Hopp til innhold

Stoppet politisk satireprogram

Sørafrikansk TV-kanal stoppet landets første politiske satireprogram. Men «ZA News» lar seg ikke stoppe, og fortsetter å gjøre narr av politikere og andre på internett.

Desmond Tutu og Nelson Mandela i ZA News

Desmond Tutu og Nelson Mandela i ZA News.

Foto: Skjermdump

– Sørafrikanske TV-kanaler sensurerer seg selv fordi de er redde for at politikerne skal stoppe humorprogrammet, sier produsent for showet, Thierry Cassuto til NRK.

TV-kanalen SABC hadde planer om å sende ZA News, men da de så hvordan programmet gjør narr av sørafrikanske politikere som dagens president Jacob Zuma og tidligere president Thabo Mbeki, trakk de seg.

Også fredsprisvinnerne Nelson Mandela og Desmond Tutu dukker opp i ZA News .

Populært

Selv om ingen sørafrikanske TV-kanaler vil vise showet, så blir det sett av stadig flere på internett. Med sponsorstøtte fra avisen Mail&Guardian og flyselskapet Kulula Airlines, klarer programskaperne å lage et flere minutter langt show fire ganger i uken.

Produsent Thierry Cassuto mener satire er viktig for demokratiet i Sør-Afrika, fordi humor når ut til mennesker som ikke er interessert i politikk.

– Vi stiller de vanskelige spørsmålene, og noen ganger får vi fullstendig latterlige svar, det får folk til å tenke.

ZA News

ZA News programleder serverer 6. november nyheten om at kun FIFA-godtjent narkotika vil bli solgt på stadion under fotball-VM i 2010.

Foto: Skjermdump

Han mener sørafrikanske medier må bare bli tøffere, og sier til NRK at ingen politikere har reagert på satiren så langt. Cassuto drømmer om at at det vil bli en ære for sørafrikanske politikere å bli parodiert, slik det er i mange europeiske land.

– Det som ville glede meg, er at politikerne ringer oss og spør om hvorfor de ikke har sin egen dukke på showet.

NRK har ikke lyktes i å få en kommentar fra TV-kanalen SABC om hvorfor de ikke ønsker å sende humorserien.

Les flere kulturnyheter på NRK Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters