Hopp til innhold

Vil fjerne fastprisen på bøker

Ny rapport om norsk bokbransje anbefaler å fjerne dagens fastprisordning på bøker. Resultatet kan bli billigere bøker for deg.

JULEGAVEBYTTING

Kulturminister Anniken Huitfeldt ser på lovgivningen for bokbransjens prising av bøker. Ny rapport er kritisk til dagens bokavtale, og anbefaler at den droppes.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) har bestilt rapporten, som langt på vei sier at bokbransjen bør reguleres mindre enn hva tilfellet er i dag.

Ove Skaug Halsos

Samfunnsøkonom Ove Skaug Halsos står bak rapporten om bokavtalen.

Foto: osloeconomics.no
Geir Berdahl

Geir Berdahl er leder i Forleggerforeningen og mener bokavtalen er viktig.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

I dag er bokbransjen fritatt konkurranselovgivningen gjennom bokavtalen (se faktaboks). Dermed kan aktørene avtale bokpriser seg imellom.

Utrederne av rapporten vil ikke lenger la forlagene samarbeide om prissetting.

– Vi mener at forlagene skal sette prisene akkurat som de ønsker. Vi er skeptiske til dagens ordning, hvor alle forlagene som er medlemmer av Forleggerforeningen plikter å sette prisene på en bestemt måte. Det mener vi kan skade konkurransen i markedet, sier Ove Skaug Halsos ved analyseselskapet Oslo Economics, som har ledet arbeidet med rapporten.

Vil ikke ha boklov

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen ønsker i dag en boklov som lovfester retten til prissamarbeid.

Den nye rapporten går også mot dette.

– Vi tror det er uheldig at en lov skal bestemme i detalj hvordan markedsaktørene skal operere. Hvert enkelt forlag bør bestemme mest mulig selv, sier Skaug Halsos.

– Mest mulig bøker til lavest mulig pris

Dermed foreslår utrederne i realiteten en avvikling av avtalen om fastpris slik vi kjenner den i dag, hvor nye bøker maksimalt kan selges med en rabatt på 12,5 prosent i utgivelsesåret og fram til 1. mai året etter.

Leder i Forleggerforeningen, Geir Berdahl, reagerer på dette.

– Dette er likt en modell de hadde i Danmark, og det førte til fripris. Da blir bokhandlerne borte, bredden blir smalere, og det blir en helt annen kamp. Fripris tar ikke hensyn til språk- eller litteraturpolitikk. Det handler om å selge mest mulig bøker til lavest mulig pris, sier han.

Nå ligger utredningen på pulten til kulturminister Anniken Huitfeldt. Før hun konkluderer, skal de berørte i bokbransjen uttale seg innen høringsfristen 15. mars.

Hør saken fra Kulturnytt:


LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.