Pritzker-pris til kinesisk arkitekt

Verdens mest anerkjente arkiteturpris går til den kinesiske arkitekten Wang Shu. Han får den høythengende Pritzker-prisen i Beijing i mai.

Pritzker Prize 2012 til Wang Shu

Ningbo historiske museum er tegnet av Wang Shu

Foto: Lv Hengzhong / Ap

Arkitekt Wang Shu

Den kinesiske arkitekten Wang Shu

Foto: Zhu Chenzhou / Ap

– Han er veldig godt likt i arkitekkretser, hvor det var stor jubel når han vant. En genert person hvis personlighet er likt av mange, sier Dagur Eggertsson, som jobber sammen med den siste Pritzkerpris-vinneren.

Bruker gammelt materiale

Det spesielle med Wang Shu er at han er opptatt av tradisjon. Han jobber med bærekraftig arkitektur, og på flere av hans seneste byggverk har han tatt med seg materiale fra bygninger som er blitt revet.

Den 48 år gamle arkitekten er utdannet ved Nanjing Institute of Tehnology, Department of Architecture i 1985.

– Han jobber med skulpturelle hus, kroppslige kan man nesten si. Han leker med formen og er opptatt av flyt og bevegelse gjennom bygningen, og ikke minst opptatt av materialitet, som kanskje er blitt hans største kjennetegn, sier Eggertsson.

Wang Shu regnes for å være blant de fem viktigste arkitektene i Kina. Han er kjent for å være sparsommelig i materialbruken og opptatt av å forankre arkitekturen i den omliggende naturen.

Tradisjonell og moderne

Juryen for Pritzker-prisen berømmer ham for å forene kinesisk byggetradisjon med et moderne arkitektonisk uttrykk.

Prisvinneren får, i tillegg til berømmelsen, rundt en halv million kroner.

Pritzker Prize Wang Shu

«Keramikkhuset» kalles dette bygget.

Foto: Lv Hengzhong / Ap

Det er bare én nordmann som har fått denne prisen, omtalt som «arkitekturens nobelpris». Det er arkitekt Sverre Fehn , som fikk den i 1997.

Prisutdeling i Kina

Prisseremonien har vært holdt i 14 land, det er første gang den holdes i Kina.

I løpet av prisens 34 år lange historie, har den vært delt ut på så forskjellige steder som Det Hvite Hus i Washington i USA og Todai-ji-tempelet i Japan. Det er ennå ikke bestemt hvilket bygning som blir valgt i Beijing 25. mai.

Wang Shu

Ningbo Tengtou-paviljongen under verdensutstillingen i Shanghai.

Foto: Fu Xing / Ap

Wang Shu og hans kone, Lu Wenyu, har grunnlagt Amateur Architecture Studio i Hangzhou.

– Nær dagliglivet

– Vi bygger hus, ikke bygninger, sier grunnleggerne. De ønsker med dette å knytte arkitekturen nærmere til dagliglivet. Den kinesiske arkitekten er mest kjent for to store prosjekt, Ningbos museum for samtidskunst (2005) og Ningbos historiske museum(2008).

Wang Shu er professor og rektor ved arkitekthøgskolen i Hangzhou, i fjor ble han den første gjesteprofessor fra Kina, ved Harvard Graduate School of Design i Cambridge.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.