Simons historie

Den hjemvendte soldaten Simon blir kastet på glattcelle, beskyldt for en avskyelig handling. Med intense avhør og tilbakeblikk blir en skremmende historie fortalt: Simons historie.

Simons historie
Foto: Forsvarets mediesenter / Forsvarets mediesenter / PRT Maimanah

Unge Simon har kommet hjem etter å ha tjenestegjort som sanitetssoldat i Afghanistan.

Han vervet seg fordi han ville redde liv, men perioden i Afghanistan blir langt farligere enn han hadde trodd og han opplever mye som går sterkt inn på han.

Vel hjemme oppsøker han kjæresten Eva, men gjensynet blir ikke som forventet for noen av dem. Simon sliter med hendelser som kanskje er selvopplevd, kanskje ikke. For hva er sannheten? Når han forsøker å fortelle sin historie, først til sine overordnede, dernest til psykologen Edith, er det ingen som tror på det han sier.

Plutselig en natt blir Simon kastet på glattcelle og blir beskyldt for å ha slått og sparket psykologen sin som ligger i koma og svever mellom liv og død. Simon nekter for at dette har skjedd, men etterforsker Irma har god grunn til å tvile på forklaringen hans. Hva har skjedd? Hvilken historie er sann?

Stykket er skrevet av Stig Amdam. Det ble opprinnelig skrevet for scenen og hadde urpremiere på Den Nationale Scene i 2008. Stykket var på turne med Sogn og Fjordane teater våren 2009. Stykket hadde premiere i Radioteatret september 2012.

Om produksjonen:
Dramaturg: Gunhild Nymoen
Regi: Steinar Berthelsen
Komponister: Frode Haltli og Maja Ratkje
Produksjonsleder: Hege Cathrine Beck Stabell
Produsent: Mette Sapiraa
Lyddesign: Arne Barca

Kulturstrøm

 • Misnøye med Weinstein-forlik

  To av skuespillerne som har saksøkt Harvey Weinstein nekter å være med på gruppeforliket, hvor det er avtalt at filmprodusenten skal betale 400 millioner kroner i erstatning til de fornærmede. Forliket er ikke endelig signert av partene, og kan dermed ende opp med å bli droppet. Det skriver New York Times.

  Harvey Weinstein
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Måtte sensurere brystvorter i bok

  Forfatter Marta Breen måtte sensurere kvinnelige brystvorter for å få boka «Kvinner i kamp» bredt ut på markedet i USA. I tillegg blir boka solgt med plastinnpakking og 18-årsgrense i Russland fordi den tematiserer homofili. Dette skriver Klassekampen.

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix