Hopp til innhold

Skeptisk til å flytte Utenriksdepartementet

Tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er begge kritisk til planene om å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse og inn det nye regjeringskvartalet på Hammersborg i Oslo.

Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg i dress foran et folkehav

UD FOR SEG SELV: Hverken Kåre Willoch eller Thorvald Stoltenberg synes det er en god løsning å flytte Utenriksdepartementet fra sine historiske lokaler i Vika. (arkivfoto)

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mandag ble det presentert syv ulike løsninger for hvordan framtidens regjeringskvartal kan bli seende ut. Her skal alle departementene, bortsett fra Forsvarsdepartement, samles.

Det innebærer at Utenriksdepartementet må flytte fra sitt nåværende hjem på Victoria terrasse, hvor departementet i dag disponerer rundt 39000 kvadratmeter.

Det synes Kåre Willoch, Norges statsminister fra 1981-1986, er en historieløs idé.

– Hvorfor i all verden skal man flytte Utenriksdepartementet fra dette tradisjonsrike stedet? Mange synes kanskje ikke det er vakkert, men da vil jeg si at meningen om hva som er vakkert og representativt, den skifter, sier Willoch til NRK.

Willoch mener flyttingen av UD er uheldig av flere grunner.

– Victoria terrasse er et monumentalbygg, det er ikke mange nok monumentalbygg i Norge. Det er et bindeledd i historien som man bør ta vare på. Så vidt jeg kan se er det heller ikke plass til alle departementene i regjeringskvartalet.

Montasje regjeringskvartalet

Ikke glad

Heller ikke Thorvald Stoltenberg, tidligere utenriks- og forsvarsminister, støtter flytteplanene som regjeringen har for Utenriksdepartementet.

Arbeiderparti-bautaen mener det er viktig at UD ikke bare er en arbeidsplass, men også et viktig utstillingslokale.

– Jeg blir ikke glad av at UD skal flytte. Når man kommer til UD, så kommer man også til en del av det vi har å vise fram i Norge, sier Stoltenberg, og viser til at utenriksdepartementene i land som Sverige, Finland, Danmark, Portugal og Spania er turistattraksjoner.

Regjeringskvartalet modeller

VIDEO: Se NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes vise fram modellene til alle forslagene. Her danske Team BIGs forslag.

– Fordel å sitte nært

Kjell Magne Bondevik

FOR: Han har vært både statsminister og utenriksminister, men Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti, støtter regjeringens planer om å samle alle departementene på ett sted.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), mener UD på Victoria terrasse allerede er begrenset som et besøkssted og turistattraksjon.

Den nåværende lederen av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, er åpen for å flytte utenriksdepartementet inn i et samlet regjeringskvartal.

– Det er en fordel å ha flest mulig departement samlet. Det er en fordel for regjeringens medlemmer å sitte nær hverandre. Det har jeg selv erfart. Hvis de klarer å få plass, så er jeg positiv.

Det er Statsbygg som forvalter Victoria terrasse, det nåværende hjemmet til Norges utenriksdepartement. Hvis alt går etter planen, skal det ærverdige bygget i Vika bli om til boliger, altså slik det var da bygget ble reist på slutten av 1800-tallet.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.