Robot dirigerer orkester

En robot dirigerer stjernecellisten Yo Yo Ma og Detroit Symphony Orchestra i mai.

Asimo

Utviklingen av ASIMO begynte i 1986. I 2002 kunne roboten løpe, og i mai dirigerer den.

Foto: Honda

Roboten vil lede en fremførelse av ”Impossible Dream” fra musikalen ”Man of La Mancha”, som har blitt en slags kjenningsmelodi for den japanske teknologibedriften.

Se roboten i aksjon

Støtter ungdomsarbeid

Kanskje er det ironisk at en japansk bilprodusent stiller med en høyteknologisk robot i den amerikanske bilindustriens høyborg, men konserten er del av et presse-stunt for å skape blest rundt et samarbeid mellom Honda og symfoniorkesteret. Dette samarbeidet går i hovedsak ut på at Honda støtter orkesterets aktiviteter ovenfor skolebarn i området.

Roboten kalles ASIMO (Advanced Step in Innovatiove Mobility), og er fortsatt under utvikling. Målet er å utvikle en robot som vil kunne gi daglig hjelp til syke og eldre, men foreløpig brukes roboten mest til å inspirere unge til å vurdere matematikk- og teknologistudier.

Kulturstrøm

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK
 • Turister rundstjålet på museer

  Flere turister ble frastjålet lommebøker og penger på Frammuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo. Politiet ser etter tre gjerningsmenn. – Dette har skjedd inne, i områder hvor det ikke var overvåkingskameraer, sier oppdragsleder Håkon Nilsen til NTB.