Russisk operalegende er død

Den russiske operastjernen Galina Visjnevskaja er død, 86 år gammel. Statsminister Dmitrij Medvedjev har sendt sine kondolanser til familien.

Galina Vishnevskaya

Galina Visjnevskaja og mannen henes Mstislav Rostropovitsj i 1978.

Foto: AFP / Afp

Sopranen Galina Visjnevskaja hadde en kort, men intens karriere, og er kjent for sine store og dramatiske tolkninger av en rekke kjente roller.

Hun debuterte som operettesanger i 1944, og i 1961 debuterte hun på prestisjetunge Metropolitan opera i New York, som Aïda i Verdis opera med samme navn.

Hun sang også i store operahus som La Scala i Italia, og Royal Opera House i London, og ikke minst Bolsjojteatret i Moskva, hvor hun ble en del av ensmbelet etter en auditionrunde i 1953.

Filmstjerne som 81-åring

Visjnevskaja avsluttet karrieren som operasanger 57 år gammel i 1982. Hun sang også inn en rekke innspillinger, blant annet Tsjaikovskijs's Iolanta og Puccinis Tosca, men hun var fortsatt aktiv etter avsluttet sangkarriere.

I 1984 kom memoarene hennes, og i 2002 åpnet hun Galina Visjnevskaja Opera Centre, et akademi for unge og lovende operastjerner.

Hun spilte i flere filmer, og Visjnekaja var sist å se i 2007, i filmen Aleksandra. Hun spilte hovedrollen som bestemoren som besøker barnebarnet i den andre Tsjetsjeniakrigen, og filmen ble nominert til Gullpalmen under Cannes-festivalen.

Musikkpar

Visjneskaja giftet seg i 1955 med den verdensberømte cellisten Mstislav Rostropovitsj, og sammen holdt de en rekke konserter. Hun på scenen, og han bak piano, som han lærte å spille i ung alder.

Paret forlot Sovjetunionen i 1974 og bosatte seg i Paris og USA, og i 1978 mistet de statsborgerskapene fordi de ikke var enige i poltikken som styrte landet. De fikk returnere til hjemlandet i 1990, og bosatte seg i Moskva. Paret fikk to døtre, og seks barnebarn. Rostropovitsj døde i 2007.

Gjennom livet mottok Visjneskaja mange utmerkelser for sitt talent, blant annet ble hun kåret til folkets artist i Sovjetunionen to ganger.

Både president Dmitrij Medvedjev, og statsminister og tidligere president Vladimir Putin, har lovpriset talentet og arbeidet Visjnekaja gjorde for russisk klassisk musikk, og gratulerte henne da hun fylte 85 år i fjor. Statsminister Medvedjev har sendt sine kondolanser til familien etter stjernens død 11. desember.

Vishnevskaya

Vladimir Putin overrekker en utmerkelse til Galina Visjnevskaja i 2007.

Foto: POOL / REUTERS

Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.