Hopp til innhold

Slik ser det ut inne i Y-blokka nå

Mediene har ikke fått tilgang til Y-blokka, men i helgen fikk barnebarnet til arkitekten komme inn. Mari Viksjø Grøstad forteller at det er få ødeleggelser der inne. Her er hennes private bilder.

Spiraltrapp i Y-blokka

Den berømte spiraltrappen er intakt inne i Y-blokka.

Foto: Mari Viksjø

– Det var en veldig sterk og surrealistisk opplevelse, forteller barnebarnet til arkitekten som skapte bygget, Erling Viksjø. Mari Viksjø Grøstad følte på sinne over at ikke flere har fått komme inn og se og legger ikke skjul på at hun er motstander av rivingen.

NRK har fått hennes private bilder inne fra Y-blokka.

Barnebarnet til arkitekten fikk komme inn i Y-blokka

Barnebarnet til arkitekt Erling Viksjø, Mari tar oss med inn i Y-blokka som er bestemt revet.

Foto: Mari Viksjø

I lang tid har familien forsøkt å få komme inn. Nå skjedde det endelig og det var 17 av etterkommerne etter arkitekten som fikk gå rundt innvendig i Y-blokka,

Statsbygg opplyser til NRK at de har hatt sin siste visning av bygget. Det var i 2016.

– Nå defineres Y-blokka som en byggeplass og det vil ikke være aktuelt å slippe folk inn, sier informasjonssjef Hege Njaa i Statsbygg.

– Vi anså at Viksjø-familien hadde et helt spesielt behov for å se bygget innvendig og lot derfor familien få komme og se, forteller hun.

Erling Viksjøs datter inne i Y-blokka

Tone Viksjø, arkitekten Erling Viksjøs datter er inne i Y-blokka som hun også var med faren sin¨inn i da bygget ble reist. Hun overførte originaltegninger av Måken til kalkerpapir.

Foto: Mari Viksjø

Riksantikvaren har vurdert at bygget har en stor kulturell verdi.

Hanne Geiran har tidligere sagt at det er uforståelig at en bygning med en høy nasjonal og internasjonal verdi med Picasso-kunst og som er fullt brukbar nå ser ut til å bli revet.

– Dette kommer ettertiden til å dømme oss for, sier Geiran.

Men regjeringen har nå bestemt at det skal rives. Det blir for kostbart å sinke hele den planlagte rivingen og forsinke byggingen av et nytt regjeringskvartal, mener kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Kunst i Y-blokka

Dette er Picasso-kunst inne i Y-blokka. Kunsten skal ifølge Statsbygg skjæres ut og bevares.

Foto: Mari Viksjø

– Helt rått

– Dere må gå i trappa i Y-blokka en gang. Det er helt rått. Det sa oldebarnet til arkitekten da han var inne i Y-blokka sammen med familiemedlemmene sine. De gledet seg over å få oppleve trappeløpet og det unike interiøret.

Interiør Y-blokka

Slik ser det ut inne i Y-blokka nå.

Foto: Mari Viksjø

Også datteren til arkitekten Tone Viksjø var med inn i bygget. Hun var selv med på å hjelpe til da «Måken» som er et kunstverk av Pablo Picasso skulle få plass inne i bygget. Det har vært store protestaksjoner for å bevare Y-blokka, ikke minst på grunn av kunsten som Pablo Picasso og Carl Nesjar samarbeidet om. Den ble støpt inn i bygget mens byggingen pågikk.

Ifølge departementet skal begge kunstverkene skjæres ut og få sin plass i det nye bygget.

– Y-blokka har sitt helstøpte interiør intakt, forteller Mari Viksjø Grøstad.

Kulturstrøm

 • Wenche Foss' ærespris til Linn Skåber og Skeiv ungdom

  Skuespiller, komiker og forfatter Linn Skåber og organisasjonen Skeiv Ungdom får Wenche Foss’ Ærespris 2022.

  Wenche Foss’ Ærespris skal ifølge statuttene gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med hennes livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

  Linn Skåber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Rekordsalg for norsk juleroman til USA

  Rettighetene til «Jul på Himmelfjell» av Kjersti Herland Johnsen har blitt kjøpt opp av det amerikanske forlaget Harper Via for det som karakteriseres som en rekordhøy sum, melder Cappelen Damm Agency.

  Romanen er tydelig norsk med norske fjell og et familiedrevet klatrehotell drevet av en kvinnelig norsk fjellklatrer og ekspedisjonsleder.

  Juleromaner er en relativt ny trend som øker i popularitet.