Hopp til innhold

Teo synger Lillebjørn

Han ferdes i Lillebjørn Nilsens gater til daglig. Han kjenner flere av visene som er blitt allemannseie. Vi stoppet ham på Harald Hårdrådes plass.

Video Postkort fra Lillebjørn

Teo Nicodemussen har mange ganger tenkt: 'Der er tanta til Beate'.

– Det er jo litt kult at han synger om steder som ligger rett nedi gata her, sier Teo Nicodemussen.

Han er minst andregenerasjon Lillebjørn-fan. Men ingen har fått lov til å lage musikal av Lillebjørn Nilsens tekster før.

Men på Oslo Nye Teater tar en musikalsk reise form. «Postkort fra Lillebjørn» følger en ung gutts reise gjennom etterkrigstidens Oslo. Teateret har fått lov å lage musikal av Lillebjørn Nilsens viser.

– Han har vist oss tillit, og vi håper å gjøre ham stolt, sier Ivar Tindberg, som har utviklet forestillingen sammen med Catrine Telle.

Vi har vært med på en sceneprøve på «Postkort fra Lillebjørn», som har premiere 8. mars.

En sprukken gitar

Lillebjørn, som har en karriere uten sidestykke i norsk visehistorie, har naturligvis skrevet tekster og musikk til «Postkort fra Lillebjørn».

Historien starter i 1965. Da kommer den 14 år gamle Lillebjørn Nilsen over en sprukken gammel gitar på loftet i bygården der han bor. Tre år senere opptrer han sammen med andre visevenner på Centralteatret. Som musikalsk altmuligmann.

Se video:

Video Visevenner i Centralteatret (1968)

Visevenner i Centralteatret (1968)

Musikalen følger en ung gutt gjennom byen det året han fyller 15, skaffer seg gitarbok, får øynene opp for damene og begynner å skrive sanger om dem.

Oslo Nye teater lover fargerike opplevelser og dyrekjøpte erfaringer, gjennom utviklingen av det moderne Norge. Men alle veier fører til Alexander Kiellands Plass.

– Vi møter en ung gutt den sommeren han begynner å laste inn kjempeprogrammet som heter «voksenlivet». Det er et vidunderlig materiale. Det er så fint sett og så nydelige sanger, sier Ivar Tindberg.

Tekster i kladdebok

Unni Wilhelmsen er også en del av ensemblet.

– Jeg har vokst opp med disse sangene. Søsteren min hadde skrevet ned mange av tekstene i en kladdebok, og hun lærte meg grepene på gitaren. En av yndlingstekstene er «Stilleste gutt på sovesal 1», forteller hun.

Det betyr mye for henne hva Lillebjørn Nilsen synes. Hun forteller at han var kritisk til at hun sang tekster på engelsk første gang hun ga ut plate.

– Da jeg ga ut min første på norsk, ble vi gode venner, ler hun.

Se Dagsrevyens reportasje:

Video Lillebjørn blir musikal

Lillebjørn blir musikal

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad