Hopp til innhold

– Hverdagen likner et dataspill

Rannveig Revhaug har skrevet om en ung dame som lever livet som om det var et dataspill.

Rannveig Revhaug

Rannveig Revhaug debuterte med romanen 'IRL' på Flamme Forlag.

Foto: Privat

"IRL"

Tidligere i vår kom Rannveig Revhaugs debutroman, «IRL», som er en forkortelse for «In Real Life», ut på Flamme Forlag.

Fortell om debutboken din.
– «IRL» er en litterær mash-up der hverdagen likner et intrikat dataspill. Bokas hovedperson, Den unge damen, har satt omverdenens forventninger i vrangstrupen. Hun brøyter seg fram ved hjelp av ekstraliv og andre logiske og mindre logiske elementer fra ulike spillverdener. Bokomslaget illuderer Tetris-blokker, og kommer i fem forskjellige farger.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg begynte å skrive på boka mens jeg gikk på tekst- og skribentlinja ved Westerdals School of Communication. Der hadde jeg et skrivende fellesskap i klassen min, dyktige veiledere og lav terskel for å eksperimentere med ulike uttrykk. Det begynte ikke å svinge av teksten før jeg forkastet alle forsøk på å være flink og skrev akkurat dét jeg hadde lyst til å skrive, uten å prøve på noe som helst.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det føltes fjernt og nært på samme tid. Etter møtet med forlaget gikk jeg på Rimi for å handle. Jeg møtte kjæresten min ved grønnsaksdisken, han sa jeg så uforholdsmessig glad ut. Jeg tenkte: «Nå skal det ut, jeg må få det ut, nå må jeg levere». Det var fredag, vi bestemte oss for kylling til middag. Jeg sa «dette blir en fin helg».

Hvem er dine litterære forbilder?
– Carl Frode Tiller, Maria Tryti Vennerød, Eugéne Ionesco.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Min siste store skjønnlitterære leseropplevelse var Camus' «Den Fremmede». Følelsen varer lenge.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Forskjellige tekster krever forskjellige tips, tror jeg. Generelt: Skriv. Del tekstene dine med noen, gjerne en med sammenfallende litterære preferanser. Be om innspill. Forhold deg til dem som innspill, ikke som ordre. Tør å feile. Vær ærlig.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Drømte om hoppeslott, men kjøpte meg en printer i stedet. Mindre sesong- og plassavhengig.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– «IRL» kom ut i mars. Har ikke så mange forventninger lenger, mer en opplevelse av et slags kretsløp, at min jobb som skriver er over, nå er det leserens tur. For meg er det like absurd som det er takknemlig, at en leser skal tilbringe tid med mine ord, gjøre dem til sine.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober