Hopp til innhold

– Jeg klarer ikke la være å reise

Gunnar Garfors besøkte alle verdens land på ti år og nå kommer boka. Men ikke før «198» er utgitt, så vil han sette ny verdensrekord reising.

Gunnar Garfors

I boken «198» har Gunnar Garfors samlet sine reiseopplevelser fra alle verdens 198 land. I løpet av de ti årene han har reist aktivt, har han dessuten tangert verdensrekorden i å besøke flest mulig kontinenter på et døgn.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Reisebokforfatteren og to venner med reisebasiller satte verdensrekord i å besøke flest mulig land i løpet av 24 timer. Nå er den tangert og neste prosjekt er å rekke enda flere land.

Hver gang Gunnar Garfors kommer hjem etter en utenlandstur, går det sjelden mer enn et par uker før han vil av sted igjen. Til daglig jobber han for NRKs mobilsatsing, og har hele tiden vært i full jobb. Hver ferie, langhelg eller jobbreise benytter han til å se minst et nytt land eller to.

Globertrotteren har nettopp reist Norge rundt på under et døgn, et stunt hvor det ble brukt en ferje, to bilar og sju fly. Et tilsynelatende heseblesende reiseliv.

Hvor var du da du kom på at du ville reise så mye?
– Det startet med en vill idé for snart ti år siden. Under en hjemtur til Naustdal i Sunnfjord satt jeg og broren min Øystein ved kjøkkenbenken og bladde i lokalavisen. Vi så en artikkel om vannkraftingeniører fra Kirgisistan som var på studietur i bygda. Det var en ganske kjedelig artikkel, men selve landet Kirgisistan vakte interessen hos meg og broren min. Vi hadde bestemt oss for å dra på høstferie, men visste ikke hvor vi skulle, bortsett fra at vi var helt sikre på å ikke dra til noe helt vanlig land.

Hvordan kom dere dere til dette landet, som mange ikke engang har hørt om?

– Da begynte vi å lese om Kirgisistan, og tenkte at dit skal vi. Flybillettene til hovedstaden Bisjkek var dessverre svært dyre. Det utrolige er at jeg like etter ble invitert av Asian Broadcasting Union til å holde et foredrag – i nabolandet Kazakhstan. Slik kom vi oss til Kirgisistan. Vi ble tatt veldig godt imot. Vi ble invitert hjem til folk, og det var en helt annerledes opplevelse. Vi bestemte oss for å reise til alle land i verden som slutter på «stan». Det finnes sju av dem. Det var egentlig en helt idiotisk plan, men jeg har aldri angret på det, selv om jeg har brukt alt jeg har tjent og alle ferier.

Gunnar Garfors i Tadsjikistan

Gunnar Garfors sammen med broren Øystein, hjemme på middag i Tadsjikistan.

Foto: Samlaget

Vi bestemte oss for å reise til alle land i verden som slutter på «stan».

Gunnar Garfors

Når du har sett alle verdens land, hva er det mer å oppleve?
– Jeg har sett Russland, har jeg for eksempel ikke vært i Sibir. Til og med i Sogn og Fjordane er det mange steder jeg ikke har vært., så det er jeg ikke redd for.

Hva blir ditt neste prosjekt?
– Jeg og to venner satte oss et mål i vår om å besøke flest mulig land i løpet av 24 timer. Det greide vi, og tangerte rekorden som var på 17 land, men nå deler vi verdensrekorden med fire andre. Vi må minst opp i 18 land, så vi gjør et nytt forsøk i september. Det blir den neste store reise-greien.

Gunnar Garfors på en av sine mange reiser, fra boken "198"

Her fra boken om sin reise til Dubai.

Foto: privat foto

Hva leser du selv for tiden?
– Jeg leser mursteinen «Shantaram» av Gregory David Roberts, som er spennende lesning fra en bereist skurk. Jeg kjenner meg igjen i ett og annet. Det er mye fra Mumbai-slummen der jeg selv har vanket. Jeg kjenner flere der og ble derfor tatt med rundt. Ellers er jeg over snittet interessert i kart, så det går mye i kartbøker og atlas,

Gunnar Garfors på Tuvalu

– Noe av det dummeste man kan gjøre er å reise på dagstur til Australia, men så ble jeg invitert til å snakke på to konferanser på samme dag. Reisingen har blitt som en hobby, kan du si. Jeg sliter ikke med jetlag og får slik sett attraksjoner uten mange turister tidlig på morgenen.

Foto: Samlaget

Kulturstrøm

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.