Hopp til innhold

Sam Smith: – De som vil ut av skapet må huske at de ikke er alene

Britenes popyndling fortalte at han var homofil da han var 10 år. – Det var vanskelig. Frem til jeg var 18 år kjente jeg ingen andre homofile, forteller han.

NRK møtte Sam Smith i London.

PERSONLIG: Sam Smiths nye album beskriver hele livet hans, akkurat nå. Det forteller han til NRK.

I 2015 var han overalt.

Med megahiten «Stay with me» vant han fire Grammy-priser og en Brit Award. Det første albumet hans «In the Lonely Hour» gikk på «repeat» i manges hodetelefoner.

Senere samme år slapp han James Bond-låta «Writing's on the Wall» til filmen «Spectre». Smith vant Golden Globe og Oscar for beste låt til en film.

Men så ble det stille rundt ham.

Smith hadde fått blødninger på stemmebåndene.

– Det var forferdelig. Jeg elsker å opptre og det å ikke kunne gjøre det var grusomt. Men jeg lærte også viktigheten av å ta vare på stemmen min.

Drikker ikke alkohol

NRK møtte Sam Smith i London for noen uker siden. I et av musikkstudioene hans.

Hør hans nyeste singel «Too Good At Goodbyes»:

Etter mye hvile er stemmen nå på plass igjen. Men han tar han mange forbehold for å unngå at det skjer igjen.

– Jeg drikker ikke alkohol for tiden. Jeg spiser heller ikke ost eller annet som kan ødelegge. Så jeg gjør alt jeg kan. Selv om det vil skje igjen en gang, at stemmen min trenger hvile, sier han.

I april 2018 kommer han til Norge for å spille på Telenor Arena. Fredag slapp han sitt nye album «The Thrill of It All».

Et album han mener beskriver livet hans, slik det er nå.

– Jeg vil oppsummere det slik. Jeg er 25 år, homofil, bor i London, har hatt mye kjærlighetssorg, jeg er forvirret, jeg er kjent og jeg elsker familien min. Det er i grunnen det, ler Smith.

– Vanskelig å komme ut av skapet

Smith forteller om da han som 10-åring kom ut av skapet som homofil.

– Jeg hadde en fantastisk familie rundt meg. Men herregud, det var vanskelig. Frem til jeg var 18 år kjente jeg ingen andre homofile.

– Som et forbilde for mange homofile, har du noen råd til dem som ikke føler seg akseptert?

– Se filmer om homofile, les bøker om det og ikke minst: Husk at du ikke er alene! Det finnes mange andre som føler akkurat det samme som deg, sier han og legger til:

– Men ta den tiden du trenger, jeg forstår at det kan være vanskelig. Det å være en del av en minoritet vil alltid ha sine utfordringer.

«Jævla homo»-Gisle er enig

gisle

STØTTER SMITH: Gisle Gjevestad Agledahl er enig i Sam Smiths råd.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Gisle Gjevestad Agledahl fra NRK-serien «Jævla homo» støtter Smiths råd.

– Å finne en trygg havn, enten det er en god venn, et nettsamfunn eller en helsesøster, og ta det derfra når man er klar for det, er nok et godt tips. Å få fotfeste og stø grunn. Så vil alt bli mye enklere med tida, sier han og fortsetter:

– Smith fortalte nettopp i et intervju at han føler seg like mye kvinne som mann. Det er nydelig, da! Alle typer skeive forbilder, enten det er i popkulturen eller på lærerværelset, er jo en nøkkel her. Vi har godt av å se så bred representasjon som mulig, det normaliserer og ufarliggjør.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP