Hopp til innhold

Sensasjonelt vikingfunn graves ut

Det er det største arkeologiske funnet siden 1983 i Danmark.

arkeolog

Graven inneholdt eksklusiv pynt til hestegrime. Her en forgylt bronse-gjenstand.

Foto: Photographer: LC

Det var under en prøveutgravning for fem år siden, at arkeologer gjorde funn av en grav i Fregerselv i nærheten av Skanderborg i Danmark. Graven inneholdt blant annet eksklusiv pynt til hestegrime.

– Dette er en "en gang i livet"-opplevelse for en arkeolog å jobbe med et sånt objekt, sier museumsinspektør med ansvar for arkeologisk virksomhet ved Museum Skanderborg, Ejvind Hertz.

I april starter utgravningen.

grime

I denne illustrasjonen kan man se hvordan gjenstandene kan ha blitt benyttet på hestegrime.

Foto: Vikingfregerselv

Overaskelser fra vikingtiden

– Det dukket flere fine gjenstander opp, blant annet forgylt bronse og forskjellige sølvbelagte jerngjenstander, sier Hertz.

Disse objektene gjorde det tydelig at det var snakk om vikingtid. Arkeologene fant ikke ut før senere hvor rik denne graven var.

– Vi fant ut at det var snakk om en Jarl. En Jarl er en av kongens betrodde menn.

Vil bety mye

Hertz mener utgravingen vil bety mye for forståelsen av vikingtiden. Han sier det tyder på at ridderen var en av de betrodde til enten Kong Harald Blåtann eller Gorm den gamle.

– Vi vil få vite mer om status i vikingtiden, og samfunnsstruktur, samtidig som vi vil få vite mye om området.

Det er gjort andre funn av gjenstander fra vikingtiden i området med metalldetektor, og arkeologer leter etter en bebyggelse som angivelig skal ha vært i området.

preparatopptagning

Arkeologer i arbeid i forbindelse med graven.

Foto: VIKINGFREGERSELV

Helt unikt

– Det har skjedd mye med metode i forhold til arkeologi, og det har vært en utvikling innen forskning som blant annet gjør at vi har helt nye metoder til å dokumentere graven, forteller museumsinspektøren.

Blant annet kan arkeologene fremstille graven i 3D.

– Det kan vi bruke senere i utstilling og til en helt særlig dokumentasjon av graven.

Hertz forklarer at de oftere har utgravinger med jernalder-bebyggelser, men dette er noe helt unikt.

– Både for arkeologene her og for museet, er dette en helt spesiell utgraving. Utgravingen vil ta 2 til 3 uker, og da er det konservatorenes jobb etterpå og finne frem tingene som ligger begravet.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.