Hopp til innhold

Regn med litt høstregn

Har du tenkt over hvorfor det regner mer om høsten enn om sommeren?

Regnvær
Foto: NRK

En skulle jo tvert imot tro at det fordamper mer vann fra havet om sommeren, når sola steker som verst. Så hvor blir dette vannet av hvis det ikke blir til regn?

Skyer fulle av vann

For at det skal regne, må lufta stige oppover, slik at den blir kaldere. Vanndamp fra havet blir liggende rett over havoverflaten, og det er først når den kommer høyt nok opp, i skikkelig kald luft, at vanndampen blir til vann igjen. Dette ser vi som skyer på himmelen.

Solveig Hareide

Regntunge skyer dannes av vanndamp som kommer opp fra havet.

Foto: NRK

Lavtrykk

Om høsten er det ofte lavtrykk over havet utenfor Norge. Lavtrykk er noe de ofte snakker om på værmeldingen, og det betyr at det er lite luft som trykker ned mot bakken eller havet.

Når det er lite trykk i luften, vil lavtrykket i stedet trekke til seg luft fra områdene rundt, omtrent som en støvsuger.

Inne i lavtrykket vil denne lufta stige rett til værs og ta med seg vanndampen fra havet.

Når lufta kommer høyt nok opp, forsvinner den ut til sidene igjen, og kald luft med vanndråper blåser innover land.

En annen grunn er fordi havet om høsten fortsatt er varmere enn lufta. Da vil havet i seg selv varme opp lufta med vanndampen, så den stiger til værs. Når denne lufta blåser inn over land, regner det.

Solveig Hareide

Solveig på besøk i Bergen. På Vestlandet regner det mer enn på andre steder i Norge.

Foto: NRK

SE VIDEO: Hvorfor regn på Vestlandet?

Men hvorfor regner det ikke på varme sommerdager?

Om sommeren vil vanndampen fra havet ofte bli liggende lavt nede. Den stiger ikke til værs. Derfor kommer ikke vanndampen høyt nok opp, og den blir ikke kald nok til å bli til vann igjen. Og uten skyer laget av vann, blir det ikke regn!

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters