Simons historie

Den hjemvendte soldaten Simon blir kastet på glattcelle, beskyldt for en avskyelig handling. Med intense avhør og tilbakeblikk blir en skremmende historie fortalt: Simons historie.

Simons historie
Foto: Forsvarets mediesenter / Forsvarets mediesenter / PRT Maimanah

Unge Simon har kommet hjem etter å ha tjenestegjort som sanitetssoldat i Afghanistan.

Han vervet seg fordi han ville redde liv, men perioden i Afghanistan blir langt farligere enn han hadde trodd og han opplever mye som går sterkt inn på han.

Vel hjemme oppsøker han kjæresten Eva, men gjensynet blir ikke som forventet for noen av dem. Simon sliter med hendelser som kanskje er selvopplevd, kanskje ikke. For hva er sannheten? Når han forsøker å fortelle sin historie, først til sine overordnede, dernest til psykologen Edith, er det ingen som tror på det han sier.

Plutselig en natt blir Simon kastet på glattcelle og blir beskyldt for å ha slått og sparket psykologen sin som ligger i koma og svever mellom liv og død. Simon nekter for at dette har skjedd, men etterforsker Irma har god grunn til å tvile på forklaringen hans. Hva har skjedd? Hvilken historie er sann?

Stykket er skrevet av Stig Amdam. Det ble opprinnelig skrevet for scenen og hadde urpremiere på Den Nationale Scene i 2008. Stykket var på turne med Sogn og Fjordane teater våren 2009. Stykket hadde premiere i Radioteatret september 2012.

Om produksjonen:
Dramaturg: Gunhild Nymoen
Regi: Steinar Berthelsen
Komponister: Frode Haltli og Maja Ratkje
Produksjonsleder: Hege Cathrine Beck Stabell
Produsent: Mette Sapiraa
Lyddesign: Arne Barca

Kulturstrøm

 • «London Calling» feires i London

  Det bestselgende dobbeltalbumet «London Calling» har 40-årsjubileum. Nå blir det engelske rockbandet The Clash hedret med utstilling på London Museum. – Den rebelske sjelen lever videre, skriver The Independent i anmeldelsen av utstillingen som åpner fredag.

  The Clash i 1983
  Foto: AP
 • Kiss til Sandnes

  Kiss spelar på Øster Hus Arena i Sandnes 20. juni neste år etter at avslutningsturneen blir utvida. Årsaka skal vere «stor etterspørsel» i samband med "End of the road world tour". Endeleg avslutning skal vere i New York 21. juli 2021.

  Gene Simmons og Paul Stanley under en Kiss konsert i California, som en del av avslutningsturneen.
  Foto: KEVIN WINTER / AFP