Hopp til innhold

NRK bekymret for ny lov

NRK må i framtiden ha regjeringens godkjenning for å åpne nye medietjenester.

NRK Marienlyst
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

En ny lovendring, vedtatt av Stortinget, er årsaken til at Kongen i statsråd - det vil i praksis si regjeringen - skal avgjøre om NRK bør få tillatelse til å opprette slike radio- og tv-kanaler og andre medietjenester.

Endringen kommer etter at EU-kommisjonen i forrige uke vedtok nye regler for statsstøtte for allmennkringkastere. Ettersom Norge er EØS-medlem gjelder disse også for Norge.

Skeptisk til ny lov

Dette kan bli problematisk for NRK hvis det viser seg at terskelen for hva som kan regnes som et nytt tilbud legges for lavt.

- Vi er opptatt av at den nye loven ikke skal bli hemmende for nyskaping, utvikling, planlegging av nye programmer og tjenester i NRK. Men, vi tar lovendringen til etteretning, sier informasjonssjef Øyvind Werner Øfsti til Kulturnytt.

Advarte mot lovendring

Medietilsynet får en viktig rolle i forhåndsgodkjenningen av nye NRK-tjenester, går det fram et forslag som nylig er sendt ut på høring av Kultur- og kirkedepartementet. Kringkastingsforskriften må endres før den nye ordningen settes i verk.

- Vi er litt bekymret for at denne loven skal virke avskrekkende på et eksternt kreativt produksjonsmiljø som vil komme til NRK med de gode ideene sine, sier Werner Øfsti.

Mobil-TV

I vår startet NRK prøvesendinger for mobil-TV i samarbeid med TV2 og MTG.

Foto: Tor Risberg, NRK

Øyvind Werner Øfsti sier videre at NRK er opptatt av at prosedyrene for forhåndsgodkjenning ikke blir for byråkratiske. Han bekrefter at NRK i en høringsuttalelse før lovendringsforslaget ble lagt fram for Stortinget, advarte mot en slik ordning.

- NRK er blant høringsinstansene i denne saken, og vil gi en uttalelse til departementet innen høringsfristen 1. oktober, sier Øfsti.

Det er ikke helt klart hvilke av NRKs framtidige planer som må godkjennes av regjeringen.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.