NRK Meny
Normal

Rockens bestemor fyller 70!

Rømte fra voldelig ektemann, gikk nesten i glemmeboka, men har fortsatt rockemusikkens mest kjente bein.

Tina Turner åpnet sin nye turné i Kansas City
Foto: Orlin Wagner / AP

- Jubilanten Tina Turner er en stor suksess, forteller Bård Ose og Finn Tokvam fra radioprogrammet PILS.

Men sånn har det ikke alltid vært. For 30 år siden var det ingen som ville satse penger på henne og hun var i ferd med å bli glemt.

Fikk nytt navn

Tina Turner ble ikke født som Tina, men som Anna Mae Bullock, 26. November 1939 i Nutbush, Tennesse. Det var ektemannen Ike som ga henne navnet Tina da han oppdaget henne. Ike så den unge jenta opptre på en klubb og fikk henne til å synge i bandet hans. Anna Mae fikk artistnavnet Tina.

- Og etternavnet Turner, tilføyer Finn Tokvam, for de to giftet seg etter hvert.

Hør: Tina Turner 70 år

Rømte fra voldelig ektemann

Ike & Tina

Ike og Tina

Foto: Anonymous / AP

Ekteskapet mellom Ike og Tina er ikke kjent for å være rockehistoriens beste. Men om ikke ekteskapet var lykkelig, så kom det mye god musikk ut av det. De to hadde stor suksess gjennom hele 60-tallet, men på 70-tallet ble ektemannen mer og mer voldelig og Tina fant ingen annen utvei enn å stikke av fra mannen. Tina rømte uten penger og uten eiendeler.

Det eneste hun hadde igjen var navnet, som hun selv har sagt det.

Ble tatt inn i varmen

Tina Turner i 1971

1971-utgaven av Tina

Foto: THE AVEDON FOUNDATION/RICHARD AVEDON / Scanpix/AFP

Jakten på en ny karriere ble ikke enkel. På starten av 80-tallet hadde platebransjen bestemt seg for å satse på unge og vakre artister. Tina Turner som da var fylt 40 år, var ikke interessant, ingen av de store plateselskapene hadde lyst å ha henne i stallen.

Men Capitol Records tar tilslutt Tina inn i varmen, selv om mange mener sjefen i selskapet er gal. Capitol setter sammen et puslespill av låtskrivere, produsenter og musikere men med bare en artist – Tina. Comeback-albumet Private Dancer skapte en ny trend, men det viktigste var at Tina igjen ble superstjerne, - på mange måter en bragd i en mannsdominert rockebransje.

- Tina Turner har to klare karrierer, først sammen med ektemannen på 60 og 70 tallet og så som selvstendig soloartist fra 80-tallet og fram til i dag, sier Bård Ose og Finn Tokvam.

- Vi gratulerer!

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.