Hopp til innhold

Rekordmange julehefter i butikkene

Ingen land i verden kan vise til noe som ligner norske juleheftetradisjoner. I år kan man velge mellom hele 60 julehefter. Det er rekord.

Julehefter
Foto: Illustrasjonsfoto: Tor Richardsen / Scanpix

«91 Stomperud», «Fiinbeck og Fia», og «Knoll og Tott» er tre klassikere man forventer å finne i butikkhyllene når julen nærmer seg.

Taran er med mormor Mari Ruge i butikken, og de to leter etter nettopp «Knoll og Tott». Men det er ikke så lett å finne favoritten, når hele 60 ulike hefter kjemper om oppmerksomheten. Også nye tegneseriefigurer som «Pondus» og «Nemi» har sine egne julehefter.

– Jeg synes «Nemi» er helt fint, men jeg hadde egentlig tenkt å kjøpe Knoll og Tott i år, forteller mormor Ruge.

Hun er litt skuffet der hun står, for som hun sier, dersom hun først skal ha et julehefte, så skal det være et «Knoll og Tott»-hefte.

– Jeg har ikke lest det på mange år, så jeg hadde lyst til å se hvordan historiene var nå.

Doblet utgivelser

At 60 julehefter kan bli i det meste laget, innrømmer selv Jonas Behrendt, forlagssjef i Schibsted. De har i år doblet sitt antall utgivelser, og står bak 25 unike julehefter.

– Det er åpenbart at ikke alle selger like mye som andre.

Han ser ikke bort fra at de kommer til å redusere antallet hefter til neste år.

– De vi burde luke ut, kommer vi til å luke ut i bakkant og passe på å ikke gi ut til neste år, sier Behrendt til NRK.

– Solid tradisjon

Også Haakon Isachsen, redaktør i Egmont serieforlaget, innrømmer at det store antallet også gir hefter som ikke holder mål. Det er en lang tradisjon for julehefter i Norge, og heftene er viktige for forlagene ettersom de kjøpes også av dem som vanligvis ikke kjøper tegneserier.

Det første juleheftet som ble utgitt, var ifølge Isachsen «Knott og Tott» i 1911.

– Men det var først på slutten av 1930-tallet, at det begynte å ta av og bli en solid tradisjon som satte seg i de tusen hjem.

Hvilke historier som kommer med i de forskjellige tegneserieheftene, varierer. Mens klassikeren «91 Stomperud» tegnes den dag i dag, baserer seriene «Knoll og Tott» og «Fiinbeck og Fia» seg på eldre historier. Det er det flere årsaker til, kan Isachsen, som er forfatter av boken «Ingen jul uten juleheftene» fortelle.

– Noen baserer seg på eldre serier fordi de ikke lages lenger, og andre fordi de eldste er de beste, slår han fast.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters