Marsipankake, Hvit dame eller Lukket valnøtt. Kjært barn har mange navn. Og Marsipankaka er høy elsket. Her kombineres det beste innen kakeverdenen med det beste av søtsaker. Marsipan, friske frukter, struttende krem og saftig kakebunn. Kan det bli bedre?
Forskjellig bruk
Marsipan har eksistert siden 900-taller, på 1600-tallet ble det brukt mot søvnløshet. Nå bruker vi marsipan i kaka.
Marsipan ble kun solgt på apotek og for å hindre at dette ble en folkelig godsak var det forbudt å gi marsipan i dåpsgave. Dette var i 1661 i Leipzig.
Byen Lübeck ble fort berømt for sin marsipan. Normalt inneholdt denne 70 prosent mandler og Edelmarsipanen opp mot 90 prosent mandler. Kjøper du marsipan i butikken i dag er kun 20 til 30 prosent mandler, resten består av sukker.
Hyggelig er det også at avgiften på marsipanlokket er planlagt fjernet.
Slik lager du marsipankake: Bunn:
4 egg
100 g sukker
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
100 g valnøtter, malte
Fyll:
1 pakke fromasj, sitrontype
2 - 2 ½ dl vann
3 - 2 dl pisket krem
5 dl blandet hermetisk eller frisk frukt
Pynt:
2 dl kremfløte
500 g marsipan
aprikoser
kremdotter
mynteblader
Bunnen stekes ved 180 grader i ca. 30 min. op nederste rille
I form ca. 24 cm.
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver.
Tilsett valnøtter og rør forsiktig til alt er blandet med eggedosisen.
Hell røren i en smurt form og stek kaken. Avkjøl den på rist.
Del kaken i tre lag.
Pisk fromasjpulver og vann i 1-2 min.
Pisk fløten og bland den inn i den halvstive fromasjen.
Fordel fromasj og finskåret frukt mellom lagene.
Dekk hele kaken med pisket krem.
Klipp to rundinger av bakepapir som er ca. 6 cm mindre enn diameteren på kaken.
Sett den ene midt på kaken oppå kremen.
Kjevle marsipanen til en rund leiv, ca. 3-4 med mer tykk.
Kjevle den gjerne på plast eller dryss rikelig med melis under og oppå lokket under utkjevling. Kjevle marsipanen så stor at den dekker topp og sider på kaken.
Pass på at lokket ligger løst på bordet før det tas over på kjevlet og hvelves over kaken.
Trekk forsiktig i marsipanen slik at den legger seg jevnt rundt sidene.
Legg på den andre bakepapir-sirkelen slik at du ser hvor langt ut du skal skjære.
Bruk en skarp kniv og skjær like store snipper gjennom det øverste papirlaget og marsipanen,
Men helst ikke gjennom papirlaget under.
Brett marsipanen fra midten og utover. Trekk ut det underste papiret.
Fyll åpningen med frukt, krem og mynteblader.
Stem på Norges nasjonalkake!
Her er kandidatene:
A: Kvæfjordkake
B: Marsipankake
C: Gulrotkake
D: Kransekake
E: Sjokoladekake
Hvilken av disse kakene som får smykke seg med tittelen Norges nasjonalkake er det du som bestemmer. Ta fram mobiltelefonen og send en SMS: Da skriver du Stemni (ditt bokstavalternativ) og sender meldingen til 1987. Hver melding koster 3 kroner.
Juryen består av konditor Hans Robert Bruun, programleder Brita Garden fra Kokkekamp og Nitimens egen Eline Lindhjem.