kunne ikke Erna Christiansen (81) og Signe Hansen (84) ha tenkt seg. De synes ikke kjolene passer til eldre damer.

- Det er greiere med de litt lengre skjørtene, og bluser som er høyere i halsen. Det er å foretrekke etter hvert som man blir gammel og får rynker, sier Erna. Signe nikker.

- Den med perlene kunne jeg i hvert fall ikke tenke meg å opptre i på en fest. Den er alt for utringet.

Heller ikke Margit Tychsen (76) synes rynkete armer er fint.

- Jeg velger å gjemme dem, men jeg har respekt for de som tør å vise fram kroppen sin, sier hun.

Verdighet og stil

Det er nettopp følelsen av å ville gjemme seg bort Karoline Kjeldtoft vil sette søkelyset på. Hun mener alderen setter bremser for kvinner.

 

 

Rygg
Foto: Søren Rønholt


- De fleste modellene i utstillingen ville ikke stille opp i kjolene på TV, fordi det føltes feil å avdekke så mye av en aldrende kropp på skjermen.

- Kan man si det slik at du har funnet de svakeste punktene på en gammel kropp og utstiller dem?

- Det er de svakeste punktene på en gammel kropp ifølge det skjønnhetsidealet vi har i vår kultur. Det er nettopp det som er temaet for min utstilling. Det er faktisk det spørsmålet jeg gjerne vil stille: Hva er det for et skjønnhetsideal vi opprettholder? Det ligger i vår kultur og i oss alle. Det gjennomsyrer hele vår tankegang - ubevisst hos de fleste. Men det er ikke noe vi tar stilling til. Denne utstillingen er et forsøk på å konfrontere mennesker med realiteten. og forsøke å redefinere hva som er vakkert.

- Ikke farlig å vise fram kroppen

Ella Pedersen er 89 år og modell i utstillingen, hun syntes ikke det var vanskelig å stille opp.

- Alle klærne som lages for oss eldre kvinner er sydd slik at de skjuler mest mulig, derfor synes jeg utstillingen er en god idé. 

 

 

86/77/96
Foto: Søren Rønholt

- Hva synes du om at kjolen du viser fram understreker rynkene?

- Jeg svømmer jo hver dag, så da viser jeg også fram rynkene på ryggen. Det går helt fint, det er ikke farlig, sier hun.

Kjeldtoft bekrefter at det ikke er de eldste damene som er mest opphengt i aldringsprosessen.

- Det er kvinner på min egen alder, i begynnelsen av trettiåra, som er mest redd for alderen. For det er nå man ser tegnene til at man ikke er like stram som før, sier Kjeldtoft.

Til Norge i mai

15. mai kan du få med deg utstillingen på DogA (Norsk Design- og arkitektursenter).

Møt Karoline Kjeldtoft i Store Studio, mandag kl. 23.15!