Hopp til innhold

Riktig musikk kan øke yteevnen - se ekspertens løpeliste

Treningssentrene betaler millioner av kroner for spesiallagde musikklister. Og kanskje ikke uten grunn, forskning viser nemlig at riktig musikk kan øke yteevnen med opp til 20 prosent.

Take On Me-montasje

VIDEO: Treningskjeden Sats Elixia bruker 8,3 millioner kroner i 2014 på å sette sammen riktig musikk til sine kunder. Det gjør de rett i, mener musikkterapeut Solveig Helene Christensen (øverst til venstre), som sier a-has «Take On Me» (øverst til høyre) er en god treningslåt. Se Dagsrevyens innslag.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 82 prosent av befolkningen trener minst en gang i uka, og mer enn 900 000 er medlemmer på et treningssenter.

Norges største treningssenterkjede, Sats Elixia, bruker i år 8,3 millioner kroner på å sette sammen musikk til sine kunder.

– Vi benytter et selskap som setter sammen musikk til oss, basert på hvem som besøker treningssentrene til hvilken tid, sier Emil Steen, som er sjef for Sats Elixia i Norge.

– Fins ingen fasit

– Forskning viser at riktig musikk kan øke yteevnen med opptil 20 prosent. Men det fins ingen fasit på hva som er riktig musikk, det varierer fra person til person. Det sentrale er at musikken stimulerer lytteren emosjonelt, sier Audun Myskja, som er overlege og spesialist på nevrologisk musikkterapi.

Musikkterapeut Solveig Helene Christensen

MUSIKKTERAPEUT: Solveig Helene Christensen sier musikk gir deg treningsglede.

Foto: NRK

Solveig Helene Christensen forsker på musikkpedagogikk, og har i flere år jobbet som treningsinstruktør.

Hun er enig med Mykja i at den riktige musikken varierer fra person til person.

– Om du løper, danser eller trener i sal, så skal musikken gi deg treningsglede så vel som musikkglede, sier Christensen.

Se terapeutens løpeliste

Solveig Helene Christensen har forsket på hvilke låter som gir best resultat, og har satt sammen en liste som kan øke yteevnen mens du løper eller jogger.

Ved å måle egen puls mens hun har jogget med musikk på øret, har hun oppnådd det hun kaller en god joggepuls.

– En god joggepuls ligger et sted mellom 155 og 165 slag i minuttet, avhengig av om du har et kort eller langt løpesteg, om du løper på sti eller på tredemølle, i oppoverbakke eller utforbakke – eller kanskje i trappetrinn.

Alle disse låtene gir Christensen en joggepuls mellom 155 og 165 slag i minuttet:

Hvilke låter liker du å høre på mens du trener? Kommentér under!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters