Hopp til innhold

Tanken på sponsorjakt skremmer norske kunstnere

Regjeringens planer om mer privat finansiering av kulturlivet skremmer norske kunstnere. Flere frykter at det er de store aktørene som vil stikke av med pengene.

Pianist Eyolf Dale

Pianist Eyolf Dale ble ikke musiker for å tiltrekke seg sponsoravtaler, forteller han.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Denne regjeringen har lyst til å få til enda mer privat kapital i kulturlivet, har kulturminister Thorhild Widvey slått fast.

Høyre- og FrP-regjeringen skal gjøre det mer attraktivt for næringslivet å finansiere i norsk kultur.

Og mens enkelte mener kulturinstitusjonene må klare seg på billettsalg alene, er andre bekymret for hva økt privat finansiering kan bety for den smale kulturen.

– Som jazzmusiker er jeg nok redd for at jeg ikke er det beste sponsorobjektet for store bedrifter i dag. Vi har ingen drakter de kan ha logo på, vi selger heller ikke fryktelig mange plater. Sånt sett er vi nederst på rangstigen, sier komponisten og pianisten Eyolf Dale.

Idretten får mest

Tre av fire sponsormilliarder går til idretten. Og det er de største og mest kjente kulturinstitusjonene som slåss om sponsorpengene som går til kulturen.

Tall fra Sponsor Insight viser at kultur får mindre sponsorkroner i år enn i fjor, og det er forventet en nullvekst i 2014.

Hydro sponser blant annet Nobels Fredssenter, Nobels Fredspriskonsert og fotballaget Alunorte Rain Forest. De har også sponset aluminumsskulpturen som kunstner Magne Furuholmen har laget for fredssenteret.

Merkevareansvarlig i Hydro tror de mindre og smalere delene av Kultur-Norge må gjøre seg mer attraktive for sponsorene.

– Mindre institusjoner og individer kan sikkert ha litt å lære. Det er viktig at de forstår hvem de henvender seg til og hvorfor vi eventuelt skal støtte dem, sier Hanne Haugen, merkevareansvarlig i Norsk Hydro.

Trond Mohn

Næringslivsleder Trond Mohn sikret overlevelsen til Bergen Litteraturhus da han bladde opp ti millioner kroner til prosjektet. Slike kulturdonasjoner er det få av i Norge, mener kulturforsker Georg Arnestad.

Foto: NRK

Det er ikke jazzkomponist Eyolf Dale særlig interessert i.

– Det er ikke derfor jeg holder på med musikk. Det er ikke derfor jeg lager kunst, sier han til NRK.

Få tradisjoner i Norge

Kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskulen i Sogn og Fjordane har tidligere sagt at han er bekymret for hva regjeringens kulturpolitikk vil bety for den smale kulturen.

Han mener også det er vanskelig å drive større kulturtiltak uten støtte, blant annet på grunn av store driftskostnader. Arnestad tror heller ikke det er så lett for kulturen å få private finansieringskilder.

– Vi har få tradisjoner for dette i Norge. De private aktørene er med i etableringsfasen. I Bergen har for eksempel forretningsmannen Trond Mohn gitt donasjoner til litteraturhuset der, men han er en av få som gir private gaver til offentlige kulturinstitusjoner.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.