Hopp til innhold

Se hva han fant på skattejakten

Den ukjente fotografen Vivian Maier tok over 100.000 bilder i gatene på 1950-, 60- og 70-tallet. To år etter sin død turnerer hun gallerier verden over.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag florerer det av dem, bloggerne som tar bilder av interessante mennesker de finner på gata.

Derfor må man kunne si at den fransk-amerikanske barnepiken Vivian Maier forut for sin tid.

Denne historien starter i 2007, med at eiendomsmegleren John Maloof gikk på skattejakt på en auksjon i Chicago.

Besøket hos auksjonen var en del av forberedelsesfasen for en bok han skulle være medforfatter på, som skulle handle om nettopp Chicago.

Fangsten ble en eske med bilder, som han betalte 400 dollar for, altså vel 2200 norske kroner.

Fengslet

bloggen sin skriver John Maloof om skattejakten han bedrev etter å ha kjøpt en eske med bilder, som Vivian Maier hadde gitt til auksjonshuset for å få dekket ubetalte regninger.

Hun skjønte kanskje at det var penger å hente?

Kassen inneholdt nemlig over 30.000 negativer av gatefotografier fra Chicago.

– Jeg visste ikke hva gatefotografering var da jeg kjøpte esken. Det tok meg flere dager bare å se gjennom alle hennes arbeider. Bildene inspirerte meg også til å begynne å fotografere selv. Jeg oppsøkte de samme gatene som hun hadde fotografert. Det tok ikke lang tid før jeg innså hvor vanskelig det var å ta bilder av samme kaliber som henne. Jeg ble rett og slett fengslet av dem, skriver den unge lokalhistorikeren.

(Saken fortsetter under bildet)

Vivian Maier

Vivian Maiers liv har blitt en heldagsjobb for lokalhistorikeren John Maloof.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

100.000 bilder

Han postet bildene på en gatefotoblogg, for å få respons på dem. Dagen etter hadde han mottatt over 200 mail i innboksen, fra folk som ønsket å bruke dem i dokumentarer og lignende.

Maloof kontaktet auksjonsfirmaet og oppsøkte de andre som hadde kjøpt esker med bilder fra samme auksjon.

Etter hvert hadde han over 100.000 negativer, og omtrent en tredel av bildene var fortsatt ubehandlet på filmrullene som hadde sittet på kameraet. Det betyr at Vivian Maier ikke engang har sett dem selv.

(Saken fortsetter under bildet)

Vivian Maier

Dette viser en liten brøkdel av alle filmrullene Vivian Maier samlet opp i løpet av sitt liv.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

I dag har bildene blitt vist frem i flere land og fått stor internasjonal anerkjennelse. Blant annet har hun stilt ut bilder på Tjuvholmen i Oslo.

Maiers første separatutstilling ble åpnet i januar 2011 på Chicago Cultural Center, og skal vare ut april.

Eksentrisk

I 2009, tre år etter at han kjøpte de første bildene, fant John Maloof endelig navnet til kvinnen bak de fantastiske bildene.

– Jeg ville egentlig bare møte henne, og gjerne få tips om hvordan man tar gode bilder, sier Maloof i videoen som du kan se under.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Navnet ledet ham videre til en dødsannonse - han var for seint ute. Samtidig førte annonsen til at han fikk kontakt med flere familier som Vivian Maier jobbet som barnepike hos.

Nå sitter Maloof igjen med flere esker med filmer som ikke har vært åpnet, mange fotobøker og 40 permer med avisutklipp som Maier hentet inspirasjon fra.

For ikke å glemme kofferten med den ukjente kvinnens klær, som han ikke vet hva han skal gjøre med.

– Det er rart at jeg har kofferten hennes, men jeg kommer ikke til å kaste den. Klærne er en del av hennes historie, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.