Sapmidräkt-strid

Anna-Stina Svakko syns det er trist at en tidligere kunde ønsker å tjene penger på hennes åndsverk. Det er ikke gründeren Kerstin Påve enig i. Sametingspresident i Finland Tuomas Aslak Juuso kan fortelle at Samisk parlamentarisk råd jobber med å styrke kulturarven og prioriterer denne saken.

Kulturstrøm

 • Hans Rasmus Astrup er død

  Den norske kunstsamleren og skipsmegleren Hans Rasmus Astrup er død, 82 år gammel. Han er mest kjent for å ha grunnlagt Astrup Fearnley-museet i Oslo.

  – Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys, sier direktøren for Astrup Fearnley-museet Solveig Øvstebø i en pressemelding.

  I 1998 ble Astrup tildelt St. Olavs Orden for sitt bidrag til norsk kunstliv.

  – Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, sier Østbø

 • Bjørnsonprisen til Sara Omar

  Bjørnsonprisen 2021 tildeles Sara Omar, forfatteren av «Dødevaskeren» og «Skyggedanseren». Juryen opplyser at hun får prisen for modig å ha løftet et viktig samfunnsproblem inn i den offentlige samtalen. Forfatteren kommer til Lillehammer for å motta prisen og holde Bjørnsonforedraget når festivalen ruller i gang fra 25.–30. mai (NTB).

  Sara Omar
  Foto: Helge Tvedten / NRK