Hopp til innhold

– Skjebnene overskygger politikken

Skjebnene dominerer journalistikken på asylfeltet. – Dette kan føre til at enkelthistoriene overskygger politikken, sier forsker Kjersti Thorbjørnsrud.

Yalda

I Tromsø har 10 år gamle Yalda Bahadori og familien hennes fått mye medieoppmerksomhet.

Foto: Trygve Andreassen

– Hvis en sak skal få mye oppmerksomhet, da trenger man en fengende historie og et ansikt, sier medieforskeren.

Et eksempel er ni år gamle Yaldas historie. Hun har levd hele livet på flukt. Tingretten slo fast at beslutningen om å nekte familien opphold, var ugyldig. Utlendingsnemnda (UNE) har ennå ikke bestemt seg om den vil anke.

Se video:

Yalda (9) har levd hele livet på flukt. Nå vil Utlendingsnemnda sende henne og moren til Moldova, og faren til Afghanistan.

– Vi ønsker å få være sammen som familie, sa Maria Gazul, Abdul Djabar Bahadori og datteren Yalda (9) til NRK.

Kjersti Thorbjørnsrud er forsker på Universitetet i Oslo og leder et internasjonalt forskningsprosjekt som ser på hvordan enkeltsaker preger nyheter om asylpolitikk i nyhetene.

Stort engasjement

– Det det kan føre til er at det vekker et veldig stort engasjement rundt disse enkeltsakene, uten at man nødvendigvis diskuterer premissene for norsk innvandringspolitikk.

Ett annet eksempel er historien om papirløse Maria Amelie som til slutt fikk opphold i Norge.

Sjefredaktør og adm. dir. i iTromsø, Jørn-Christian Skoglund

Sjefredaktør i lokalavisen I Tromsø

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Å presentere enkeltskjebner er avgjørende for at folk skal forstå og engasjere seg, sier sjefredaktør i lokalavisen I Tromsø, Jørn-Christian Skoglund.

– Stille opp mot tårer

Forskerne i prosjektet undersøker også hvordan politikerne opplever det å bli konfrontert med sterke enkeltskjebner.

– De sier: «Hva skal vi stille opp mot tårer? Vi er representanter for en politikk som skal være konsekvent», forteller Thorbjørnsrud. Prosjektet «Mediation of Migration» avsluttes i januar 2014.

Justisdepartementet og statssekretær Pål Lønseth inviterer journalister til møte om medienes formidling av enkeltsaker, og hva som skjer når skjebnejournalistikk møter innvandringspolitikk.

Pål Lønseth

Statssekretær Pål Lønseth

Foto: Dang Trinh / NRK

– Det som jeg savner innimellom er at sakene blir belyst bredere. Ofte blir det bare påpekt at noen er i en vanskelig situasjon, sier han.

En politiker som har engasjert seg er Høyre-ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort. Han har støttet Yalda og familiens kamp om å få bli i Tromsø.

Ser du noen farer ved at politikere går inn i enkeltsaker?

– Nei, i utgangspunktet ikke. Jeg tror det er nødvendig at mediene er de vaktbikkjene de skal være. Så kan det tenkes at politikken må endres en smule, for å være i pakt med hva folk mener er riktig, sier Hjort.

– Enkeltsakene viktige

Skjebnene er viktige og viser konsekvensene av politikken, mener Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk Organisasjon for Asylsøkere, NOAS.

– Men det er redde og usikre barn som skaper det største engasjementet, sier hun.

Hør reportasjen i Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP