Hopp til innhold

Sjit helvedes kåken

Sametinget ønsker å frede det lille huset med det store navnet.

LInda Eide i Sjit helvedes kåken
Foto: Kristin Helgeland Hauge / NRK

Linda Eide hyller kåken som en norsk attraksjon.

Se innslaget i nett-tv

Anton Sjåbakken, som bodde i huset, var fly forbanna på norske myndigheter og hvordan de behandlet folket i Kåfjord etter krigen. I 1949 skrev han med harmdirrende hånd, brevet som ga huset det utrolige navnet "Sjit helvedes kåken".

Oppbyggingen etter krigen

Kåfjord var den sørligste kommunen i Norge som ble brent av tyskerne under andre verdenskrig. Da folk kom tilbake hadde de ingen steder å bo. Den første tiden bygget folk seg provisoriske boliger.

De laget gammer og gravde ut møkkakjellere. Noen bodde i huler.

For å bygge hus dro folk i fellesskap og hentet planker og brakkeflak fra brakker som tyskerne hadde bygget. Og av det materialet bygget de seg en ”kåk”.

Anton Sjåbakken

At Anton Sjåbakken var forbanna går klart frem av brevet han skrev til Kåfjord byggekontor.

Hvorfor var Anton forbanna?

Etter hvert kom myndighetene og takserte de små husene. De ville ha betalt for materialene. Anton Sjåbakken sin kåk ble taksert til 2700 kroner, en årslønn på den tiden.

Hvis han nektet å betale, ville de ta krigserstatningen hans.

Anton Sjåbakken var den eneste som protesterte.

Brevet

Her er brevet som Anton Sjåbakken skrev til byggekontoret:

"Til

Kåfjord Byggekontor, Olderdalen

For de første

Du treng ikke gjøre merkesamt til meg at jeg ska kome i berøring med husbanken, for jeg vet hva jeg gjører. Og for det andet. Vil jeg ikke bli statens slave. Finnmarks-kontoret skal betale til meg. Resten av krigsskade. Så snart som fanen kan håpe. Og give resten opi fanen bygge eller ike, for jeg er ike nogen sokertøi gut at det går an at låke for vi er bli låke nok før.

Og de kan kome hvad dagen som helst, og ta den sjit helvedes kåken for jeg vil ikke noe gauking av finnmarks-kontor.

Bare fungsjonæran ikke bruke min krigsskade til sigaret peng.

Bare betal ut som høre til meg, og Resten skal de holde snuten deres.

A.S.

Aldri helved jeg går med at betale 2700 for det kåken."

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP