Hopp til innhold

Har fått 500 saker om nettdatesvindel i år

Ny trend er at folk kler av seg og sender nakenbilder til nye nettbekjentskaper, forteller informasjonssikringsekspert. Bildene blir så benyttet til pengeutpressing av «nettkjæresten».

Norsis

Tore Larsen Orderløkken i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) forteller at mange som har blitt svindlet via nettsider føler seg for krenket til å ta kontakt med politiet. De oppsøker heller Slettmeg.no.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Det er ufattelig mange falske profiler på nettdatingsider i Norge, og datingsvindel har blitt et stort problem de siste årene, opplyser Økokrim.

Nettdatingsider avviser daglig opptil 10 prosent av alle som forsøker å opprette en profil. Men likevel klarer svindlere å lure seg inn på de populære sidene, og utnytte ensomme, søkende personer.

Bare i år har nordmenn blitt fralurt 75 millioner kroner via nettdating med folk som vil dem alt annet enn vel. Og Økokrim mener det er store mørketall.

Mange av dem som ikke tør å kontakte politiet når de blir utsatt for svindel, tar kontakt med Slettmeg.no, en rådgivningstjeneste for dem som føler seg krenket på nett. Siden styres av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), en del av regjeringens helhetlig satsing på informasjonssikkerhet i Norge. De får flere hundre henvendelser årlig om folk som er blitt rundlurt på nettdatingsider.

– Selv når teksten er dårlig og det burde ringe noen bjeller, så går folk fortsatt på dette. Vi har fått cirka 500 saker hittil i år som dreier seg om nettdating, forteller administrerende direktør i NorSIS, Tore Larsen Orderløkken til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Illustrasjonsfoto nettdating

Kvinner over 40 år er dem som lettest lar seg lure til å sende penger til menn de har møtt på nett.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX/sjermdump

Ikke kle av deg og send nakenbilder

NorSIS jobber med opplysning og bevisstgjøring om trusler, samt holdninger innen informasjonssikkerhet.

Også NorSIS erfarer at oftest kvinner blir lurt i slike saker, og Orderløkken forteller at mange går fem på.

– De som starter dialogen er gode, og de oppretter tillit mellom offeret og svindleren, noe som gjør at folk går lenger enn ellers, mener han.

Økokrim forteller at mange av ofrene blir truet til å sende penger. NorSIS har også erfaring med at folk lar seg pengeutpresse til å gi fra seg høye beløp.

– En ny trend er at folk kler av seg og sender nakenbilder, og så blir de satt i en situasjon der de blir utsatt for utpressing. Mange av disse sakene kommer ikke til politiet fordi offeret føler seg beklemt og krenket av situasjonen, og vi i slettmeg får heller telefonene om dette. I mange tilfeller er ofrene livredde for at bildene kan spres i sosiale medier.

Flere har ansvar

Juridisk er det uklart hvem som har ansvaret i slike saker. Orderløkken mener alle bør være obs på faren for mulige svindlere.

– Det er flere som har ansvar her, selvsagt har den enkelte et ansvar for å følge med og ikke gjøre ting som gjør at man blir svindlet. Det er også en del tjenester som bør gjøre mer for å unngå at falske profiler blir lagt ut og at folk blir lurt av organiserte kriminelle, sier han.

Orderløkken mener det er viktig for enkeltpersoner å være årvåkne i samtale med nye folk på nett.

– Mange av e-postene benyttes flere steder, så man bør google e-postadressen og se om den er knyttet til andre falske profiler. Gå til banken om du vil gjøre store overføringer. Sett deg tilbake i stolen og tenk: Er det riktig det jeg gjør nå?

  • Hør intervju med Tore Larsen Orderløkken i Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.