NRK Meny
Normal

Skeptisk til å flytte Utenriksdepartementet

Tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er begge kritisk til planene om å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse og inn det nye regjeringskvartalet på Hammersborg i Oslo.

Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg i dress foran et folkehav

UD FOR SEG SELV: Hverken Kåre Willoch eller Thorvald Stoltenberg synes det er en god løsning å flytte Utenriksdepartementet fra sine historiske lokaler i Vika. (arkivfoto)

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mandag ble det presentert syv ulike løsninger for hvordan framtidens regjeringskvartal kan bli seende ut. Her skal alle departementene, bortsett fra Forsvarsdepartement, samles.

Det innebærer at Utenriksdepartementet må flytte fra sitt nåværende hjem på Victoria terrasse, hvor departementet i dag disponerer rundt 39000 kvadratmeter.

Det synes Kåre Willoch, Norges statsminister fra 1981-1986, er en historieløs idé.

– Hvorfor i all verden skal man flytte Utenriksdepartementet fra dette tradisjonsrike stedet? Mange synes kanskje ikke det er vakkert, men da vil jeg si at meningen om hva som er vakkert og representativt, den skifter, sier Willoch til NRK.

Willoch mener flyttingen av UD er uheldig av flere grunner.

– Victoria terrasse er et monumentalbygg, det er ikke mange nok monumentalbygg i Norge. Det er et bindeledd i historien som man bør ta vare på. Så vidt jeg kan se er det heller ikke plass til alle departementene i regjeringskvartalet.

Montasje regjeringskvartalet

Ikke glad

Heller ikke Thorvald Stoltenberg, tidligere utenriks- og forsvarsminister, støtter flytteplanene som regjeringen har for Utenriksdepartementet.

Arbeiderparti-bautaen mener det er viktig at UD ikke bare er en arbeidsplass, men også et viktig utstillingslokale.

– Jeg blir ikke glad av at UD skal flytte. Når man kommer til UD, så kommer man også til en del av det vi har å vise fram i Norge, sier Stoltenberg, og viser til at utenriksdepartementene i land som Sverige, Finland, Danmark, Portugal og Spania er turistattraksjoner.

Regjeringskvartalet modeller

VIDEO: Se NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes vise fram modellene til alle forslagene. Her danske Team BIGs forslag.

– Fordel å sitte nært

Kjell Magne Bondevik

FOR: Han har vært både statsminister og utenriksminister, men Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti, støtter regjeringens planer om å samle alle departementene på ett sted.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), mener UD på Victoria terrasse allerede er begrenset som et besøkssted og turistattraksjon.

Den nåværende lederen av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, er åpen for å flytte utenriksdepartementet inn i et samlet regjeringskvartal.

– Det er en fordel å ha flest mulig departement samlet. Det er en fordel for regjeringens medlemmer å sitte nær hverandre. Det har jeg selv erfart. Hvis de klarer å få plass, så er jeg positiv.

Det er Statsbygg som forvalter Victoria terrasse, det nåværende hjemmet til Norges utenriksdepartement. Hvis alt går etter planen, skal det ærverdige bygget i Vika bli om til boliger, altså slik det var da bygget ble reist på slutten av 1800-tallet.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).