Hopp til innhold

- Minner om første fase i Knausgård-debatten

Agnar Mykles roman "Sangen om den røde rubin" vakte stor forargelse på grunn av sitt erotiske innhold, og er Norgeshistoriens største litterære retts-prosess. Det å skrive svært gjenkjennende om andre mennesker, minner om første fase i Knausgård-debatten, mener Anders Heger.

Agnar Mykle og Karl Ove Knausgård

Forfatter og forlegger Anders Heger mener Agnar Mykles utleverende skriving, minner mye om første fase i Knausgård-debatten.

Foto: Sverre A. Børretzen/Lise Åserud / Scanpix

Agnar Mykle

Agnar Mykle

Foto: Scanpix / SCANPIX

”Myklesaken”, fra 1957, bunner i beskrivelsene av den unge studenten ved handelshøyskolens i Bergen, Ask Burlefot, og hans endeløse erotiske erobringer av ulike kvinner. Historien skjuler drømmen om den store kjærligheten, den røde rubinen.

Det er slett ikke lenge siden denne romanen satte landet vårt på hodet – juridisk som moralsk. Anklagen var at romanen var utuktig.

Agnar Mykles roman "Sangen om den røde rubin"

Agnar Mykles roman 'Sangen om den røde rubin'

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Denne påstanden ble fremsatt av kritikeren Steen Benneche i Fædrelandsvennen. Anmeldelsene for øvrig var alt fra det begeistrete til det moralsk indignerte. Men det var altså Benneche som var den lille tuen som veltet det store lasset.

- Minner om Knausgård-debatten

Alle hadde et forhold til Mykle-saken, enten de leste bøker eller ikke. Det skjedde da det ble påpekt at dette var sant, at det var en kvasi-selvbiografisk bok, som beskriver intimt om kjærlighetsmøter, mener forfatter, skribent og forlegger, Anders Heger.

- Det å først møte en kvinne, og deretter skildre gjenkjennelig det man har gjort med henne, så hele verden ser hvem det er. Dette er en diskusjon som minner om Knausgård-debattens første fase. Altså; hvilken rett har en forfatter til å bruke andre mennesker i sitt litterære prosjekt, påpeker Heger.

Forlagssjef i Cappelen Anders Heger

Anders Heger mener det er pussig at en så følsom bok kunne bli utsatt for en rettssak.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han mener det er pussig at en så følsom og naken bok kunne bli utsatt for politietterforskning og rettssak.

- Jeg tror nok at det ble opplevd som skamfullt at det var litteraturen som ble lagt under lupen på den måten. Det er ikke en rettssak som Norgeshistorien egentlig kan være så veldig stolt av, sier Heger.

Effekt i dag

Anders Heger har skrevet to bøker om Mykle; en biografi og en om den juridiske prosessen. Han mener at Mykle beskriver veldig godt det å være ung og usikker mann. Selv om skillet mellom menn og kvinner er så godt som visket ut, og det ikke er så mye å bli sjokkert av, mener han boken er enda mer aktuell - på det følelsesmessige planet

- Det var sjokkerende at slikt ble skrevet rett ut. Men i dag er den jo ganske uskyldig. Likevel, denne hudløsheten og nakenheten - ikke fysisk, men i følelsesmessig forstand - er akkurat den samme. Selv om vi er blitt mer avstumpet på det seksuelle området, så er vi kanskje enda mer tandre på det følelsesmessige planet. Så jeg tror at den virker like sterk, og kanskje enda sterkere, sier Anders Heger.

- Godt egnet som teater

Mattis Herman Nyquist og Line Verndal

Matiis Herman Nyquist og Line Verndal spiller sammen i teaterstykket 'Sangen om den røde rubin.'

Foto: Pål Laukli / Tinagent

Regissør Morten Borgersen ikke er i tvil om at "Sangen om den røde rubin" lever like godt i dag – også på scenen.

- Han skriver veldig gode dialoger, og har god dramaturgi. Det er så vakkert og sårt, og plutselig burlesk. Han har en måte å bruke språket på som overrasker. Jeg kan ikke se at noen har gjort det helt på denne måten senere, sier Morten Borgersen.

4. februar har Riksteatret premiere på ”Sangen om den røde rubin”, basert på Agnar Mykles roman fra 1956.

Borgersen mener at hovedpersonen Ask har urealistisk høye forventninger til kjærligheten, og forventer altfor mye av drømmekvinnen.

- Ask har jo så optimale drømmer. Kjærligheten skal inneholde alt. Det skal være vennskap, forståelse, begjær, forståelse, sex og ømhet. Men sånn er det jo ikke her i livet. Vi kan ikke få 240 prosent i et annet menneske. Da må vi kanskje skjønne at kan vi få 98 prosent, så er det ganske fint, sier Borgersen.

- Sjokkerer ikke lenger

Trude Marstein, forfatter

Forfatter Trude Marstein skriver selv om sex i boken 'Ingenting å angre på'.

Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

Trude Marsteins nyeste roman, "Ingenting å angre på", utspiller seg for en stor del i sengen. En kvinne blir igjen i byen med elskeren, mens mann og barn drar til sommerhytta. Hun mener det ikke lenger er noen grenser å tråkke over.

- Jeg tror ikke at sex har muligheten til å sjokkere mer. Det er ikke lenger noen grenser å tråkke over på, sier hun. Men når forfatteren bruker det spekulativt, liker jeg det ikke, sier Trude Marstein.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.