Hopp til innhold

TV for samfunnstopper

Skal du benke deg ned foran sesongavslutningen på den danske TV-serien «Borgen» i dag, er du i godt selskap. Serien er svært populær ved statsministerens kontor.

Video Politikere følger med på TV-serien Borgen

Borgen

Sidse Babett Knudsen har hovedrollen i den populære TV-serien «Borgen». Her sammen med departementssjef i serien, Morten Kirksov.

Foto: Mike Kollšffel / DR

- Det er litt oppsummering på tirsdagen på hva vi syntes om mandagens episode, ler statssekretær ved statsministerens kontor, Mina Gerhardsen.

«Borgen» hadde rundt 300 000 seere forrige mandag og er historien om det politiske spillet i Christiansborg i Danmark (der Regjeringen, stortinget og Danmarks Høyesterett holder til), og om de personlige konsekvenser som spillet har for de involverte parter, både på og rundt den politiske scenen.

Hovedperson (og statsminister) i den populære serien er Birgitte Nyborg Christensen, i Sidse Babett Knudsens skikkelse.

Les mer på programmets hjemmeside.

- Treffer en nerve

- Serien treffer en nerve fra det politiske samspillet – og kanskje særlig det at beslutninger kan være vanskelige.. Jeg synes serien er med på å forklare hvorfor det kan være vanskelig – og ensomheten som kan ligge i det å ha makt, sier Gerhardsen til NRK.

Politisk kommentator i NRK, Kyrre Nakkim, er også begeistret for «Borgen» og sammenlikner serien med den amerikanske TV-serien «Presidenten».

- Bortsett fra at de politiske spørsmålene i «Borgen» ligger nærmere opp til de problemstillingene vi kjenner her i Norge, som jagerfly, Amerikas påvirkning, gaver til politikerne og så videre, sier han.

Mange av partiene er dessuten gjenkjennelige fra norsk politikk – og danskene styres også av en koalisjonsregjering.

- De må ha sakene gjennom i Stortinget – et dilemma vi ikke så i «Presidenten», sier Nakkim.

Danske politikere mener, ifølge Politiken, at hovedperson Birgitte Nyborg ligger langt fra virkeligheten.

- Hun er en helt urealistisk karakter, mener flere seere og spør seg om hun kan være nettopp det dansk politikk mangler.

Se tidligere episoder her.

- Trekker det private litt langt

Selv om statssekretær Gerhardsen og kommentator Nakkim er enige om at problemstillingene i Borgen kan linkes opp mot norsk politikk på mange måter, er det ett område de synes er overdrevet i serien;

- Saksbehandlingen og kommunikasjonsrådgivernes makt er ikke helt som i serien, ler Mina Gerhardsen.

- Det er ikke uvanlig at journalister og politikere eller andre i politikken prater med hverandre, men at man er så tett, det er litt urealistisk. Man trekker noe av det private litt langt, påpeker Kyrre Nakkim.

Men så er Nakkim politisk kommentator. For den gjengse seer er nok maktkampene i det private vel så interessante som noen av de politiske prosesser. I kveldens episode forbereder pressen seg på å kjøre Birgitte Nyborgs private historie…

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.