NRK Meny
Normal

– Usunn Libya-enighet

Det er uheldig at alle de største norske avisene støtter militæraksjonen mot Libya, mener journalistikkprofessor.

Curious Libyan onlookers take pictures of dead African teenagers, members of Moamer Kadhafi forces

VG, Aftenposten, Dagbladet og Dagsavisen støtter alle FNs avgjørelse om å tillate flyangrep mot Libya. Bildet er tatt i går ved al-Wayfiyah, 35 km vest for den opprørskontrollerte byen Benghazi.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Både VG, Aftenposten, Dagbladet og Dagsavisen gikk i helga ut med støtte til FNs avgjørelse om å tillate flyangrep mot Libya, og sa alle ja til norsk deltakelse.

Rune Ottosen

Journalistikkprofessor Rune Ottosen frykter ensidig dekning av militæraksjonen mot Libya.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Rune Ottosen, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, mener den samstemte støtten er uheldig.

– Det er aldri sunt at enigheten er for stor i noe spørsmål. Det er alltid bra med motforestillinger og diskusjoner, og man bør med rette bli litt mistenksom hvis alle er for enige, sier professoren.

– Aldri sunt

Ottosen stiller spørsmål ved om norske aviser har grunnlag for å være så kategoriske i sine meninger, når mye av det man vet om situasjonen kommer fra andrehånds kilder.

– Det er nok av motforestillinger å gripe fatt i. Opposisjonen man støtter, for eksempel, hva vet man egentlig om den? Mye av rapporteringen vi har sett i mediene er meget usikker, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Ikke skjev dekning

Dagsavisen skrev på lederplass lørdag at FNs vedtak er «viktig, riktig og dristig».

Sjefredaktør Arne Strand forstår Rune Ottosens innvendinger.

Arne Strand

Dagsavisen-redaktør Arne Strand er en av mange norske redaktører som på lederplass støtter FN-vedtaket.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Av og til i historien vil medier være enige om konklusjonen, men det er ikke bra hvis enigheten blir så stor at den utelukker debatt, sier han.

Strand tror ikke at enigheten fører til en skjev dekning.

– Dessverre er hittil ikke norske journalister dypt inne i landet, så vi må forholde oss til utenlandske medier. Men jeg mener norske mediers dekning likevel har vært bred, god og innsiktsfull, sier Dagsavisen-redaktøren til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva mener du om norske mediers dekning av militæraksjonen mot Libya?

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold