Stoppet politisk satireprogram

Sørafrikansk TV-kanal stoppet landets første politiske satireprogram. Men «ZA News» lar seg ikke stoppe, og fortsetter å gjøre narr av politikere og andre på internett.

Desmond Tutu og Nelson Mandela i ZA News

Desmond Tutu og Nelson Mandela i ZA News.

Foto: Skjermdump

– Sørafrikanske TV-kanaler sensurerer seg selv fordi de er redde for at politikerne skal stoppe humorprogrammet, sier produsent for showet, Thierry Cassuto til NRK.

TV-kanalen SABC hadde planer om å sende ZA News, men da de så hvordan programmet gjør narr av sørafrikanske politikere som dagens president Jacob Zuma og tidligere president Thabo Mbeki, trakk de seg.

Også fredsprisvinnerne Nelson Mandela og Desmond Tutu dukker opp i ZA News .

Populært

Selv om ingen sørafrikanske TV-kanaler vil vise showet, så blir det sett av stadig flere på internett. Med sponsorstøtte fra avisen Mail&Guardian og flyselskapet Kulula Airlines, klarer programskaperne å lage et flere minutter langt show fire ganger i uken.

Produsent Thierry Cassuto mener satire er viktig for demokratiet i Sør-Afrika, fordi humor når ut til mennesker som ikke er interessert i politikk.

– Vi stiller de vanskelige spørsmålene, og noen ganger får vi fullstendig latterlige svar, det får folk til å tenke.

ZA News

ZA News programleder serverer 6. november nyheten om at kun FIFA-godtjent narkotika vil bli solgt på stadion under fotball-VM i 2010.

Foto: Skjermdump

Han mener sørafrikanske medier må bare bli tøffere, og sier til NRK at ingen politikere har reagert på satiren så langt. Cassuto drømmer om at at det vil bli en ære for sørafrikanske politikere å bli parodiert, slik det er i mange europeiske land.

– Det som ville glede meg, er at politikerne ringer oss og spør om hvorfor de ikke har sin egen dukke på showet.

NRK har ikke lyktes i å få en kommentar fra TV-kanalen SABC om hvorfor de ikke ønsker å sende humorserien.

Les flere kulturnyheter på NRK Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Kjøper rettighetene til «Seinfeld»

    Strømmetjenesten Netflix kjøper de globale rettighetene til å sende 90-tallsserien «Seinfeld». De 180 episodene blir tilgjengelig i fem år fra 2021. Detaljer rundt Netflix-avtalen er ikke kunngjort.

  • Skal lede Sildajazz

    Andreas Meland blir ny sjef for jazzfestivalen i Haugesund. Meland har blant annet jobbet med jazz i plateselskapet Grappa. – Jeg brenner sterkt både for min hjemby Haugesund, for jazz og for en stor bredde av musikalske uttrykk, sier han i en pressemelding.

    Andreas R. Meland
    Foto: Sildajazz / NPK