Hopp til innhold

Seriesuksessen «Norsk-ish» hylles for musikkbruken

Den splitter nye serien «Norsk-ish» har allerede fått strålende kritikk av anmelderne, nå hylles også musikken. – Jeg hadde gåsehud og var litt rørt, sier Nastaran Marie Kowkabi.

Norsk-ish

– Jeg tenke ofte på mine barn som vil ha min bakgrunn, men som nå vil kunne se seg selv på TV, sier 34-åringen Nastaran Marie Kowkabi. Her ser du bilde av karakterene spilt av Simay Leblebicioglu og Selda Ekiz.

Foto: NRK

Samfunnsdebattanten Nastaran Marie Kowkabi er blant de mange som har falt for serien som sendes på NRK, og særlig musikken i første episode, av den velkjente iranske artisten Googoosh.

– Det er veldig spesielt å sitte å se denne serien.

Nastaran Marie Kowkabi

– Det å aldri føle seg norsk nok, og heller ikke utenlandsk nok er en følelse som går igjen hos mange folk, sier samfunnsdebattanten Nastaran Marie Kowkabi. Hun mener serien blir ekstra viktig fordi den setter ord på disse tingene.

Foto: Privat

– Jeg er 34 år gammel og har bodd i Norge så å si hele livet mitt, men det å se representasjonen på denne måten er likevel veldig spesielt. Det sier kanskje noe om hvor lite det er av det, og at det fortsatt er en lang vei å gå.

Serien på åtte episoder hadde premiere denne uken, mandag 21. september. «Norsk-ish» handler om tre unge mennesker, alle bosatt i Oslo. Det de har til felles er at alle har foreldre med innvandrerbakgrunn.

Det indisk-norske, iransk-norske og det tyrkisk-norske perspektivet står sentralt i serien. I episode en er det et iransk fokus, og det er her musikk fra artisten Googoosh er brukt – en gammel persisk sang.

Norsk-ish

– Og husker jeg tenkte «Herregud tenk at NRK sender denne musikken og at dette her er en del av musikken i en serie som nå sendes», sier Kowkabi.

Foto: NRK

Blir glad av å høre at musikken treffer folk

– For meg som da har en iransk bakgrunn, så er det utrolig spesielt. Ikke nødvendigvis fordi jeg hører på musikken selv, men det er noe med denne representasjonen som er så utrolig viktig.

Terje Rangnes, regissør.

Regissør Terje Rangnes blir glad når han hører at folk setter pris på musikkbruken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Regissøren bak serien, Terje Rangnes, blir glad når han hører om Kowkabis reaksjon.

– Vi har vært opptatt av at det skal ha et preg som skiller seg ut fra en vanlig norsk serie – et annet lydbilde av musikken som vi er vant med i Skandinavia.

I serien hører vi mange ikke-typiske toner som ikke er vanlig at sendes på norsk radio. Rangnes nevner at det var et ønske med en klang fra områdene Balkan til Midtøsten. I serien kan man høre store tyrkiske og indiske artister. Den tyrkiske komponisten Cuneyt Caglayan som bor i Norge, bidratt med mye av musikken i serien.

Kowkabi føler med dette at kulturen hennes blir tatt på alvor.

Hør musikken fra serien her:

Ment å være en bonus

Regissør Rangnes forteller at det er manusforfatterne Melike Leblebicioğlu og Bahareh Badavi som har plukket ut mye av musikken.

– For oss som ikke kjenner språket og ikke kan språket, så opplever vi kanskje bare stemningen. Men for dem som har den spesifikke kulturen så får de en ekstrabonus i tillegg.

Og for Kowkabi selv var dette noe hun ikke hadde forestilt seg ville være noe hun noen kan ville få se på norsk TV.

– Jeg tenker ofte på mine barn som vil ha min bakgrunn, men som nå vil kunne se seg selv på TV.

– Og husker jeg tenkte «Herregud tenk at NRK sender denne musikken, og at dette her er en del av musikken i en serie som nå sendes på riksdekkende TV».

320.000 seere på to døgn

Til nå har nesten 320.000 seere sett den første episoden av serien med skuespillerne Nasrin Khusrawi, Ravdeep Singh Bajwa og Selda Ekiz. Dramasjef i NRK Ivar Køhn, er godt fornøyd med tallene.

– Det er en serie som både underholder og forteller om et miljø som er uvant i norsk tv-drama sammenheng, og vi er ordentlig glade for det engasjementet den har møtt hos publikum, sier Køhn.

Kulturstrøm

 • Israel viser fram nytt Eurovision-bidrag søndag

  Den israelske kringkasteren vil vise fram sitt nye Eurovision-bidrag i en TV-sending søndag kveld, dagen før Den europeiske kringkastingsunion sin frist.

  Det er fortsatt artisten Eden Golan som skal fremføre det nye bidraget, etter at EBU forkastet to tidligere låtforslag fra Israel.

  Tittelen er ifølge Jerusalem Post «Hurricane», og er baser på samme melodi som det forkastede forslaget «October Rain». Den israelske kringkasteren KAN sier den forteller «historien om en ung kvinne som overlever en personlig krise».

  (NTB)

 • Lofoting blir redaktør i Norges største lokalavis

  Mads Yngve Storvik fra Gravdal i Lofoten er ansatt som ny ansvarlig redaktør i Romerikes Blad. Det opplyser aviskonsernet Amedia i en pressemelding, ifølge NTB.

  – Jeg har bodd over 20 år på Skedsmokorset, og for meg er det en drømmejobb å bidra til at Romerikes Blad er den viktigste avisa for en befolkning i kraftig vekst, sier Storvik i pressemeldingen.

  Han har tidligere vært redaktør i NTB, sjefredaktør i Nationen og informasjonsdirektør i Posten Norge.

  Romerikes Blad regnes som landets største lokalavis med rundt 31.000 abonnenter, ifølge bransjenettstedet Medier24.

  Storvik tar over som leder i avisa etter Rune Bernhus som har vært konstituert i stillingen det siste året. Han begynner i jobben 1. mai.

  Mads Yngve Storvik, ny redaktør i Romerikes Blad.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB