NRK Meny
Normal

Skriket i Philharmonic Hall

Denne uka har jeg brukt noen feriedager i New York. Rett og slett hoppet fra jazzklubb til jazzklubb for å høre musikk og suge inn atmosfæren.

George Coleman
Foto: presse

Under forberedelsene dukket den gamle tenorsaksofonisten George Coleman opp. Han har jeg ikke hørt siden på 1980-tallet, men nå sto han igjen på scenen. På Smoke på Broadway.

SkriketDet var da jeg kom til å tenke på skriket i Philharmonic Hall. Ikke sånn at det var George Coleman som skrek, men det må ha gjort inntrykk på ham også. George Coleman var saksofonist i Miles Davis Quintet i 1963/64, etter John Coltrane, før Wayne Shorter. Så han var med da Miles i 1964 spilte i Philharmonic Hall til inntekt for å få svarte til å registrere seg som velgere i Mississippi og Louisiana. På sporet Stella By Starlight (der George Coleman har en fabelaktig solo) kan vi etter ett minutt og 54 sekunder høre et kraftig skrik. Dette finnes på alle plateutgivelser fra konserten, blant annet på min, Miles Davis in Concert – My Funny Valentine.


Live er live

Hvem skrek? Hva for slags skrik var det? Hvorfor er det ikke fjernet fra senere gjenutgivelser? Tja, jeg vet ikke, men «live» skal nå være tilnærmet «live», synes nå jeg. Ikke som i Miles elektriske fase da opptak fra ulike versjoner tatt opp gjennom ei hel uke ble mikset sammen og solgt som konsert ”Live at Fillmore East”.

Den danske forfatteren Christian Ejvin Andersen har skrevet skriket på Miles-konserten i 1964 inn i sin roman Therns rytme. Hovedperson er en kunstner som bodde noen bohem-år i USA, da han var tilstede på denne konserten. I boka blir Thern så fanget av musikken, ikke minst provosert over PAUSENE i Miles Davis musikk, at ”Han stod midt i salen og skreg så godt, som han nu kunne”. Se lenken nedenfor.Spillelista for midnattstimen lørdag:


• Herb Ellis – Sweetheart Blues (Ellis in Wonderland) 1956
• Grethe Kausland & Georgie Fame – I’m In the Mood For Love (Jazz My Way) 1984
• Miles Davis – Stella By Starlight (Miles Davis in Concert – My Funny Valentine) 1964 Live
• Duke Ellington – Sophisticated Lady (Ridin’ In Rhythm) 1933 – forrige lytterkonkurranse
• Sarah Vaughan – Sophisticated Lady (After Hours) 1961
• Joe Sample - ?? – en moderne versjon av en skikkelig jazzklassiker i ukas lytterkonkurranse
• Keith Jarrett – Köln 1974, Part II c (The Köln Concert) 1975 Live
• Louis Armstrong – S.O.L. Blues (Louis Armstrong and his Hot Seven) 1927
• Dizzy Gillespie – September Song (Dizzy’s Big 4) 1974
• Tyree Glenn & Duke Ellington – Sultry Serenade (Trombones On Parade) 1947
• Dexter Gordon – Some Other Spring (Blues à la Suisse) 1973 Live

Ukas lenke er ”SKRIGET”, et utdrag av Christian Ejvin Andersens roman Therns rytme fra 2005

Skriket

God helg fra Jan Ditlev

 • Rundt midnatt på P2 lørdag 23:03, og på NRK Jazz søndag 23:03 og onsdag 09:03, 15:03 og 21:03
 • Hør NRK Jazz døgnet rundt på DAB Radio, på Riks-TV/bakkenettet eller på vår nettradio

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.