Hopp til innhold

TV for samfunnstopper

Skal du benke deg ned foran sesongavslutningen på den danske TV-serien «Borgen» i dag, er du i godt selskap. Serien er svært populær ved statsministerens kontor.

Video Politikere følger med på TV-serien Borgen

Borgen

Sidse Babett Knudsen har hovedrollen i den populære TV-serien «Borgen». Her sammen med departementssjef i serien, Morten Kirksov.

Foto: Mike Kollšffel / DR

- Det er litt oppsummering på tirsdagen på hva vi syntes om mandagens episode, ler statssekretær ved statsministerens kontor, Mina Gerhardsen.

«Borgen» hadde rundt 300 000 seere forrige mandag og er historien om det politiske spillet i Christiansborg i Danmark (der Regjeringen, stortinget og Danmarks Høyesterett holder til), og om de personlige konsekvenser som spillet har for de involverte parter, både på og rundt den politiske scenen.

Hovedperson (og statsminister) i den populære serien er Birgitte Nyborg Christensen, i Sidse Babett Knudsens skikkelse.

Les mer på programmets hjemmeside.

- Treffer en nerve

- Serien treffer en nerve fra det politiske samspillet – og kanskje særlig det at beslutninger kan være vanskelige.. Jeg synes serien er med på å forklare hvorfor det kan være vanskelig – og ensomheten som kan ligge i det å ha makt, sier Gerhardsen til NRK.

Politisk kommentator i NRK, Kyrre Nakkim, er også begeistret for «Borgen» og sammenlikner serien med den amerikanske TV-serien «Presidenten».

- Bortsett fra at de politiske spørsmålene i «Borgen» ligger nærmere opp til de problemstillingene vi kjenner her i Norge, som jagerfly, Amerikas påvirkning, gaver til politikerne og så videre, sier han.

Mange av partiene er dessuten gjenkjennelige fra norsk politikk – og danskene styres også av en koalisjonsregjering.

- De må ha sakene gjennom i Stortinget – et dilemma vi ikke så i «Presidenten», sier Nakkim.

Danske politikere mener, ifølge Politiken, at hovedperson Birgitte Nyborg ligger langt fra virkeligheten.

- Hun er en helt urealistisk karakter, mener flere seere og spør seg om hun kan være nettopp det dansk politikk mangler.

Se tidligere episoder her.

- Trekker det private litt langt

Selv om statssekretær Gerhardsen og kommentator Nakkim er enige om at problemstillingene i Borgen kan linkes opp mot norsk politikk på mange måter, er det ett område de synes er overdrevet i serien;

- Saksbehandlingen og kommunikasjonsrådgivernes makt er ikke helt som i serien, ler Mina Gerhardsen.

- Det er ikke uvanlig at journalister og politikere eller andre i politikken prater med hverandre, men at man er så tett, det er litt urealistisk. Man trekker noe av det private litt langt, påpeker Kyrre Nakkim.

Men så er Nakkim politisk kommentator. For den gjengse seer er nok maktkampene i det private vel så interessante som noen av de politiske prosesser. I kveldens episode forbereder pressen seg på å kjøre Birgitte Nyborgs private historie…

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.