Se hans utrolige julegensersamling

Lars Holdhus har fått oppmerksomhet fra flere av verdens største medier for hans utrolige samling av julegensere. Kitsch eller bare sært? Døm selv.

Lars Holdhus' julegensere

Dette er samlerens egen favorittgenser. Samlerobjekter er også den til nå dyreste genseren Lars Holdhus har kjøpt. Prisen var rundt 60 dollar før shipping.

Foto: Lars Holdhus
Lars Holdhus' julegensere

Redaksjonens personlige favoritt. Frekke farger og frekke rim i salig samspill.

Foto: Lars Holdhus
Lars Holdhus' julegensere

Nok en klassiker. Hvis et bilde kan si tusen ord, kan denne genseren si minst 1200.

Foto: Lars Holdhus
Lars Holdhus' julegensere

Det ser kanskje kitsch ut, men grunnen til mangelen på festivitet i ansiktsuttrykket er ikke et forsøk på å være hipster.

Foto: Lars Holdhus

I USA er det obligatorisk å eie minst én julegenser, som man pryder overkroppen med i juletida. Lars Holdhus har tatt tradisjonen lenger enn de fleste.

Nordmannen, som bor i Tyskland, har en samling på 150 julegensere.

– Jeg fikk min første genser da jeg var liten, 10 år eller noe sånt. Jeg likte den veldig godt, og gikk med den hele tiden. Men da den ble møkkete og slitt, måtte jeg ha en til. Sånn begynte samlingen. Jeg begynte for alvor å samle for fem år siden, sier Holdhus til NRK.no.

Medieinteresse

De siste årene har 25-åringen fått flere henvendelser fra media. Den største kom for noen uker siden.

– Det var et byrå som ringte og spurte om de kunne gjøre en sak de skulle selge til The Sun og Daily Mail, forteller Holdhus.

Ifølge Wikipedia har The Sun, på tross av sitt frynsete rykte som leverandør av sladder, 7.6 millioner lesere daglig. Tabloidavisen er den største i Storbritannia. Daily Mail er landets nest største. Begge har frontet saker med gensersamlingen til «Mr. Holdhus».

Målet er 500

Det må jo være lov til å spørre. Hvorfor akkurat julegensere?

– Jeg personlig synes jo de er veldig fine, og jeg har alltid vært en samler. Det var litt tilfeldig. Jeg pleier å ha på meg julegenser hver dag. Så plutselig hadde jeg 150.

Og nettsiden der du viser dem frem. Hva er ideen bak den?

– Det er morsomt at folk kan se dem. Og så gjør jeg det fordi jeg vil ha flere. Det er allerede noen som har sendt meg gensere etter at de så nettsiden.

Har du noe mål med denne samlingen?

– Målet er å få 500 gensere. Da skal jeg gi meg. Og så vil jeg jo at andre skal bli interesserte.

– Vi skal brenne julegensere

Til vanlig jobber Holdhus som dataprogrammerer rundt om i Europa. Han har adresse i den tyske byen Frankfurt. Gensersamlingen er i Amsterdam, der han bodde før.

Tilbakemeldingen fra publikum har vært veldig positiv, selv om noen sinte julegenserhatere av og til lirer av seg noen gloser.

– Det er noen som sier at hvis de ser en julegenser så skal de brenne den. Men de fleste er positive.

Smiler ikke

En av grunnene til at folk stusser litt når de ser bildene, kan være at Holdhus ikke smiler på noen av bildene. Dette til tross for de festive motivene.

– Det er ingen spesiell grunn. Jeg tok alle bildene på en dag, og var ikke i et kjempehumør. Det er alt. Det er bare naturlig å stå sånn foran kamera når man tar 90 bilder av seg selv.

Ikke til salgs

Mange av dem som sender mail til samleren spør også hvordan han har fått tak i genserne, og om han vil selge dem.

– Jeg drar mye rundt på bruktsjapper og sånt, når jeg kommer til nye byer. Forrige gang jeg var i New York dro jeg til alle jeg kunne finne. Men jeg selger dem altså ikke.

Holdhus har den siste tiden fått en ny fascinasjon. Ikke overraskende er det fortsatt oppvarming av overkropp som står i fokus.

– Jeg vil gjerne utvide samlingen til gensere med Disney-motiv. Jeg går bare med sånne for tiden. Det har allerede rukket å bli en liten samling.

Dette er kanskje et ledende spørsmål, men hva ønsker du deg til jul?

– Haha, det er enkelt. Det jeg ønsker meg aller mest er julegensere med Disney-motiv. Det er midt i blinken.

Kulturstrøm

 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP
 • Pris til Hamar-fotograf

  Hamar-fotograf Arnfinn Johnsen er kåret til «Årets fotograf» i Oslo Fotograflaugs laugskonkurranse. Han har vunnet prisen innen klassen for klassiske portretter, og premien er et kamera i helstøpt bronse, melder Hamar Arbeiderblad. Flere av hans fotografier av idrettsstjerner er utstilt i Vikingskipet i Hamar og Norges Olympiske Museum i Lillehammer.

  Senja- og Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen
  Foto: Arild Moe / NRK