Quiz

Quiz: Kan du koble disse kjente kunstverkene til riktig kunstner?

Disse bildene har du helt sikkert sett før – men kan du navnet på kunstnerne?

Sandro Botticelli, Birth of Venus (1486)

1/10 Nasjonalromantikk

Brudeferd i Hardanger (1848) av Adolph Tidemand og Hans Gude

Vi starter lokalt. Hvilken norsk kunstnerduo har laget dette kjente nasjonalromantiske maleriet fra 1848?

2/10 Den italienske renessansen

Sandro Botticelli, Birth of Venus (1486)

Vi skal videre til den italienske renessansen. Hvem har malt det ikoniske verket «Venus' fødsel»?

3/10 Nederlandsk post-impresjonist

Vincent Van Gogh, Starry Night (1889)

Dette stjernehimmel-maleriet er laget av en nederlandsk kunstner som er kjent for sine fargerike, ekspressive penselstrøk. Hva er navnet?

4/10 Pionéren

Hilma Af Klint - De ti største, No. 7 (1907)

Kunstneren bak dette maleriet var en pionér innenfor abstrakt malekunst og kommer fra Sverige. Hvem er hun?

5/10 Prisrekord

Paul Cezanne, Card Players (rundt 1894)

Dette maleriet av to menn som spiller kort ble i solgt i 2011 for 250 millioner dollar. Den gang satte den prisrekord for verdens dyreste kunstverk. Hvilken fransk kunstner står bak verket?

6/10 Norsk realisme

Oda Krogh av Christian Krogh (1888)

Dette tidsmessig ukonvensjonelle, smilende portrettet av den norske maleren Oda Krohg fra 1888 er et kjent bilde for mange. Kunstneren bak portrettet var en sentral skikkelse i Kristiania-bohemen på 1880-tallet. Hvem er han?

7/10 Art Nouveau

Gustav Klimt, The Kiss (1907)

Dette maleriet fra 1907 i art nouveau-stil er malt av en østerriksk kunstner. Her brukte kunstneren ekte bladgull blandet inn i oljemalingen for å få en skinnende effekt. Hvem er han?

8/10 Skagenmaleren

Anna Ancher

Romantiske skildringer og dust sommerlys. Maleren bak dette maleriet fra 1891 er kjent for å ha vært en del av Skagen-malerne: En kunstnerkoloni i Danmark som blomstret på 1870-og 80-tallet. Hva heter hun?

9/10 Fra den amerikanske midtvesten

American Gothic av Grant Wood (1930)

Dette ikoniske amerikanske kunstverket har tittelen «American Gothic» og er fra 1930. Kunstneren er spesielt kjent for sine malerier fra den amerikanske midtvesten. Hvem har malt det?

10/10 Japansk bølge

The Great Wave off Kanagawa

Dette bildet fra edo-perioden i Japan ble publisert i 1832. Verket viser en enorm bølge som truer båter ved Kanagawa-prefekturen. Hvem har laget det?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Kulturstrøm

  • TV-spesial med Adele hos Oprah

    Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.

  • Sterk fransk åpningshelg

    Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

    – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.