Hopp til innhold

Vil fjerne fastprisen på bøker

Ny rapport om norsk bokbransje anbefaler å fjerne dagens fastprisordning på bøker. Resultatet kan bli billigere bøker for deg.

JULEGAVEBYTTING

Kulturminister Anniken Huitfeldt ser på lovgivningen for bokbransjens prising av bøker. Ny rapport er kritisk til dagens bokavtale, og anbefaler at den droppes.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) har bestilt rapporten, som langt på vei sier at bokbransjen bør reguleres mindre enn hva tilfellet er i dag.

Ove Skaug Halsos

Samfunnsøkonom Ove Skaug Halsos står bak rapporten om bokavtalen.

Foto: osloeconomics.no
Geir Berdahl

Geir Berdahl er leder i Forleggerforeningen og mener bokavtalen er viktig.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

I dag er bokbransjen fritatt konkurranselovgivningen gjennom bokavtalen (se faktaboks). Dermed kan aktørene avtale bokpriser seg imellom.

Utrederne av rapporten vil ikke lenger la forlagene samarbeide om prissetting.

– Vi mener at forlagene skal sette prisene akkurat som de ønsker. Vi er skeptiske til dagens ordning, hvor alle forlagene som er medlemmer av Forleggerforeningen plikter å sette prisene på en bestemt måte. Det mener vi kan skade konkurransen i markedet, sier Ove Skaug Halsos ved analyseselskapet Oslo Economics, som har ledet arbeidet med rapporten.

Vil ikke ha boklov

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen ønsker i dag en boklov som lovfester retten til prissamarbeid.

Den nye rapporten går også mot dette.

– Vi tror det er uheldig at en lov skal bestemme i detalj hvordan markedsaktørene skal operere. Hvert enkelt forlag bør bestemme mest mulig selv, sier Skaug Halsos.

– Mest mulig bøker til lavest mulig pris

Dermed foreslår utrederne i realiteten en avvikling av avtalen om fastpris slik vi kjenner den i dag, hvor nye bøker maksimalt kan selges med en rabatt på 12,5 prosent i utgivelsesåret og fram til 1. mai året etter.

Leder i Forleggerforeningen, Geir Berdahl, reagerer på dette.

– Dette er likt en modell de hadde i Danmark, og det førte til fripris. Da blir bokhandlerne borte, bredden blir smalere, og det blir en helt annen kamp. Fripris tar ikke hensyn til språk- eller litteraturpolitikk. Det handler om å selge mest mulig bøker til lavest mulig pris, sier han.

Nå ligger utredningen på pulten til kulturminister Anniken Huitfeldt. Før hun konkluderer, skal de berørte i bokbransjen uttale seg innen høringsfristen 15. mars.

Hør saken fra Kulturnytt:


LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • David Lynch hinter om noe nytt – allerede i juni

  Regissøren David Lynch varsler i en kryptisk videomelding at «noe» kommer 5. juni. Det kan være snakk om en animasjonsprosjekt han har jobbet med i flere tiår.

  Den 78-årige stjerneregissøren røper ikke hva det dreier seg om, men ifølge Deadline kan det være «Snootworld». Tidligere i år fortalte Lynch til bransjenettstedet at han håpet å finne noen som kunne støtte et animasjonsprosjekt.

  For mange nordmenn er han mest kjent for tv-serien Twin Peaks.

  Han ble tildelt en Æres-Oscar i 2019. Han har også vært nominert for The Elephant Man (beste regi, beste tilrettelagte manus), Blue Velvet (beste regi) og Mulholland Drive (beste regi).

  David Lynch
  Foto: AP
 • «Gudfaren»-produsent er død

  Al Ruddy, produsent for blant annet «Gudfaren» og «Millon Dollar Baby» er død. Han ble 94 år gammel.

  Albert S. Ruddy vant Oscar-pris for begge de nevnte filmene, i henholdsvis 1973 og 2005.

  Han har også produsert filmene «Bad Girls» (1994) og «Cry Macho» (2021) samt skapt TV-seriene «Walker, Texas Ranger» (1993-2001) og «Hogan's Heroes» (1965-1971).

  Produsent Al Ruddy da han vant Oscar for «Million Dollar Baby» i 2005.
  Foto: AFP