Rumensk disco på verdenstoppen

Rumenske discostjerner er i ferd med å erobre den internasjonale dansescenen. Alexandra Apostoleanu, alias Inna, og Eduard Marian Ilie, alias Maya, har begge skaffet seg verdensnavn.

Alexandra Apostoleanu, alias Inna

Alexandra Apostoleanu, alias Inna, er en av de fremste rumenske discostjernene, og har blant annet solgt 2 millioner singler.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp

Maya har vunnet American Billboard Award for beste danselåt med sangen «Stereo Love» i konkurranse med størrelser som Lady Gaga.

Pilen har kun pekt en vei for 24-åringen som dukket opp i 2009. «Stereo Love» har brakt ham gull- og platinaplater fra Canada til Spania, og har ført til opptredner i Pakistan og India.

100.000.000 fans på Youtube

Den rumenske dance-stjernen Inna.

Inna har en enorm fanskare i inn- og utland.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp

Inna, også hun 24 år, har sunget for 100 millioner fans på YouTube. Hun har solgt nærmere 2 millioner singler på verdensbasis med sangene sine «Amazing», «Sun is Up» og «Hot». Dessuten har hun 2 millioner venner fra Australia til Søramerika på Facebook.

– Jeg hadde ikke drømt om en slik suksess. Nå treffer jeg rumenske artister i konsertlokaler over hele verden, sier hun til nyhetsbyrået AFP etter et videoopptak i et fabrikklokale i Bucurest.

Den nye generasjonen rumenske discoartister er alle i 20-årene, og har vokst opp etter kommunismens fall. At artistene har en lettkledd stil er nok også med på å gjøre sjangeren populær. Men det er ikke å vise seg frem som er det viktigste for Inna.

– Jeg vil lage dansemusikk som får folk ut på dansegulvet, sier hun.

De rumenske lydskaperne Play & Win

Lydskaperne i «Play & Win» får mye av æren for rumensk popmusikks store framgang.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp

Det er flere forklaringer på suksessen. Noen sier det skyldes glamour og artistenes utseende, som Innas lange ben. Mange av videoene er spilt inn på vakre strender med dansere som ser ut som om de kommer rett ut av fargerike motemagasiner, men det er ikke særlig originalt.

Bransjefolk peker heller på et kjellerstudio i et loslitt boligområde i Bucurest. Der mikser tre karer i 20-årene lyd i timesvis i et rom med et piano, et stort bord og noen kraftige datamaskiner.

Hitmaskineri fra Draculas hjemtrakter

Trioen Radu Bolfea, Marcel Botezan og Sebastian Barac kaller seg «Play & Win». Alle kommer fra området Transylvania, bedre kjent som Draculas hjemtrakter.

De har fått æren for å ha skapte en rumensk sound som har gjort Inna og andre kjent.

– Klubbmusikk hadde egentlig ikke noen melodi, så vi forsøkte å innføre melodilinjer, sier de tre.

Den rumenske dance-stjernen Inna.

De nye stjernene fra Romania går for en lettkledd stil. Dette har vært med på å skaffe dem en stor tilhengerskare.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp

– Effektive melodier

Terry (han bruker bare et navn), kunstnerisk leder ved klubben Loft Metropolis utenfor Paris, sier at rumenerne har skapt et lydbilde som er svært effektivt og dansbart.

Den nederlandske platedirektøren Eelko van Kooten sier melodiene er enkle med lett gjenkjennelige refereng.

– Det er lett å synge med, sangene er radiovennlige og har et passende tempo, sier han.

Eelko van Kooten sier at akkurat nå er dette trendy, men legger til at trender, akkurat som mote, endrer seg raskt.

Verken sangerne eller «Play & Win» er særlig interessert i å snakke om hvor mye de tjener.

– Vi kan leve godt av det vi gjør, sier «Play & Win».

De skjuler imidlertid ikke gleden over suksessen og over at rumenere er trendsettere i Europa og USA.

Den rumenske dance-stjernen Inna.

Inna er et yndet fotoobjekt på den røde løperen.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Kulturstrøm

  • Ny kulturredaktør i Aftenposten

    Cecilie Asker overtar ansvaret for Aftenpostens kulturstoff, melder avisa selv. Hun overtar etter Sara Sørheim. Asker har de siste årene vært avdelingsleder for kultur i Aftenposten.

  • Skrev bok for lytterne

    Forfatter Bjørn F. Rørvik mener lydbokformatet fortjener et statusløft. Hans nyeste bok kan strømmes på Storytel før den kommer på papir. Boka er skrevet for å fungere best mulig som lydbok, og han har lagt inn massevis av lydeffekter og musikk. Rørvik er den første norske forfatteren til å utgi en barnebok i lydformat før den kommer på papir, skriver Klassekampen.

  • Madonna med ny politisk markering

    I en ny musikkvideo går hun kraftig ut mot våpenvolden i USA. Videoen tar i bruk sterke voldelige virkemidler som refererer til massakren på en gayklubb der 49 mennesker ble drept i 2016. Madonna, som også markerte seg politisk under ESC-finalen i år, krever sterkere våpenkontroll i hjemlandet. (The Guardian)