NRK Meny
Normal

Robot dirigerer orkester

En robot dirigerer stjernecellisten Yo Yo Ma og Detroit Symphony Orchestra i mai.

Asimo

Utviklingen av ASIMO begynte i 1986. I 2002 kunne roboten løpe, og i mai dirigerer den.

Foto: Honda

Roboten vil lede en fremførelse av ”Impossible Dream” fra musikalen ”Man of La Mancha”, som har blitt en slags kjenningsmelodi for den japanske teknologibedriften.

Se roboten i aksjon

Støtter ungdomsarbeid

Kanskje er det ironisk at en japansk bilprodusent stiller med en høyteknologisk robot i den amerikanske bilindustriens høyborg, men konserten er del av et presse-stunt for å skape blest rundt et samarbeid mellom Honda og symfoniorkesteret. Dette samarbeidet går i hovedsak ut på at Honda støtter orkesterets aktiviteter ovenfor skolebarn i området.

Roboten kalles ASIMO (Advanced Step in Innovatiove Mobility), og er fortsatt under utvikling. Målet er å utvikle en robot som vil kunne gi daglig hjelp til syke og eldre, men foreløpig brukes roboten mest til å inspirere unge til å vurdere matematikk- og teknologistudier.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.

 • Vil bli kvitt villsvinet

  Det er politisk enighet om at villsvinet er uønsket i norsk natur. Det skriver Nationen. SVs Karin andersen sier at villsvinet er en fremmed art i norsk natur som skal bekjempes. FRPs Morten Ørsahl Johansen oppforder til intensiv jakt hele året.

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix