Hopp til innhold

Slik skal NRK og TV 2 vise fotball-VM

Om 100 dager viser TV 2 åpningskampen i fotball-VM mellom Brasil og Kroatia. En måned senere viser NRK finalen.

VM

Allerede andre dag av mesterskapet kommer den første storkampen, når Spania møter Nederland. Disse to landene møtte hverandre i VM-finalen i det forrige verdensmesterskapet. Den gangen stakk Spania av med pokalen.

Thor Gjermund Eriksen og Alf Hildrum

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Alf Hildrum møttes på Kontraskjæret i Oslo der kanalene skal dele TV-studio under VM.

Foto: NRK

TV 2 og NRK skal som kjent dele rettighetene til sommerens fotball-VM i Brasil, i tillegg til de neste to mesterskapene.

Etter flere måneder med forhandlinger ble det klart forrige uke at det blir NRK som får servere mesterskapets hovedrett – finalen i verdensmesterskapet i fotball for herrer.

– Vi er svært fornøyd med å samarbeide om disse rettighetene og å kunne tilby en måned med fotballfest, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding.

 • For mobilbrukere: Zoom inn for å se kampoversikten i bunnen av saken.

TV 2 på sin side får vise åpningskampen mellom vertsnasjonen Brasil og Kroatia. Denne kampen spilles 12. juni i São Paulo, klokken 22.00 norsk tid.

– Dette er et samarbeid som vil gi fotballelskere hele VM på våre to kanaler, og gjennom dette sikrer vi kvaliteten og helheten gjennom hele VM, sier TV 2-sjef Alf Hildrum.

Stolt over å kunne sende finalen

Sportssjef i NRK, Rune Haug, innrømmer at hans arbeidsgiver kommer til å være under press under mesterskapet. Sist NRK viste VM var i 2006, da TV 2 hadde to tredjedeler av mesterskapet.

– Det blir veldig viktig for NRK. Det begynner å bli noen år siden vi hadde et fotball-VM, men vi skal forsøke å gi en utrolig god dekning fra mesterskapet. Jeg har stort tro på teamet mitt, sier Haug.

Sportssjefen er stolt av å kunne overbringe beskjeden om at NRK får finalen.

– Det er vi selvsagt veldig fornøyd med. Det er jo finalen som er størst. Vi håper på en finale og et fotball-VM som gir publikum gåsehud.

Alle kamper blir tilgjengelige på nett

Ellen Rian

Redaksjonssjef for Nye Medier i NRK Sporten, Ellen Rian.

Foto: NRK

Også på nett blir det satset stort. Redaksjonssjef for Nye Medier i Sporten i NRK, Ellen Rian, sier hun tror mange gjerne vil tilbringe deler av juni utenfor tv-stua.

– Vi skal sørge for at man ikke behøver gå glipp av noe. Juni og juli er ofte den fine tiden, og hvis man ønsker å tilbringe den andre steder enn foran en stor TV, kan du ta med deg VM på mobilen din, sier Rian.

Alle NRKs kamper er tilgjengelig både direkte og on-demand på nett. I tillegg har kanalene blitt enige om å utveksle høydepunkter fra alle kampene.

Sportssjef i TV 2, Bjørn Taalesen, sier man også får se TV 2s kamper på nett. Prisen for dette er ikke avklart.

– Samarbeidet mellom NRK og TV 2 rundt fotball-VM er litt TV-historisk, siden vi denne gang ikke bare deler kampene i et mesterskapt mellom oss, men utvider samarbeidet til å gjelde felles studio og teknikk. Prosjektet er ett godt eksempel på at begge kanalene viser vilje til å se på sine kostnader, selv om vi konkurrerer om seerne, sier Taalesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Olset og Strømsvåg blir ankerkvinner

Julie Strømsvåg og Carina Olset

Julie Strømsvåg (TV 2) og Carina Olset (NRK) skal lede sendingene fra Kontraskjæret.

Foto: Heiko Junge/Ole Kaland / NTB Scanpix/NRK

Carina Olset blir NRKs programleder gjennom VM-måneden.

Olset skal ha base på Kontraskjæret, mens Line Andersen drar til Brasil for å være live-reporter. Lise Klaveness og Tony Gustavsson blir faste eksperter i studio.

Christian Nilssen og Andreas Stabrun Smith skal kommentere kampene for NRK, sammen med ekspertkommentatorene Tom Nordlie og Lars Tjærnås.

TV 2 skal ha Julie Strømsvåg som programleder på Kontraskjæret sammen med Jan Henrik Børslid. Davy Wathne drar til Brasil.

Fem timer tidsforskjell

På grunn av tidsforskjellen på fem timer mellom Oslo og Brasil (alle kampene er tilpasset denne tidsforskjellen, journ.anm.) må norske tv-seere belage seg på sene kvelder foran skjermen for å få med seg alle kampene.

I gruppespillet starter én av kampene så sent som 03.00 norsk tid. Øvrige kamptidspunkter er klokken 18.00, klokken 21.00 og klokken 00.00 norsk tid.

Åttedelsfinalene og kvartfinalene begynner klokken 18.00 og 22.00, mens semifinalene og bronsefinalen starter klokken 22.

Finalen starter klokken 21.00 norsk tid.

Kontraskjæret vil være åpent for publikum alle dager under VM, hvor kampene vises på storskjerm.

VM-kamper fordeling nrk tv2

Kulturstrøm

 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.