NRK Meny
Normal

Prøysen, Alf

Alf Prøysen (1914 - 1970) ble født på Ringsaker. Han var forfatter og visedikter, og debuterte i 1945 med "Dørstokken heme". Prøysen er best kjent for sine viser og barnebøker, men han skrev også noveller og romaner for voksne. Prøysen er kjent som en lun og folkelig humorist, men tekstene hans har også en satirisk snert. Han regnes blant etterkrigstidens fremste talsmenn for småkårsfolk på landsbygda.

Alf Prøysen
Foto: NTB / Scanpix

Bibliografi

1945 Dørstokken heme: Hedemarksfortellinger

1948 Drengstuviser

1949 Lillebrors viser

1949 Musevisa

1950 Trost i taklampa (roman)

1951 Teddybjørnen og andre viser

1952 Utpå livets vei: stubber og fortellinger

1954 Rim og regler fra barnetimen

1955 Snehvit og Rosenrød

1955 Hvor er Petter Etterstad

1956 Gutten og gullgåsa: et folkeeventyr

1957 Geitekillingen som kunne telle til ti

1957 Kjerringa som ble så lita som ei teskje

1958 Kjærlighet på rundpinne

1959 Muntre minner fra Hedemarken

1960 Teskjekjerringa på nye eventyr

1961 Mikkelsen og Monsen

1961 To pinner i kors: komedie i seks akter

1962 Viser i tussmørke

1963 Alle tiders gullhøne (og andre eventyr)

1964 12 viser på villstrå

1965 Cirkus Mikkelinski

1965 Teskjekjerringa i eventyrskauen

1967 Teskjekjerringa på camping

1971 Snekker Andersen og julenissen

1971 Det var da det og itte nå

1971 Lørdagskveldviser

1972 Jinter je har møtt