Hopp til innhold

Test av digitalkameraer

Kompaktkameraer kommer til å ligge under mange juletrær i år. Gladnyhet: Vår test viser at billigst ikke nødvendigvis betyr dårligst.

Fotografering
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Valgmulighetene er store når man skal kjøpe nytt lommekamera. Og funksjonene ganske så forskjellige. Mange av de nyeste utgavene har funksjoner som skal gjøre det enklere å ta fine bilder uten å måtte sette seg inn lange bruksanvisninger. Andre satser på det helt enkle og elementære.

Men hvor gode blir bildene? Denne testen viser at bildekvaliteten varierer ganske mye mellom kameraer i samme prisklasse.

Mange av dem har fire eller fem ganger zoom, men du kan også få dobbelt så kraftig zoomfunksjon.

Felles for de fleste i testen er ansiktsgjenkjenning, anti-røde-øyne-funksjon, bildestabilisator, eksponeringskompensasjon, motivprogrammer og videoopptak med lyd. Samt vidvinkel på 28 mm brennvidde eller bredere.

Nikon Coolpix S1000pj

  • kr. 3995 veiledende
  • 12 megapiksler
Nikon Coolpix S1000pj
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Her er verdens første kompaktkamera med innebygget projektor. Med den kan du vise et 40 tommers bilde eller videosnutt rett på veggen! En svært praktisk og ikke minst morsom funksjon, velegnet for både julebord og yrkesliv. Men rommet man projiserer i bør være ganske mørkt for at bildene ikke skal bli for blasse.

For øvrig er dette en helt enkel Coolpix-modell med basisfunksjoner, uten den helt store bildekvaliteten. Den optiske ytelsen er temmelig svak, med tendens til dårlig skarphet i hjørnene. Kameraet har kjapp autofokus og er enkelt å betjene. Testens dyreste.
Samlet vurdering: 3 poeng av 6 mulige

Samsung WB1000

  • kr. 3495
  • 12 megapiksler
Samsung WB1000
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Her mangler det ikke mye! Dette solide kameraet appellerer spesielt til viderekommende fotografer. God bildekvalitet og mange innstillingsmuligheter. Objektivet tegner skarpt over store deler av bildeflaten, dog med tendenser til linjefortegning som likevel ikke betyr det helt store i praksis.

Spesielt imponerende er den sylskarpe skjermen av OLED-typen med bedre innsynsvinkel, fargegjengivelse og oppløsning enn i noen andre kompaktkameraer.
Samlet vurdering: 5 poeng

Canon IXUS 200 IS

  • kr. 3499
  • 12 megapiksler
Canon IXUS 200 IS
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Med dette kameraet kan du gjøre mye bare med den store pekeskjermen. Motivets fokuspunkt kan for eksempel settes ved å trykke pekefingeren mot skjermen. Er likevel ikke fullt så betjeningsvennlig som forventet, ettersom man må bruke taster for en del innstillinger som heller burde vært tilgjengelige direkte fra skjerm.

Bildene er ikke uten optisk fortegning, men skarpheten jevnt over meget god. Topp gjengivelse av farger, selv om rødt er overmettet på mange bilder og hudtoner. Noe hakkete HD-video og dårlig batteritid.
Samlet vurdering: 4 poeng

FujiFilm FinePix F70EX R

  • kr. 2995
  • 10 megapiksler
FujiFilm FinePix F70EX R
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Selv om kameraet har hele 10 x zoom, er det bildebrikken av typen EXR som utmerker seg. Den kan overlates til seg selv, eller man kan selv velge om kameraet skal prioritere høy oppløsning, lav bildestøy på høy lysfølsomhet eller maksimal bildedynamikk. Med andre ord: her kan man velge den innstillingen som passer motivet best.

Kameraet har ikke HD-video, men mulighet til manuelt valg av 15 programmotiver i VGA. Ganske god bildekvalitet tross optisk fortegning og ujevn hvitbalanse. Solid metallhus.
Samlet vurdering: 5 poeng

Casio Exilim EX -Z450

  • kr. 2299
  • 12 megapiksler
Casio Exilim EX -Z450
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Testens billigste kamera mangler ingenting vesentlig, og er ett av de beste. Også blant de minste og dermed mest bærbare. Over dobbelt så god batteritid som Canon IXUS. Blant mange funksjoner kan nevnes ”portrettsminking” der kameraet demper rynker og kviser på bildene. Har hele 36 motivprogrammer for stillbilder, samt diktafon og YouTube-modus. Med motivsporing kan man følge bevegelsene til personen i den tre tommer store skjermen.

Det er merkbar bildestøy ved 1600 ISO, og ved 3200 ISO og full oppløsning blir støyen direkte skjemmende. Men alt i alt et kamera med ypperlig bildekvalitet, prisen tatt i betraktning. Også batteriet imponerer.
Samlet vurdering: 5 poeng
Beste kjøp!


Panasonic Lumix FX60

  • kr. 2999
  • 12 megapiksler
 Panasonic Lumix FX60
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Et enkelt og lite nybegynnerkamera med fin bildekvalitet i de fleste situasjoner. Enkel betjening og glimrende eksponeringsautomatikk. Menygrafikken ser foreldet ut sammenliknet med flere av konkurrentenes, men det er tilgang til de viktigste innstillingene med ett eneste tastetrykk.

Den optiske kvaliteten er langt bedre enn i mange andre kompaktkameraer, og skarpheten jevnt høy over hele zoomområdet med bare små avvik. Bildestøy er et mindre problem her enn på tidligere kompakte Panasonic-modeller. Videoopptak i toppklasse for et så lite kamera.
Samlet vurdering: 4 poeng

Olympus Mju 7010

  • kr. 2599
  • 12 megapiksler
Olympus Mju 7010
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Olympus har allerede kunstfiltre integrert i nyere speilreflekser. Dette kompaktkameraet har også fått noen såkalte Magic Filters som kan skape helt spesielle effekter. Kameraet har 7 x zoom og bakgrunnsbelyste knapper på baksiden. Kan også lagre panoramabilder, og når det gjelder motivprogrammer kan du velge mellom automatikk eller 13 manuelle varianter.

En annen funksjon er såkalt beauty-shot som gir renere hudtoner med demping av rynker og kviser. Presis autofokus og behagelig fargebalanse, men den optiske kvaliteten på bildene er ikke helt overbevisende.
Samlet vurdering: 4 poeng

Nikon Coolpix S640

  • kr. 2595
  • 12 megapiksler
Nikon Coolpix S640
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Du må ha litt tålmodighet i starten, for dette kameraet trenger fire sekunder fra strømmen slås på til du kan starte fotografering. Men deretter skjer alt lynkjapt, da er det testens raskeste sammen med Sony WX1. En stor fordel med få innstillinger for den som bare vil ha et lite og enkelt kamera uten mange dikkedarer, men du kan velge mellom automatisk motivprogrammering eller 13 manuelle motivprogrammer.

Dette er testens minste kamera sammen med Sony, og det ligger godt i hånden. Lav bildestøy, men det kan gå på bekostning av skarphet og detaljer. Mangler HD-video, men kan til gjengjeld zoome under opptak. Men videolyden er elendig.
Samlet vurdering: 4 poeng

Sony Cybershot DSC WX1

  • kr. 3495
  • 10 megapiksler
Sony Cybershot DSC WX1
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Hvis hastighet og bildekvalitet er like viktig, er dette et kamera å satse på. Bildebrikken er dobbelt så følsom for lys som vanlige brikker i småkameraer, og man kan fotografere i lyssvake omgivelser uten blitz med ganske bra resultat. Testens raskeste kamera, uten fancy funksjoner som folk flest ikke trenger. Sveiper man over motivet kan kameraet sette bildene sammen til et 256 grader bredt panoramabilde.

Kan brukes sammen med Sonys motoriserte dockingstasjon (1300 kroner) som roterer mens kameraet søker etter personer å ta bilde av. Men først og fremst er bildekvaliteten høy og blant testens beste, med lav bildestøy i lite lys. Videokvaliteten er også meget god til å være et kompaktkamera. Brukervennlighet i toppklasse.
Samlet vurdering: 5 poeng
Best i test!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)