Salget av rockesingler stuper

- Rock som en dominerende sjanger er nå historie, hevder den legendariske DJen Paul Gambaccini.

Platesamling

Singelen er død i Rocken. Fans av sjangeren kjøper heller album.

Foto: Guitarpop / Wikimedia Commons

Florence Welch fra bandet Florence and the Machine

Florence Welch fra bandet Florence and the Machine ble ett av tre rockeband som kom inn på topp 100-lista.

Foto: Luke Macgregor / Scanpix/Reuters
Vinner av X faktor, Chand Torsvik, ankommer Spellemannprisen 2009

Chand Torsvik og andre X-faktordeltakere beskyldes for å ta plassene til rockeband hos plateselskapene. Er dette kortsiktig tenkning?

Foto: Øystein Sanne / NRK
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I 2005 slapp de svenske rockerne i Hellacopters skiva Rock & Roll is Dead. Nå kan det vise seg at søta bror var forut for sin tid.

Ifølge en statistikk fra MusicWeek, falt i fjor antallet rockelåter på singellisten i Storbritannia drastisk. Bare tre låter kom inn på topp 100-singellista. Fra 2009 hvor rocken bidro med 13 prosent, gikk det i 2010 ned til 3 prosent.

Ikke på nærmere et halvt århundre har rocken stått svakere.

- Det er over

Listen toppes av hip-hop/R&B som innehar hele 47 prosent. Pop følger hakk i hel med 40, og dance-sjangeren tok 10 prosent.

Paul Gambaccini, legendarisk DJ og erklært ”professor av pop”, sier til Guardian at vi nå ser slutten på en rocke-æra.

- Det er over. Akkurat på samme måte som at jazzen er over. Det betyr ikke at det ikke vil komme nye gode rockemusikere, men rock som en dominerende sjanger er nå historie.

Skylder på plateselskapene

Han mener deler av problemet ligger i kortsiktig tenkning fra plateselskapene. At de i stedet for å satse på talent, men heller tar inn tidligere X-faktordeltakere i stallene sine, gjør det vanskelig for nye band. Dermed vil rocken dø ut.

Og når den rockelåten som kom best ut på singellista var «Don`t stop believin», en 30 år gammel sang fra veteranene i Journey, bygger dette ytterligere opp under påstanden.
Foruten nevnte låt, kom også «Hey, soul sister» av Train og «Dog Days are over» av Florence and the Machine inn på lista.

Ikke helt svart

På albumlistene derimot, gjør rocken det mye bedre. Der stod den for 27 prosent av topp 100 solgte album - ned en prosent fra året tidligere.

- Dette er nok på grunn av at fans av rock heller kjøper album enn singler, sier Tony Wadsworth, formann i BPI, som representerer innspilt musikk i den britiske plateindustrien, til Guardian.

Samme i Norge

VG-lista finner vi i dag artisten Lissie som eneste rockeartist. Med låta ”When I`m Alone” kaprer hun på 15-plassen.

lista til itunes må vi helt ned til 25.plass for å finne et band fra sjangeren. Neon Trees med sin ”Animal”-låt er den mest populære rockelåta på denne lista.

Kulturstrøm

  • Høie kritisk til Sabeltann-show

    Helseminister Bent Høie reagerer på at Kristiansand Dyrepark vil dele inn Sabeltann-gjestar i grupper på 200, men samla 800 gjestar per framsyning, skriv VG. Regelen seier at maks 200 kan vere samla frå 15. juni.

  • Zuckerberg lover gjennomgang

    Facebook vil gå gjennom reglene for truende innhold. Det lovte toppsjef Mark Zuckerberg da han møtte ansatte denne uka. Ifølge nettstedet Vox fikk han kritikk fordi Facebook ikke reagerer på USAs president Donald Trump, slik Twitter og Snapchat gjør.