Mener cannabis kan gjøre Colorado «stein rik»

Debatten om cannabis er brennhet i Colorado, mener den anerkjente avisen The Denver Post. De har ansatt en marihuanaredaktør og laget et nettsted kun viet pot-interesserte.

US-LEGAL-SALE-OF-RECREATIONAL-MARIJUANA-BEGINS-IN-COLORADO

Hele verdens presse var til stede da de første marihuanasalgene ble gjort i Colorado i januar i år. Cannabist blir en ny viktig næring, mener direktør i The Denver Post.

Foto: Theo Stroomer / Afp

Som første stat i USA, åpnet Colorado opp for lovlig salg av marihuana 1. januar 2014. Fra og med denne måneden kan alle over 21 år fritt kjøpe cannabisprodukter i hele staten.

Den nye loven fører til nye arbeidsmuligheter for Colorado-folket. Av de mest overraskende jobbmulighetene er den til den tidligere underholdningsredaktøren i The Denver Post, Ricardo Baca.

Fra årsskiftet kunne han legge til en ny tittel på CV-en: Marihuana-redaktør.

– Hei, jeg er Ricardo Baca. Jeg er The Denver Posts marihuana-redaktør, og ja, det er det det står på visittkortene mine, sier redaktøren i en introduksjonsvideo på nettsiden The Cannabist.

På dette nettstedet skal den tidligere prisbelønte anmelderen og musikkjournalisten følge det noe spesielle markedet tett, og slippe til alt mulig stoff om marihuana. Eller som han selv kaller det, dette er avisens nye pot-kulturside.

Se videoen her:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Magne tester cannabisvideo» i nytt vindu

Viktig cannabis-økonomi

The Denver Post er selve flaggskipet til det amerikanske MediaNews Group Inc, og regnes som den 12. største avisen i USA med mer enn 400 000 daglige lesere. Den seriøse avisen satser stort på det nye cannabismarkedet også på hovedavisens nettside. Dette kommer til å bli en viktig økonomi i fremtiden mener ansvarlig direktør for satsingen.

– Mange vitser om at en «stoner kultur» tar over Colorado – og våre ledere gjør sitt beste for å tone ned dette. Men med en million dollar i omsetning bare de to første dagene, er det helt klart at dette kommer til å bety noe for den offentlige økonomien, og en rekke andre stater følger nøye med. Jeg tror at når pengene kommer i banken, og om det ikke blir store forbrytelser eller skandaler, kommer cannabis til å bli en seriøs virksomhet for mange flere stater, skriver direktør for nyheter i avisen, Linda Shapley, til NRK.no.

Mye oppmerksomhet

The Denver Post og især gutten i cannabisrøyken, Ricardo Baca, har fått mye pressoppmerksomhet for valget om å lage journalistikk om, av, for og fra marihuana-kulturen. USAs største aviser har omtalt det ukonvensjonelle prosjektet, og historien om den spesielle jobben går verden rundt. Saken er dekket i alt av medier fra Al Jazeera til The Guardian.

Ricardo Baca har i flere intervjuer fortalt at han tar aktivt del i cannabistkulturen, men tuller med at han ikke skal være høy (altså rusa) på jobben hver dag.

Avisledelsen mener at cannabis er brennhett stoff.

– Vi har fått mye oppmerksomhet for å anerkjenne at cannabis er en virksomhet, en kultur, en del av livet for mange her, og vi dekker feltet akkurat som vi ville dekke olje- og gasselskaper, eller Denver Broncos fotballag, sier Shapley.

Se video: Marihuana legalisert i Colorado

Marijuana legalisert i Colorado

For mye for noen

Nettstedet The Cannabist har ansatt en egen cannabisanmelder og skal gi matnyttige tips til dem som vil vite mer om den grønne planten. «Dette er for deg som røyker, spiser eller damper veksten hver dag. For deg som ble høy en gang på videregående, men som aldri har røyket igjen. For deg som stoppet å røyke da du fikk barn, men tenker på å starte igjen. For deg som er anti-pot», skriver de.

Direktør Shapely forteller at de har gode lesertall for den nye stansingen, men at det for noen lesere har det blitt vel mye marihuana-dekning.

– Noen lesere har reagert på at vi har hatt for stor dekning, spesielt ved lanseringen. Men vi skal sørge for å ha en dekning som ikke er «bare cannabis, hele tiden».

Men hvilke grep tar dere for at dette ikke skal bli en nettside som promoterer cannabis?

– Når vi har hatt historier om farene ved cannabisbruk (spesielt for yngre brukere), har vi fått høylytt protest fra pro-cannabis-siden. Ric (Ricardo Baca, journ., anm.) og hans team må holde en tøff linje med å fullt og helt dekke en kultur som har vært ulovlig helt frem til nå. De gjør en god jobb med å informere om hva som er der ute og ikke fremme det, mener jeg.

Kulturstrøm

 • Fengsel for van Gogh-tjuv

  Ein mann er dømd til åtte år i fengsel i Nederland for å stole to verk av Vincent van Gogh og Frans Hals.

  Kunstverka har ikkje kome til rette.

  Tjuven blei avslørt av DNA-spor, og han har tidlegare vore dømd for kunsttjuveri.

  Mannen nektar straffskuld.

  Begge måleria er svært verdifulle og har truleg ein verdi på fleire millionar euro.

 • Varslar opptrapping i streiken

  Dersom den tvungne meklinga 30. september ikkje fører fram, trappar LO Stat opp kulturstreiken.

  Då har streiken vart i fire veker, og ytterlegare 249 tilsette kan bli tekne ut i streik.

  Streiken har blant anna ført til at fleire framsyningar og konsertar er avlyste.

  Dei streikande krev blant anna lik pensjon for menn og kvinner.

  Dersom streiken blir trappa opp, vil 805 kulturtilsette vere ute i streik.