NRK Meny
Normal

Skal leve 250 år tilbake i tid - midt i Bergen

Mens dagliglivet går sin gang på utsiden, skal 14 deltakere leve sammen og kjempe mot hverandre i en tidskapsel midt i byen. Slik blir NRKs nye storsatsing «Anno». Vil du være en av deltagerne?

Promobilde NRK-programmet Anno

Deltagerne i NRKs nye satsing Anno må leve som om det er 1764.

Året er 1764 og hverdagen er milevis unna Facebook og tidsklemma. I ti uker skal deltakerne i NRKs nye realityserie «Anno» leve bylivet i Bergen slik det var for 250 år siden.

Livet starter i rennesteinen, og deltakerne må både samarbeide og konkurrere for å kunne klarte opp rangstigen til rikdom og ære.

Selda Ekiz

Selda Ekiz er programleder for NRKs neste storsatsing, Anno.

Foto: Gunnar Grønlund / NRK

– De må kjempe for å holde seg i konkurransen, og klare å knekke bysamfunnets koder, sier prosjektredaktør Unni Ødegård.

Hver uke vil en ny person måtte avslutte reisen og dra tilbake til nåtiden. Etter ti uker står den som har mestret tidsreisen best igjen.

Programleder er Selda Ekiz fra Sande i Vestfold, men som for de fleste er kjent som programleder i Newton.

– Både deltakerne og seerne kommer nok til å få hakeslipp over hvor tøft og annerledes livet var for 250 år siden, men de vil også få hakeslipp når de oppdager hvor fargerikt, morsomt og spennende det var, sier Ødegård.

– Alt var ikke grått og skittent og trist, legger Ekiz til.

Mens dagliglivet går sin gang på utsiden, skal 14 deltakere leve sammen og kjempe mot hverandre i en tidskapsel midt i byen. Slik blir NRKs nye storsatsing «Anno». Vil du være en av deltagerne?

Se promo for Anno her.

Se hvordan du melder deg på nederst i artikkelen.

En personlig tidsreise

I tillegg til en urban tidsreise, vil deltakerne gå igjennom en personlig tidsreise.

– De skal få en reise tilbake til sine røtter for å få en bedre forståelse for sin egen historie. Vi ønsker å vise at vi står på noens skuldre i det livet vi lever i dag, sier Ødegård.

Hun tror at også seerne kommer til å relatere seg til historiene som blir fortalt og tenke igjennom livet de lever i dag.

Noe av det programleder Selda Ekiz liker best med «Anno», er at publikum kommer til å sitte igjen med mye kunnskap.

–«Anno» har en ny dimensjon som jeg ikke har støtt borti før. Det er mye kunnskap som skal bli formidlet, så det er ikke et rent realitykonsept.

Ekiz tror hun hadde taklet å leve 250 år tilbake i tid, men han hun ville savnet én ting.

– Jeg er ekstremt avhengig av å kunne slå opp ting på Internett, så jeg ville nok slitt litt om jeg ikke kunne gjøre det.

Promo-bilde Anno

Deltagerne i Anno må gjøre alt på gamlemåten.

Må bruke hjernen annerledes

Hva deltakerne vil oppleve som det største 1764-sjokket, tror Ødegård kommer til å være veldig individuelt.

– Noen vil kanskje synes det er helt vidunderlig å slippe å kjenne på tidsklemma, det høye tempoet i samfunnet og at man skal være overalt hele tiden, mens andre vil komme til å finne det veldig frustrerende.

Ekiz tror at deltakerne kommer til å takle tilværelsen bra.

– For 250 år siden hadde man selvsagt ikke mulighet til å bruke Internett for å søke opp ting, så deltakerne må nok bruke hjernen på en litt annen måte enn det de trenger i dag.

Promo TV-serien Anno

Deltagerne i Anno må både samarbeide og konkurrere for å kunne klarte opp rangstigen til rikdom og ære, forteller programskaperne.

Søker deltakere

Er du nysgjerrig på hvordan Norge var 250 år tilbake i tid, har du sjansen til å oppleve det nå. For å melde deg på «Anno» kan du fylle ut dette søknadsskjemaet.

Opptakene starter rett over sommeren.

– Du trenger verken å være veldig sterk eller å ha spesiell kunnskap om noe for å melde deg på. Vi søker eventyrlystne folk som har et ønske om å prøve livet i 1764, sier Ødegård.

– Man skal ikke kimse av å gå 250 år tilbake i tid, så deltakerne bør være litt tøffe, legger Ekiz til.

Du må ha fylt 20 år for å delta, og spesielt folk med relasjoner til hverandre oppfordres til å søke.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).