Hopp til innhold

Grammy-utdelingen: Rapper vant tre priser – ble ført bort i håndjern

Rapperen Killer Mike ble ført bort i håndjern etter å ha vunnet tre priser under nattens Grammy-utdeling. Samtidig skrev Taylor Swift seg inn i historiebøkene.

Killer Mike tar imot prisen for beste rapalbum for "Michael" under premiere-seremonien for den 66. årlige Grammy Awards i Los Angeles.
Foto: Mike Blake / Reuters
Den 66. Grammy-utdelingen gikk av stabelen i USA natt til mandag.

Den 66. utgaven av Grammy-utdelingen gikk av stabelen i Los Angeles i natt.

For fjerde året på rad stilte komiker Trevor Noah på scenen som vert.

Ble tatt i håndjern

Rapperen Killer Mike ble ført bort i håndjern etter å ha vunnet tre priser under nattens Grammy-utdeling.

Rapperen Killer Mike ble ført bort i håndjern etter å ha vunnet tre priser under nattens Grammy-utdeling.

Rapperen Killer Mike vant i alt tre Grammy-priser, på førfesten før hovedshowet startet i natt.

Han vant alle kategoriene har var nominert i rap- kategorien: beste rap-album, beste rap-opptreden og beste rap-låt.

Deretter ble han ført bort fra stedet i håndjern av politiet, melder Hollywood Reporter.

Ifølge Variety skal det ha funnet sted en voldsepisode som involverte rapperen. Killer Mikes advokat opplyser til nettstedet at hans klient nå er løslatt av politiet.

Taylor Swift skrev historie under nattens Grammy-utdeling. Nå har hun vunnet prisen for årets album fire ganger.

Taylor Swift skrev historie under nattens Grammy-utdeling. Nå har hun vunnet prisen for årets album fire ganger.

Foto: Mike Blake / Reuters

Ble historisk

På forhånd var det ventet at Taylor Swift skulle gjøre det godt. Avtrykket til den amerikanske artisten ble raskt satt på Grammy-scenen.

Taylor Swift startet med å vinne prisen for beste popvokalalbum for «Midnights», og dermed sin 13. Grammy-pris.

Samtidig røpet hun at et nytt album er på trappene.

– Jeg vil si takk til fansen ved å dele en hemmelighet, nemlig at mitt nye album kommer 19. april. Det heter «The Tortured Poet’s Department», sa artisten da hun mottok prisen.

Deretter skrev Swift seg inn i historiebøkene da hun vant årets album for «Midnights».

Hun er nå den første artisten som har vunnet prisen fire ganger.

Taylor Swift får Grammy av Celine Dion.

Taylor Swift vant prisen for beste popvokalalbum for «Midnights», og dermed sin 13. Grammy-pris. Hun mottok prisen av Celine Dion.

Videre var det ikke noen hvem som helst som delte ut prisen for årets album til Swift. Céline Dion hadde nemlig fått i oppdrag å overrekke prisen. Dion ble møtt med stående applaus.

Sangeren Celine Dion overrasket med å dukke opp på Grammy-utdelingen natt til mandag.

Sangeren Céline Dion overrasket med å dukke opp på Grammy-utdelingen natt til mandag.

Foto: Mike Blake / Reuters

På tampen av fjoråret opplyste sangerens søster at helsetilstanden til Dion hadde forverret seg i forbindelse med at hun kjemper mot den sjeldne nervesykdommen «Stiff person syndrome»

Prisen for årets låt gikk til Billie Eilish for sangen «What Was I Made For». Sangen er fra storfilmen «Barbie» som hadde premiere i fjor sommer. Miley Cyrus tok også hjem to Grammys i natt.

Prisen for årets låt gikk til Billie Eilish for sangen «What Was I Made For». Sangen er fra storfilmen «Barbie» som hadde premiere i fjor sommer.

Prisen for årets låt gikk til Billie Eilish for sangen «What Was I Made For». Sangen er fra storfilmen «Barbie» som hadde premiere i fjor sommer.

Først vant hun beste pop-soloopptreden for «Flowers», deretter vant hun årets plateinnspilling med samme låt.

Opptrådte med 30 år gammel sang

Et prisshow som kan ses på som «musikkindustriens Oscar-utdeling» innhold også flere musikalske innslag.

En av dem var av Luke Combs som inntok scenen for å fremføre sin versjon av låten «Fast Car». Han hadde også med seg en spesiell gjest, nemlig Tracy Chapman som skrev og opprinnelig fremførte sangen, i 1988.

Tracy Chapman og Luke Combs opptrådde på scenen under den 66. årlige Grammy-utdelingen

Tracy Chapman og Luke Combs opptrådte på scenen under den 66. årlige Grammy-utdelingen.

Foto: Mike Blake / Reuters

Mot slutten av prisutdelingen inntok snart 75 år gamle Billy Joel scenen og fremførte sin nye sang «Turn the Lights Back On».

Låten er Joels første låt på 17 år.

Billy Joel inntok Grammy-scenen natt til mandag.

Billy Joels første låt på 17 år ble fremført under nattens Grammy-utdeling.

Foto: Valerie Macon / AFP

Fjernet Aqua som vinner

Flere nordmenn sto også oppført på nominasjonslisten før kveldens Grammy-utdeling i USA. Blant de nominerte var dansk-norske Aqua. I den forbindelse oppstod det forvirring.

Ifølge VG het det i et innlegg på Grammys egen X/Twitter at låten «Barbie World» med Aqua, Ice Spice og Nicki Minaj hadde vunnet i kategorien beste rap-låt.

Kort tid etter ble innlegget fjernet. I et nytt innlegg heter det at «Scientists & Engineers» med Killer Mike, Future, Andre 3000 og Eryn Allen Kane er vinneren i kategorien.

Aqua nådde heller ikke opp i kategorien beste sang skrevet for et visuelt medium. Der vant «What Was I Made For» fra storfilmen «Barbie».

Aqua Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sammen med Nicki Minaj og Ice Spice nådde ikke Aqua opp i kategorien beste rap-låt under nattens Grammy-utdeling.

Flere nominasjoner til Norge

Blant de nominerte under nattens utdeling var også lydteknikeren og musikkprodusenten fra Skien, Morten Lindberg. Han vant sin første Grammy i 2020. Ellers har han også vært nominert 43 ganger tidligere.

I år var han nominert i kategorien årets produsent blant annet for arbeidet på «The Trondheim Concertos» og «Yggdrasil», men han vant ikke denne gangen.

Morten Lindberg

Morten Lindberg vann sin første Grammy-pris i 2020.

Foto: FREDERIC J. BROWN / FREDERIC J. BROWN / AFP

Den norske låtskriveren Caroline Ailin fra Bodø er nominert i to kategorier. Hun vant verken i kategorien beste sang skrevet for et visuelt medium eller årets sang. Hun var nominert for låten «Dance The Night» med Dua Lipa i begge kategorier.

Den norske fiolinisten Peter Herresthal og komponisten Helge Sten var også nominert. Herresthal var nominert i kategorien beste klassiske kompendium for «Mazzoli: Dark With Excessive Bright», samt beste moderne klassiske komposisjon for samme verk.

Sten på sin side var nominert i kategorien beste konstruerte album. Ingen av de to vant denne gangen.

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)