Hopp til innhold

Skeptisk til å flytte Utenriksdepartementet

Tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er begge kritisk til planene om å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse og inn det nye regjeringskvartalet på Hammersborg i Oslo.

Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg i dress foran et folkehav

UD FOR SEG SELV: Hverken Kåre Willoch eller Thorvald Stoltenberg synes det er en god løsning å flytte Utenriksdepartementet fra sine historiske lokaler i Vika. (arkivfoto)

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mandag ble det presentert syv ulike løsninger for hvordan framtidens regjeringskvartal kan bli seende ut. Her skal alle departementene, bortsett fra Forsvarsdepartement, samles.

Det innebærer at Utenriksdepartementet må flytte fra sitt nåværende hjem på Victoria terrasse, hvor departementet i dag disponerer rundt 39000 kvadratmeter.

Det synes Kåre Willoch, Norges statsminister fra 1981-1986, er en historieløs idé.

– Hvorfor i all verden skal man flytte Utenriksdepartementet fra dette tradisjonsrike stedet? Mange synes kanskje ikke det er vakkert, men da vil jeg si at meningen om hva som er vakkert og representativt, den skifter, sier Willoch til NRK.

Willoch mener flyttingen av UD er uheldig av flere grunner.

– Victoria terrasse er et monumentalbygg, det er ikke mange nok monumentalbygg i Norge. Det er et bindeledd i historien som man bør ta vare på. Så vidt jeg kan se er det heller ikke plass til alle departementene i regjeringskvartalet.

Montasje regjeringskvartalet

Ikke glad

Heller ikke Thorvald Stoltenberg, tidligere utenriks- og forsvarsminister, støtter flytteplanene som regjeringen har for Utenriksdepartementet.

Arbeiderparti-bautaen mener det er viktig at UD ikke bare er en arbeidsplass, men også et viktig utstillingslokale.

– Jeg blir ikke glad av at UD skal flytte. Når man kommer til UD, så kommer man også til en del av det vi har å vise fram i Norge, sier Stoltenberg, og viser til at utenriksdepartementene i land som Sverige, Finland, Danmark, Portugal og Spania er turistattraksjoner.

Regjeringskvartalet modeller

VIDEO: Se NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes vise fram modellene til alle forslagene. Her danske Team BIGs forslag.

– Fordel å sitte nært

Kjell Magne Bondevik

FOR: Han har vært både statsminister og utenriksminister, men Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti, støtter regjeringens planer om å samle alle departementene på ett sted.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), mener UD på Victoria terrasse allerede er begrenset som et besøkssted og turistattraksjon.

Den nåværende lederen av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, er åpen for å flytte utenriksdepartementet inn i et samlet regjeringskvartal.

– Det er en fordel å ha flest mulig departement samlet. Det er en fordel for regjeringens medlemmer å sitte nær hverandre. Det har jeg selv erfart. Hvis de klarer å få plass, så er jeg positiv.

Det er Statsbygg som forvalter Victoria terrasse, det nåværende hjemmet til Norges utenriksdepartement. Hvis alt går etter planen, skal det ærverdige bygget i Vika bli om til boliger, altså slik det var da bygget ble reist på slutten av 1800-tallet.

Kulturstrøm

 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB