Hopp til innhold

PSP Go! endelig offentliggjort

Sony presenterte en ny spillkonsoll, en ny kontroller og en superbombe på E3.

Sonys amerikasjef, Kaz Hirai, snakker om PSP Go! og Media Go! på E3 (Foto/Copyright: Scanpix)
Foto: Reed Saxon / AP

Endelig offentliggjorde Sony sin nye håndholdte spillkonsoll PSP Go!. Og det var ingen ringere enn Sonys spillsjef, Kaz Hirai, som viste den frem. PSP Go! vil koste 249 euro i Europa og blir tilgjengelig fra 1. oktober 2009.

PSP Go! (Foto/Copyright: Scanpix)
Foto: FRED PROUSER / REUTERS

Ikke en erstatning

Hirai kunne bekrefte at maskinvaren er 43 prosent lettere enn PSP 3000, at den har en 3,8" skjerm, at den støtter bluetooth og at den har et innebygd flashminne på 16 GB og M2-støtte, samt trådløs internett. Hirai påpekte at den nye konsollen ikke skal ta over for den gamle PSP-en, men at den heller er et supplement til utvalget av konsoller.

Sony annonserte også en ny programvare, "Media Go", til PC som skal gjøre det atskillig lettere å overføre medier mellom PC og PSP. I tillegg skal et annet program til PSP, kalt "Sense Me", kunne velge ut musikk til deg på bakgrunn av hvordan du føler deg.

Men ikke nok med det, Sonys videotjeneste følger med PSP Go!, men det er dessverre ikke sikkert om dette også vil gjelde de nordiske landene.

Ny bevegelsesfølsom kontroller til PS3 (Foto/Copyright: Scanpix)
Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AFP

En ny kontroller

Sony bekreftet også at deres bevegelsesfølsomme kontroller, Playstation Motion Sensor, til Playstation 3 er under utvikling, og at den vil bli lansert i løpet av 2010. Sony viste frem konseptmodeller av kontrolleren, som er en smule lik Wii -kontrolleren, under pressekonferansen sin på E3.

Kontrolleren har to lysende hoder som registrerer bevegelse, og som følges av kameraet Playstation Eye. Hjernene bak teknologien demonstrerte hvordan kontrollerne kan brukes, gjennom å vise frem flere ulike demoer.

Noe av det som ble vist frem i demoene, var hvordan kontrolleren kan brukes til strategi- og skytespill. Ifølge Sony, registrerer Playstation Eye bevegelser ned til millimeteren, i tillegg til at kameraet klarer å tolke bevegelser i 3D.

"God of War III" kommmer neste år

Endelig annonserte Sony på slippadatoen til "God of War III". Det er ikke akkurat uten grunn at spillserien regnes for å være noe av det beste som har blitt laget, og under pressekonferansen på E3 viste selskapet fram treeren for første gang.

Spillet ser ut til å bli minst like brutalt som forgjengerne, om ikke mer brutalt. Grafikken er spektakulær, og detaljene er upåklagelig. I tillegg ser det også ut som helten vår, Kratos, har fått fatt på noen nye og høyst interessante våpen, blant annet noen ekstreme slåhansker, ved navn Cestus, og pil og bue.

Men viktigst av alt; "God of War III" slippes i mars 2010. Takk!

Silhuetten til Jack Tretton, adm.dir. i Sony Amerika, mot FF XVI-lerret (Foto/Copyright: Scanpix)
Foto: Reed Saxon / AP

Final Fantasy XIV til PS3

Men her kommer superbomben: Final Fantasy XIV, altså nummer 14 i rekken, kommer til Playstation 3 i 2010. Fra før av visste vi at "Final Fantasy XIII" kommer til både Playstation 3 og Xbox 360 neste år, men Square Enix hadde flere hemmeligheter på lager til PS3 i 2010.

For "Final Fantasy XIV" kommer eksklusivt til Playstation 3 og PC samme år. "Final Fantasy XVI Online" er, som navnet helt riktig antyder, et onlinerollespill, der mottoet er "A New Online Epic Begins".

Det ble også vist frem en trailer på pressekonferansen som fortale om et glemt land ved navn Eorzea, der helten må kjempe mot mørke krefter. Vi fikk dessverre ikke vite så mye mer om spillet utover dette, men siden planen er å slippe det allerede til neste år, er det nok ikke så alt for lenge til Square Enix og Sony letter på sløret og gir oss litt mer informasjon.

Ny Metal Gear Solid

Det er teamet bak Metal Gear Solid 4 som er folkene bak det nye spillet "Metal Gear Solid: Peace Walker", som slippes eksklusivt til PSP Go! i løpet av 2010. Og det var selveste spillguru, Hideo Kojima, som annonserte nyheten under Sonys pressekonferanse.

Historien i spillet er lagt til ti år etter "Metal Gear Solid 3", og Kojima forsikret de oppmøtte om at det er han selv som både skal skrive manuset og produsere spillet, og at det faktisk er snakk om en oppfølger.

– Spillet er hverken en sidehistorie eller et biprodukt.

Gran Turismo til PSP

I tillegg kunne Kazunori Yamauchi, skaperen av Gran Turismo , fortelle at spillet slippes til PSP 1. oktober. Polyphony Digital bedyrer at spillet ikke er en nedstrippet versjon av det populære bilspillet, men at spillerne vil få en fullverdig "GT"-opplevelse, med 800 bilder å kjøre og 35 baner å kjøre på. Spillet støtter fire spillere i ad-hoc, og du kan dele biler med venner som ikke har låst dem opp ennå.

Les: Noe for enhver smak

Les: Solid Comeback

Les: Ny æra for hjemmeunderholdning

Les: Eksklusive spilltitler til Xbox 360

Les: Iron Maiden tilbake i Guitar Hero 5

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen