Russisk operalegende er død

Den russiske operastjernen Galina Visjnevskaja er død, 86 år gammel. Statsminister Dmitrij Medvedjev har sendt sine kondolanser til familien.

Galina Vishnevskaya

Galina Visjnevskaja og mannen henes Mstislav Rostropovitsj i 1978.

Foto: AFP / Afp

Sopranen Galina Visjnevskaja hadde en kort, men intens karriere, og er kjent for sine store og dramatiske tolkninger av en rekke kjente roller.

Hun debuterte som operettesanger i 1944, og i 1961 debuterte hun på prestisjetunge Metropolitan opera i New York, som Aïda i Verdis opera med samme navn.

Hun sang også i store operahus som La Scala i Italia, og Royal Opera House i London, og ikke minst Bolsjojteatret i Moskva, hvor hun ble en del av ensmbelet etter en auditionrunde i 1953.

Filmstjerne som 81-åring

Visjnevskaja avsluttet karrieren som operasanger 57 år gammel i 1982. Hun sang også inn en rekke innspillinger, blant annet Tsjaikovskijs's Iolanta og Puccinis Tosca, men hun var fortsatt aktiv etter avsluttet sangkarriere.

I 1984 kom memoarene hennes, og i 2002 åpnet hun Galina Visjnevskaja Opera Centre, et akademi for unge og lovende operastjerner.

Hun spilte i flere filmer, og Visjnekaja var sist å se i 2007, i filmen Aleksandra. Hun spilte hovedrollen som bestemoren som besøker barnebarnet i den andre Tsjetsjeniakrigen, og filmen ble nominert til Gullpalmen under Cannes-festivalen.

Musikkpar

Visjneskaja giftet seg i 1955 med den verdensberømte cellisten Mstislav Rostropovitsj, og sammen holdt de en rekke konserter. Hun på scenen, og han bak piano, som han lærte å spille i ung alder.

Paret forlot Sovjetunionen i 1974 og bosatte seg i Paris og USA, og i 1978 mistet de statsborgerskapene fordi de ikke var enige i poltikken som styrte landet. De fikk returnere til hjemlandet i 1990, og bosatte seg i Moskva. Paret fikk to døtre, og seks barnebarn. Rostropovitsj døde i 2007.

Gjennom livet mottok Visjneskaja mange utmerkelser for sitt talent, blant annet ble hun kåret til folkets artist i Sovjetunionen to ganger.

Både president Dmitrij Medvedjev, og statsminister og tidligere president Vladimir Putin, har lovpriset talentet og arbeidet Visjnekaja gjorde for russisk klassisk musikk, og gratulerte henne da hun fylte 85 år i fjor. Statsminister Medvedjev har sendt sine kondolanser til familien etter stjernens død 11. desember.

Vishnevskaya

Vladimir Putin overrekker en utmerkelse til Galina Visjnevskaja i 2007.

Foto: POOL / REUTERS

Kulturstrøm

  • – Mer politisk bokmesse enn før

    Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

    Bokmessen i Frankfurt
    Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters