NRK Meny
Normal

Salme fra Østfronten

En gammel mann ligger for døden. Pleierne merker at han plages og kjemper. De finner mange arr på kroppen hans. Men hvordan skulle de kunne vite at han var frontkjemper og gjennomlever tunge og svære hendelser for 62 år siden?

Salme fra Østfronten

At han er inne i fornedring og umenneskelighet i en SS-styrke i Baltikum, mot slutten av Andre verdenskrig?

I ”Salme fra Østfronten” møter vi åtte unge norske soldater i tysk tjeneste. Under tilbaketrekning er de etterlatt bak egne linjer. Sambandet er brutt sammen, russerne rykker nærmere, og i en stall har de stuet sammen russiske sivilister.

Ikke helt, men skurk?

Jesper Halle har skrevet et hørespill om hva du gjør, når du oppdager at du ikke er helten, men skurken.

- Vi har sett filmen om Max Manus, om unge menn som ofrer helse og liv for en sak de tror på, sier regisssøren Lasse Kolsrud.

- De unge mennene vi møter i ”Salme fra Østfronten”, er ikke annerledes. De ville være helter, de hadde sine drømmer - og gikk på digre nederlag. Var det en av dem som bevarte en menneskelighet? Og ble gal av det? Hva har den gamle mannen vært med på? Hvem var disse guttene som ble dømt for landssvik for sine valg?

Skuespillerne har utforsket og jobbet intenst sammen med komponisten Åsmund Feidje, lyddesigneren Arne Barca og regissøren Lasse Kolsrud. Forestillingen er avgjort verdt en stille stund i godstolen.

Illustrasjonsbilde

Sovjetunionen, oktober 1941. Østfronten. Tyske infanterisoldater stormer gjennom en brennende landsby. (Tysk kilde)

Foto: Scanpix / SCANPIX

«Salme fra østfronten» er skrevet av Jesper Halle.
Produsent: Mette Sapiraa.
Komponist: Åsmund Feidje.
Produksjonsleder: Gjertrud Helland.
Lyddesign: Arne Barca.
Regi: Lasse Kolsrud.

De som er med:

Den døende: Nils Sletta
Pleiemedhjelperen: Stine Mari Fyrileiv
Sykepleier: Arnhild Litlere
Scharführeren: Espen Løvås
Hansson: Mattis Nyquist
Pelle: John Brungot
Trandum: Kim Sørensen
Guttungen: Thomas Bye
Spaden: Jon Bleiklie Devik
Venset: Tobias Santelmann
Stordahl: Bartek Kaminski
Ellers medvirker: Sangere fra Olga menighet.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK