Hopp til innhold

Se det nye Munch-museet fra innsiden

– Blir en attraksjon for hele verden og et ikon for Norge.

Slik blir nye Lambda

VIDEO: Denne animasjonsvideoen viser hvordan Lambda blir seende ut fra innsiden.

Neste sommer starter byggingen av det nye Munch-museet på Paulsenkaia i Bjørvika i Oslo. Etter en 30 måneder lang byggeperiode åpner museet etter planen våren 2019.

Verdensarv

En ny animasjonsvideo viser hvordan arkitektene planlegger at Lambda skal se ut innendørs. Videoen gir også et inntrykk av hvordan utsikten blir fra bygget som skal huse verdensarven etter Edvard Munch – en samling som består av 28.000 malerier, skisser, fotografier og skulpturer.

– Dette blir et ikon for Norge. Det blir vårt fremste kunstmuseum og en attraksjon for hele verden, sier Oslos nærings- og kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Han sier at dette museet vil huse en kulturell verdensarv, og viser til at Munch hadde 19.000 internasjonale medieoppslag i fjor

– Vi lager et museum for den kunstinteresserte verden, og da skal det være skikkelig, sier han.

Lambda

KNEKK I HORISONTEN: Slik er det meningen at det nye Munch-museet skal se ut i Bjørvika.

Foto: Illustrasjon Herreros arquitectos

Usikker prislapp

Men hvor mye dette ender opp med å koste, vet ingen. For to uker siden ble det kjent at prisen er oppjustert til over 2 milliarder kroner, altså 200 millioner kroner mer enn beregningene fra i fjor. Dette skyldes at kommunen ikke la inn flere av kostnadene i fjorårets søknad.

Og fortsatt venter det ukjente kostnader. Det foreløpige kostnadsoppsettet inkluderer nemlig ikke:

  • Detaljregulering
  • Inventar, IKT- og brukerutstyr
  • Prisstigning
  • Finanskostnader i byggetiden
  • Flyttekostnader
  • Avsetning til kunst.

Bystyrerepresentant for Frp Jøran Kallmyr har tidligere lovet at han skal spise underbuksene sine dersom kostnadsoverslaget overholdes.

Totalprisen på Lambda presenteres for Oslo-politikerne i bystyret i juni. Hallstein Bjercke nekter å antyde noen totalpris før forprosjektet legges fram for politikerne.

– Har du en anelse om pris?

– Mitt tips er like godt som ditt. Det er et kostbart og stort prosjekt, det er ingen tvil om det. Men jeg gjetter ikke på tall. De endelige tallene skal bystyret vedta enten før eller etter sommeren, sier han til NRKs reporter.

Hallstein Bjercke

USIKKER: Kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V) vil ikke spekulere i hva sluttprislappen på Lambda blir.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Vil ikke svare konkret

Bjercke vil ikke svare konkret på hvor dyrt bygget kan bli.

– Vil prislappen bli høyere enn de to milliardene som man nå kjenner til?

– Kostnadsrammen kommer når bystyret vedtar den, og det er den vi skal forholde oss til, sier Bjercke.

Han forklarer at de har vært klare på at de ikke har kjent totalkostnaden til prosjektet, og at de fikk ett år på å fastslå den.

– Den prislappen blir forelagt bystyret i juni. Når bystyret har vedtatt kostnadsrammen, vet man hva det nye Munch-museet vil koste, sier Bjercke.

– Burde dere ikke hatt totalkostnadene på plass på forhånd før dere nå setter i gang med forprosjektet?

– Vi har fått et oppdrag fra bystyret om å prosjektere Lambda, og det er det vi nå gjør. Jeg er opptatt av at vi skal være redelige med tall. Og vi vil ikke gå ut med dem før vi er sikre.

– Kan du utelukke at prisen blir så høy som 3 milliarder kroner?

– Jeg vil ikke verken utelukke eller bekrefte noen tall før jeg har dem. Vi skal først planlegge ferdig prosjektet før vi legger fram tall.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober