Teo synger Lillebjørn

Han ferdes i Lillebjørn Nilsens gater til daglig. Han kjenner flere av visene som er blitt allemannseie. Vi stoppet ham på Harald Hårdrådes plass.

Video Postkort fra Lillebjørn

Teo Nicodemussen har mange ganger tenkt: 'Der er tanta til Beate'.

– Det er jo litt kult at han synger om steder som ligger rett nedi gata her, sier Teo Nicodemussen.

Han er minst andregenerasjon Lillebjørn-fan. Men ingen har fått lov til å lage musikal av Lillebjørn Nilsens tekster før.

Men på Oslo Nye Teater tar en musikalsk reise form. «Postkort fra Lillebjørn» følger en ung gutts reise gjennom etterkrigstidens Oslo. Teateret har fått lov å lage musikal av Lillebjørn Nilsens viser.

– Han har vist oss tillit, og vi håper å gjøre ham stolt, sier Ivar Tindberg, som har utviklet forestillingen sammen med Catrine Telle.

Vi har vært med på en sceneprøve på «Postkort fra Lillebjørn», som har premiere 8. mars.

En sprukken gitar

Lillebjørn, som har en karriere uten sidestykke i norsk visehistorie, har naturligvis skrevet tekster og musikk til «Postkort fra Lillebjørn».

Historien starter i 1965. Da kommer den 14 år gamle Lillebjørn Nilsen over en sprukken gammel gitar på loftet i bygården der han bor. Tre år senere opptrer han sammen med andre visevenner på Centralteatret. Som musikalsk altmuligmann.

Se video:

Video Visevenner i Centralteatret (1968)

Visevenner i Centralteatret (1968)

Musikalen følger en ung gutt gjennom byen det året han fyller 15, skaffer seg gitarbok, får øynene opp for damene og begynner å skrive sanger om dem.

Oslo Nye teater lover fargerike opplevelser og dyrekjøpte erfaringer, gjennom utviklingen av det moderne Norge. Men alle veier fører til Alexander Kiellands Plass.

– Vi møter en ung gutt den sommeren han begynner å laste inn kjempeprogrammet som heter «voksenlivet». Det er et vidunderlig materiale. Det er så fint sett og så nydelige sanger, sier Ivar Tindberg.

Tekster i kladdebok

Unni Wilhelmsen er også en del av ensemblet.

– Jeg har vokst opp med disse sangene. Søsteren min hadde skrevet ned mange av tekstene i en kladdebok, og hun lærte meg grepene på gitaren. En av yndlingstekstene er «Stilleste gutt på sovesal 1», forteller hun.

Det betyr mye for henne hva Lillebjørn Nilsen synes. Hun forteller at han var kritisk til at hun sang tekster på engelsk første gang hun ga ut plate.

– Da jeg ga ut min første på norsk, ble vi gode venner, ler hun.

Se Dagsrevyens reportasje:

Video Lillebjørn blir musikal

Lillebjørn blir musikal

Kulturstrøm

 • Forskning bak høy betalingsmur

  Norske universiteter og høyskoler forhandler på overtid for å få på plass en avtale med forlagene som holder dem med e-tidsskrifter, skriver Universitas. Underdirektør ved Universitetsbiblioteket Håvard Kolle Riis sier til Universitas at forlagene Elsevier, Wiley, Taylor & Francis og Springer Nature ikke har innfridd kravene om rimeligere abonnementsløsning, og om at alle forskningsresultater skal være åpent tilgjengelig. Norge betaler over 300 millioner i året for abonnementene, slik modellen er nå.

  Tidsskrifter bak betalingsmur
  Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
 • Nominasjoner til årets bilde klare

  Hvem som har tatt årets beste pressebilde i 2018 skal avgjøres 15. mars på Litteraturhuset i Oslo. Konkurransen arrangeres av Pressefotografenes klubb, men er åpen for alle fotografer som tar fotojournalistiske bilder. Se listen over nominerte her hos Journalisten.

  Laster Twitter-innhold
 • For stor for kjoledesignere

  Artisten Bebe Rexha er «for stor» til at kjente motehus vil sy kjole for henne til Grammy-prisutdelingen i februar, skriver BBC. Bebe Rexha oppgir å være størrelse 6–8 i USA, noe som tilsvarer en europeisk størrelse 38–40. – Dere sier at alle kvinner i verden som er fra størrelse 8 og oppover ikke er vakre, og ikke kan bruke kjolene deres, sier Bebe Rexha i en video hun la ut på Instagram søndag. Hun er nominert i Grammy-kategoriene for beste nykommer og for beste country duo/gruppe. (NTB)

  Bebe Rexha
  Foto: Amy Harris / NTB Tema