Hopp til innhold

Oppdrag Nord-Norge: Så snøskredet løsne under føttene

Et snøskred var nær ved å dra med seg tre av deltagerne i Oppdrag Nord-Norge. Den dramatiske opplevelsen ble en vekker for hele turen.

Et snøskred var nær ved å dra med seg tre av deltagerne i Oppdrag Nord-Norge. Den dramatiske opplevelsen ble en vekker for hele turen.

Snøskred løsnet under føttene under opptak til NRK-serie

Dag Inge Bakke var sikkerhetsansvarlig under Oppdrag Nord-Norge og la føringer for hva som var å anse som trygt og farlig under den to måneder lange turen.

Bakke er nærmest født inn i den norske fjellheimen og har viet store deler av sitt 36-årige liv til turer, ekspedisjoner og opplevelser i utmarka. Men selv erfarne fjellfolk klarer ikke å dekke seg hundre prosent mot lunefulle naturelementer.

Pia, Andreas og Karsten

Pia, Andreas og Karsten i Trolltindane der skredet gikk.

Foto: Sindre Kinnerød / Flash Studios/ Nrk

– Vi visste det var skredfare i området, men vurderte det til at traseen var trygg. Været var fint og Pia, Andreas og Karsten var på vei opp på en rygg for å kjøre ned, mens vi andre ventet nede for å få det på film. Men da de var et stykke oppe, løsnet snøen og skredet gikk rett ved føttene deres. Heldigvis gikk det i en ufarlig retning, men vi fikk oss en skikkelig støkk som ble en vekker for resten av turen, forteller han.

– Grep tak i Pia

Frikjører Karsten Gefle assisterte Bakke med sikkerhetsvurderingene under turen. Gefle er en av landets mest erfarne frikjørere, men denne gangen fikk han se naturkreftene på alt for nært hold.

– Det var bratt, så vi måtte klatre opp den siste biten. Pia gikk først og hogg skiene i snøen for å komme seg oppover. Så løsnet det plutselig og jeg grep tak i henne så hun ikke skulle forsvinne. Skredet utvidet seg nedover, så det så nok mer skummelt ut for de som sto i bunnen og ventet enn for oss. Men Pia mistet skiene i skredet, så hun måtte ake på rumpa ned igjen, erindrer Gefle.

Karsten Gefle og Dag Inge Bakke

Karsten og Dag Inge vurderer mulighetene.

Foto: Sindre Kinnerød / Flash Studios/ NRK

Han har opplevd skred tidligere, men aldri stått så tett på som dette. Han husker opplevelsen som ubehagelig, og mener slike hendelser er noe man må leve med som frikjører.

– På forhånd hadde vi gjort grundige vurderinger av terreng og forhold, så dette er nok et eksempel på at det aldri er mulig å være helt sikker. Skred er jo en hver skikjørers store skrekk, og noe jeg har veldig stor respekt for. Men vi driver med en risikosport, så det er alltid et visst element av fare knyttet til det vi gjør.

Fem omkom

Pia, Andreas og Karsten

Pia, Andreas og Karsten på toppen av Trolltindane.

Foto: Sindre Kinnerød / Flash Studios/ NRK

Mens innspillingen av Oppdrag Nord-Norge var i full gang, omkom fem turister i et skred i Nord-Troms. De erfarne skituristene var fra Frankrike og Sveits og hadde med sin egen guide i stedet for å benytte seg av lokal kunnskap. Ulykkesstedet ble vurdert som for risikabelt av Oppdrag Nord-Norges sikkerhetseksperter, og for Bakke står hendelsen som nok et eksempel på at man aldri skal slappe av i fjellet.

– Da ulykken skjedde hadde vi reist videre og befant oss i Lyngen. Kystklimaet kan by på utfordrende forhold, så vi vurderte aldri å ta oss opp i traseen der skredet gikk. Vi så at det var veldig skredfarlig, så her var alle enige om at vi måtte holde igjen.

– Slike ulykker viser at det er umulig å sikre seg helt, selv med mye erfaring. Man kan fint gå i skred selv om man har jobbet med det hele livet. Av og til får man en påminnelse, men det er jo alltid ubehagelig når slike ting skjer.

Mye psykologi

Å ha rollen som sikkerhetsansvarlig på en slik tur betyr at man må skaffe seg så mye kunnskap som mulig om områdene man skal inn i. Men Bakke forklarer at å være en god menneskekjenner kanskje er den viktigste egenskapen man har i bagasjen.

– Man bør alltid spørre de fastboende når man ferdes i ukjent terreng, så da må du vite hvem du kan stole på. Lokale «eksperter» kan ha helt andre vurderinger av hva som er trygt enn hva som er virkeligheten.

Han understreker at det aldri var noen diskusjoner blant deltagerne om hva som var ansett som trygt eller farlig. Men Bakke påpeker at i en gruppe oppstår det allikevel elementer man bør være oppmerksom på.

– Alle som var med i Oppdrag Nord-Norge er erfarne folk som gjør gode vurderinger. Men det er viktig å være klar på effekten av gruppepsykologi. Det kan oppstå et slags ubevisst gruppepress der man overlater vurderingene til andre og glemmer å stole på seg selv. Dette var aldri noe problem, men slike ting er det viktig å være oppmerksom på før det utvikler seg en usunn gruppekultur, hvor grensa for risiko flyttes.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen