NRK Meny
Normal

Rockens sjefsmuse

Klassikerne "Layla", "Something" og "Wonderful tonight" er alle skrevet til én og samme dame!

Layla-coveret
Foto: Polydor

Patricia Anne Boyd er rockens best besungne dame. Og enhver som ser et portrett av den overjordisk vakre Patti, forstår glatt årsakssammenhengen.

Tenåringsmodell

Det kom ikke som noen overraskelse da hun som smellvakker 17-åring innledet en modellkarriere. Ganske snart kom hun i kontakt med den fremadstormende filmregissøren Richard Lester som prompte hyret frk Boyd til noen reklameoppdrag. Samtidig hadde Lester fått jobben med å lage Beatles' aller første - og beste - film, "A hard day's night", og til rollen som skolejente i en av filmens tidlige scener valgte han Patti.

George og Pattis bryllup
Foto: AP

Et skjebnesvangert valg, skulle det vise seg, for etter å ha bedt om guttas autografer til seg selv og sine søstre, mottok en rødmende Patti dessuten Georges invitasjon om å besøke ham i hans medbragte campingvogn. Men den unge nymfen var ærbar og avslo. I stedet fikk hun en autograf krydret med syv kyss fra den verdensberømte beileren - samt en skikkelig date.

"I need you"

For å gjøre historien vesentlig kortere enn den fortjener, ble George og Patti kjærester kort tid etter - og snart begynte George å skrive låter om sin muse. Hans første musikalske kjærlighetserklæring kom i 1965: "I need you" ble skrevet og spilt inn til Beatles' andre film, "Help", og rett etter, den 21. januar 1966, ble paret gift.

Patti står også ansvarlig for å ha introdusert George til den indiske mystikeren Mahareshi Mahesh Yogi. George hadde allerede flørtet med indiske uttrykk under innspillingen av låta "Norwegian Wood" i 1965, men etter seansen med Maharishien, ble det klart for alle - inkludert en stadig mer skeptisk Patti - at George hadde funnet sin store åndelige skattkiste.

Georges etter hvert økende religiøse funderinger skal ha vært utslagsgivende for at Patti så smått begynte å vurdere andre livsledsagere. Hun innledet et forhold til Eric Clapton etter at han hadde bidratt på Georges "While my guitar gently weeps" og blitt en god venn av paret.

Clapton med Layla-gitaren
Foto: DAVE THOMSON / AP

Men hun fortsatte å virke kreativt inn på George. I 1969 ga han sin muse - og resten av verden - en av sine aller fineste kjærlighetslåter "Something". (For øvrig Frank Sinatras favoritt Lennon/McCartney-låt..!)

"Layla"

Da Clapton til slutt avslørte forholdet for sin gode venn, skal George ha replisert: "Fint. Du tar min, så tar jeg din!" Patti ble naturlig nok sjokkert over ektemannens reaksjon, og flyttet snart fra George og over til Clapton. Ganske snart produserte Clapton den monumentale hymnen "Layla" til Pattis ære - en låt som senere er blitt hyllet som en av rockehistoriens definitive kjærlighetslåter. Og gutta forble gode venner selv etter dette, og omtalte hverandre som svigermenn.

Noe senere kom også klassikeren "Wonderful Tonight" hvor Clapton beskrev Patti mens hun gjorde seg klar til å gå på en fest hos Paul McCartney. Jada!

Hippiene George og Patti
Foto: AP

Men årene med Clapton skulle allikevel bli vanskelige - med alkohol- og heroinmisbruk, vold og stadige sidesprang. (Patti innledet en periode et forhold til Stones-gitaristen Ron Wood, som kvitterte med låtene "Breathe on me" og "Mystifies me" til musens pris.) Patti slet dessuten med sorgen over ikke å kunne føde barn, og tilslutt var et brudd uunngåelig. i 1988 skilte Patti og Clapton seg, og Patti har siden levd sammen med Rod Weston. Han er ikke musiker.

Glamour og død

I tillegg til alle disse notabilitetene vites det at både John Lennon og Mick Jagger gjorde sine hoser grønne overfor Patti. Dessuten inspirerte lillesøsteren Jenny Donovan til å skrive låten "Jennifer Juniper". Men til tross for all glamour ble Pattis liv aller mest preget av 60- og 70-åras rus-tunge bakside, og man kan forstå henne godt når hun oppsummerer seg selv slik: "It's amazing we're still alive!"

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.